HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Ξεπεράστηκε ο τελευταίος σκόπελος…

Παρέμβαση Μάκη Βορίδη και Γιώργου Γεραπετρίτη κατόπιν συνεχών επαφών του Δημάρχου Καλαβρύτων κ.Παπαδοπουλου  προκειμένου καλυφθεί και η ίδι...

Παρέμβαση Μάκη Βορίδη και Γιώργου Γεραπετρίτη κατόπιν συνεχών επαφών του Δημάρχου Καλαβρύτων κ.Παπαδοπουλου  προκειμένου καλυφθεί και η ίδια συμμετοχή του Χιονοδρομικού στην μεγάλη επένδυση των 22,6 εκατ. ευρώ στο Χιονοδρομικό

Έκλεισε πριν από λίγα 24ωρα μία από τις τελευταίες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες για την μεγάλη επένδυση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων που αφορά στην εξασφάλιση ποσού της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται εκ μέρους του Δήμου των Καλαβρύτων αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μετά από παρέμβαση των Υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά από σειρά επαφών του Δημάρχου Καλαβρύτων και της Διοίκησης του Χιονοδρομικού μέσω επιχορήγησης, η ΑΕ-ΟΤΑ Χιονοδρομικό, θα μπορέσει να καλύψει και το 1 εκατ. ευρώ περίπου της ίδιας συμμετοχής στην επένδυση των 22,6 εκατ. ευρώ -που ξεκινά μέσα στο 2022- στο Χελμό.
Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας καταστατικών δεσμεύσεων της Ε.Ε., είναι αδύνατη η επιχορήγηση αναπτυξιακών εταιρειών του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, και των Ο.Τ.Α. , για την πραγματοποίηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ και Κρατικής Χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Το πρόβλημα ξεπεράστηκε καθώς ήδη αναρτήθηκε στη σελίδα της Βουλής ολόκληρο (και ψηφισμένο από τις 7/7/2022) το τελικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που φέρει τον τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης».
Στις «Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» τροποποιείται εδάφιο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (παρ. 3, άρθρου 265 του ν. 3463/2006,με την προσθήκη δυνατότητας επιχορήγησης από Ο.Τ.Α. των ανωνύμων εταιρειών Ο.Τ.Α.
«Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από Ο.Τ.Α. Κατ’ εξαίρεση, είναι επιτρεπτή η επιχορήγηση… από Ο.Τ.Α. των ανωνύμων εταιριών Ο.Τ.Α… και οι οποίες έχουν σκοπό τη λειτουργία και εκμετάλλευση χιονοδρομικών κέντρων…» αναφέρεται στην τροπολογία.
ΟΙ ΕΚΔΟΧΕΣ
Μετά την τροπολογία, Δήμος Καλαβρύτων και Περιφέρεια πρέπει να εντοπίσουν και την πηγή της χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια διατίθεται να βάλει το ποσό μέσω του Π.Δ.Ε. όμως, λόγω γραφειοκρατίας, ο Δήμος μπορεί να κινηθεί άμεσα -μέσω τραπεζικού δανεισμού- για την Α.Ε. ΟΤΑ Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Υπενθυμίζεται ότι το Χιονοδρομικό, κατά την Γενική Συνέλευσή του, προ 1,5 έτος (29/3/21), έλαβε αρχικά απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 790.000 για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής του έργου. Η ίδια συμμετοχή που πρέπει να καλυφθεί είναι της τάξης του 4,11%. Στόχος της επιχείρησης ήταν αρχικά να καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές (είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα) το ποσό της ίδιας συμμετοχής.
Αυτή ήταν και η μοναδική εκκρεμότητα μετά την εξεύρεση, μέσω τραπεζικού δανεισμού, ποσού αξίας 4 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο αφορά στην αποπληρωμή του ΦΠΑ της επένδυσης.
Για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ήδη τόσο το Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλο όσο και τον Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη.
Ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.