HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Χειροπτερολόγοι στο Σπήλαιο Λιμνών για την καταγραφή των νυχτερίδων (ΦΩΤΟ)

Η ομάδα των χειροπτερολόγων βρέθηκε στο Σπήλαιο Λιμνών από 1-6 Ιουλίου 2022 στα πλαίσια του έργου «Αξιολόγηση διαχείρισης επισκεψιμότητας τ...

Η ομάδα των χειροπτερολόγων βρέθηκε στο Σπήλαιο Λιμνών από 1-6 Ιουλίου 2022 στα πλαίσια του έργου «Αξιολόγηση διαχείρισης επισκεψιμότητας του Σπηλαίου των Λιμνών» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Κατά την διάρκεια των εργασιών πεδίου και για την εκτίμηση της χρήσης του χώρου από τα χειρόπτερα πραγματοποιήθηκαν καταμετρήσεις εξερχόμενων νυχτερίδων από τη φυσική είσοδο του σπηλαίου, παγιδεύσεις, ηχογραφήσεις και επιθεωρήσεις εντός του σπηλαίου (αναζήτηση θέσεων καταφυγής νυχτερίδων βάσει βιοδηλωτικών ιχνών, ηχογράφηση και παρατήρηση των εξερχόμενων ατόμων με τη χρήση Troglocam, Trail Cam και κάμερας night vision), συλλογή guano και δεδομένων από αυτόματα καταγραφικά AudioMoth, τοποθετήθηκαν πομποί ραδιοπαρακολούθησης και έγινε αναζήτηση των ατόμων αυτών τόσο εντός του σπηλαίου αλλά και σε πιθανές θέσεις τροφοληψίας πλησίον του καταφυγίου.
Για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του σπηλαίου κατά το μήκος της τουριστικής διαδρομής τοποθετήθηκαν καταγραφείς δεδομένων θερμοκρασίας και υγρασίας σε διάφορα σημεία, πραγματοποιήθηκε καταγραφή των θέσεων και χαρακτηριστικών του φωτισμού και καταγράφηκαν ρυπογόνοι παράγοντες που να συνδέονται με την επισκεψιμότητα του σπηλαίου.
Οι… σχέσεις των επισκεπτών με τους μόνιμους κατοίκους του Σπηλαίου των Λιμνών αποτελούν το αντικείμενο του έργου «Αξιολόγηση διαχείρισης επισκεψιμότητας του Σπηλαίου των Λιμνών» που υλοποιείται υπό την επίβλεψη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου. Το σπήλαιο των Λιμνών φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γνωστή αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα με 20 περίπου χιλιάδες άτομα από 10 αυστηρώς προστατευόμενα είδη, αλλά και πολλά είδη ασπόνδυλων οργανισμών. Εν τούτοις, οι αλληλεπιδράσεις των ζώων αυτών με τους επισκέπτες του σπηλαίου δεν έχουν μελετηθεί μέχρι πρότινος.
Οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του έργου επισκέπτονται το σπήλαιο τακτικά για να μελετήσουν τους οργανισμούς του (με οπτικές παρατηρήσεις, συλλήψεις, φωτογραφήσεις, ηχογραφήσεις κ.α.), αλλά και τις αβιοτικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα) στο επισκέψιμο κομμάτι. Σκοπός είναι να διατυπωθούν τεκμηριωμένες προτάσεις για μία ακόμα αρμονικότερη συνύπαρξη.
H Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει εκδώσει τη σχετική άδεια για την υλοποίηση της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.