HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Καλάβρυτα καθέδρα Επιστημών με το Διεπιστημονικό Επιμορφωτικό Κέντρο Καλαβρύτων

Ένα χρόνο μετά από την λειτουργία του Αστεροσκοπείου Χελμού ως πρώτου σταθμού του προγράμματος ARTES/Scylight, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ...

Ένα χρόνο μετά από την λειτουργία του Αστεροσκοπείου Χελμού ως πρώτου σταθμού του προγράμματος ARTES/Scylight, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, εκδήλωση για την πορεία του μεγάλου αυτού τεχνολογικού επιτεύγματος που επίκεντρο έχει τα Καλάβρυτα και τον τηλεσκόπιο του Χελμού "Αρίσταρχος". Μια «επανάσταση» στην ταχύτητα της μεταφοράς δεδομένων και μαζί στη θωράκιση της ασφάλειας και της ακρίβειας τους.
Στο πολύκεντρο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων, βρέθηκαν όλοι οι συντελεστές μεταξύ των οποίων ο
του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή, του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αθ. Στάβερη, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλου, του Προέδρου ΔΣ/ΕΑΑ κ. Εμμ. Πλειώνη, του Αντ/χη Δυτ. Ελλάδας κ. Ανδρέα Φίλια
του Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ κ. Σπ. Βασιλάκου η κ Άλκηστης Σταθοπούλου Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και πολλών άλλων.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) και επιστημονικός υπεύθυνος του Helmos/Scylight Δρ. Σπύρος Βασιλάκος θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα και τον στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος.
Στα συμπεράσματα της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης το σημαντικότερο ήταν οτι το εγχείρημα πέτυχε και οι τεχνολογικοί ορίζοντες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πλέον κέντρο τα Καλάβρυτα και τον Χελμό.
Το επίτευγμα δεν ήταν εύκολο και όπως όλοι τόνισαν το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε από την άψογη συνέργεια επιστημόνων, τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για την επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων ο ΕΟΔ (ESA) επέλεξε να συνεργαστεί με το ΕΑΑ και πιο συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο ''Αρίσταρχος'' ως το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο, με σκοπό να παρακολουθήσει τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να καταγράψει την πληροφορία που θα εκπέμψουν στα οπτικά μήκη κύματος. Οι συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ σε συνεργασία με κλιμάκιο τεχνικών του ΕΟΔ (ESA) κατάφεραν να πραγματοποιήσουν διαδοχικές συζεύξεις μεταξύ του Αρίσταρχου και του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Alphasat. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2021 ο Alphasat έστειλε μια δέσμη laser στον Αρίσταρχο και μετά από επεξεργασία το τηλεσκόπιο με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού που φέρει απάντησε μέσω οπτικής ακτινοβολίας. Κατά την τρέχουσα παρατηρησιακή περίοδο η ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ προετοιμάζεται εντατικά σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ESA για επιπλέον πειράματα τα οποία θα καταστίσουν επιχειρησιακό το Αστεροσκοπείο Χελμού.
Μετά την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, ακολούθησε επίσκεψη στον Αστεροσκοπείο "Αρίσταρχος", όπου το επιστημονικό προσωπικό και οι τεχνικοί παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο τις συνδέσεις και την μεταφορά δεδομένων στο δορυφόρο.

Πλανητάριο
Με το βλέμμα στο μέλλον τα Καλάβρυτα, εκτός της σημαντικής επιστημονικής καθέδρας που αποκτούν, σε πρακτικό επίπεδο θα ωφεληθούν και από την δημιουργία του Πλανηταρίου στο χώρο της πρώην μαθητικής εστίας Καλαβρύτων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος "Χάρη στον «Αρίσταρχο», χάρη σ’ όλες αυτές τις επιστημονικές πρωτοβουλίες, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, η περιοχή του Χελμού και των Καλαβρύτων αναδεικνύεται σ’ έναν αναγνωρίσιμο πόλο, σ’ ένα γεωγραφικό σημείο σύνδεσης της γης με το σύμπαν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο προσανατολισμός μας για το Διεπιστημονικό Επιμορφωτικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Για το Πλανητάριο Καλαβρύτων που -όπως έχουμε ήδη επισημάνει- θα συνδέσει την περιοχή και τους επισκέπτες μας με το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία, μέσω της -σε «ζωντανό χρόνο»- παρατήρησης του σύμπαντος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα σε κανένα άλλο σημείο στην Ελλάδα.
Μια δομή, δηλαδή, στο κέντρο των Καλαβρύτων, στην πρώην Μαθητική Εστία, που θα έρθει να υπηρετήσει, κατά πρώτο λόγο, εκπαιδευτικούς αλλά και επιμορφωτικούς σκοπούς.
Και κυρίως, αυτή η δομή θα λειτουργήσει ως ένας ιμάντας διάχυσης της γνώσης που παράγεται σήμερα στο χώρο της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και των Διαστημικών Εφαρμογών, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.
Έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, έχουμε κοντά μας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με τις πήγες άντλησης των χρηματοδοτήσεων και έχουμε, έτσι, τη βεβαιότητα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει δρομολογηθεί η δημιουργία του Πλανηταρίου Καλαβρύτων.
Το οποίο, πέραν όλων των άλλων, ευελπιστούμε να εξελιχθεί και σε αφορμή ώστε η περιοχή μας, που παρουσιάζει επάρκεια τουριστικών υποδομών, να προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιας απήχησης επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων Αστροφυσικής και Αστρονομίας".

ρεπορτάζ Νίκος Κυριαζής 


Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αθ. Στάβερης
Ο Προέδρος ΔΣ/ΕΑΑ κ. Εμμ. Πλειώνης
ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) και επιστημονικός υπεύθυνος του Helmos/Scylight Δρ. Σπύρος Βασιλάκος
Η γραμμή ζεύξης Αρίσταρχου με τον Δορυφόρο 
{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.