HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από πρόθεση

Σε επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από αυτές από πρόθεση έγιναν το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές ανέφερε ο εκπρό...

Σε επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από αυτές από πρόθεση έγιναν το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.
Στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που πραγματοποίηθηκε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επανέλαβε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώνονται από ακαθάριστους γηπεδικούς χώρους και έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να προβούν σε άμεσους καθαρισμούς.
Σε ότι αφορά τη μάχη στη Δαδιά του Έβρου ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται πλέον στην περιοχή νοτιοδυτικά του πυροφυλακίου όπου το μέτωπο προς Λευκίμμη εξαπλώθηκε. Στο μέτωπο θα επιχειρούν μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας 3 ελικόπτερα Erickson, ένα Μι8, ένα ΑΒ214 και 2 Τράκτορες. Τα υπόλοιπα μέτωπα είναι σε ύφεση.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής:
Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. 89 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας το τελευταίο 48ωρο.
Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.
Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασης, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Λόγω του ισχυρού ανατολικού βορειοανατολικού ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.
Καταβάλλεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ. Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του.
Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων Πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.
Εξίσου σημαντική συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων.
Σημαντική είναι η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση συνεχίζεται.
Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.
Η εικόνα από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο είναι ακόμη πιο βελτιωμένη σήμερα. Πιο συγκεκριμένα τούτη την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο προς το παρόν. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει συνδράμει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συνδρομή παρέχουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στο Χαϊδάρι που εκδηλώθηκε στις 15:27 στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αγροτοδασική πυρκαγιά στην Μάνδρα Αττικής που εκδηλώθηκε στις 17:05. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Στις 18:02 ενεργοποιήθηκε άμεσα το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέο Πόντο και Νέα Ζωή προς Μάνδρα.
Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες δασικές πυρκαγιές.
Για όλα τα συμβάντα, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από Πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, 7 άτομα εκ των οποίων 6 για εμπρησμό από πρόθεση και 1 για εμπρησμό από αμέλεια.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Κυρίες και κύριοι, καθημερινώς δίνουμε τη μάχη της δασοπυρόσβεσης για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ασφάλεια της ζωής και της περιουσία σας, καθώς και της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου.
Δυστυχώς όμως, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές πυρκαγιές έχουν σημεία έναρξης ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. Για μια ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες, Προβείτε άμεσα στον καθαρισμό τους και μεταφέρετε τα προϊόντα αυτού του καθαρισμού σε αδειοδοτημένο χώρο και μην τα εναποθέτετε στα πεζοδρόμια, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ατομική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία.
Σας ευχαριστούμε.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νέα ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.