Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Οινοτουρισμός: Η επόμενη Μέρα» - Γεύσεις και μηνύματα από την Αχαΐα

Το μέλλον και οι αναπτυξιακές προοπτικές του οινοτουρισμού στη χώρα ήταν το θέμα της εκδήλωσης «Οινοτουρισμός: Η επόμενη Μέρα» που πραγματο...

Το μέλλον και οι αναπτυξιακές προοπτικές του οινοτουρισμού στη χώρα ήταν το θέμα της εκδήλωσης «Οινοτουρισμός: Η επόμενη Μέρα» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι "προσπαθούμε να φέρουμε το μήνυμα του οινοτουρισμού ακόμα πιο δυνατό ακόμα πιο ηχηρό σε όλη την Ελλάδα στην οποία θυμίζω ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 οινοποιεία". 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ενώ πραγματοποιήθηκε στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα. Στόχος της εκδήλωσης – workshop, είναι ο συντονισμός δράσεων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και η διαμόρφωση καλών πρακτικών γύρω από τον οινοτουρισμό. Πραγματοποιήθηκα ομιλίες από εκπροσώπους κεντρικών – κρατικών φορέων, συλλογικών ενώσεων οίνου, εστίασης και τουρισμού, όπως και διαβουλεύσεις μεταξύ διακεκριμένων ειδικών και ακροατηρίου, επιτόπου και διαδικτυακά.
H Εκδήλωση-Workshop υλοποιείται ως Τοπική Δράση, στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισμού» του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, υπομέτρο 19.3, «Στήριξη για την προπαρασκευή και την υλοποίηση της συνεργασίας (διακρατική & διατοπική)», του Μέτρου 19, του ΠΑΑ 2014 – 2020, από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
Στη διατοπική συνεργασία «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισμού» συμμετέχουν συνολικά 22 Αναπτυξιακές Εταιρείες – Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER, με συντονιστή εταίρο την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΟΤΑ.

Κατσανιώτης: Η συνεργασία Πολιτείας και παραγωγών είναι απαραίτητη
«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας» ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση.
Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε πως οι «διαδρομές σε τόπους και κουλτούρες μέσα από τις οινικές παραδόσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη, Έλληνα και ξένο να γνωρίσει τον τόπο μας, με έναν τρόπο που θα τον κουβαλά-ει στην καρδιά του. Ένα ταξίδι γνωριμίας με την Ελλάδα, μέσω των αμπελώνων της θα είναι μια εμπειρία μοναδική, καθώς δεν θα διατρέχει μόνο χιλιόμετρα και τόπους αλλά και ιστορία» ενώ εξήγησε πως «Για να γίνει αυτό, κάθε αμπελώνας δεν πρέπει να ακουμπάει μόνο στην καρδιά του επισκέπτη αλλά να συνδέεται και με τον διπλανό αμπελώνα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αύξηση των ελληνικών αμπελώνων που με τη σειρά της, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των αμπελουργών της».
Η ομιλία του κ. Κατσανιώτη έχει ως εξής:
«H προστασία των οινικών περιοχών αλλά και των προϊόντων κρασιού είναι προτεραιότητα για την Πολιτεία και τους επαγγελματίες του χώρου.
Αν η αξιοποίηση της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών και η ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων συνθέτουν έναν τομέα στον οποίο καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από την UNESCO όσο και από το υπουργεία και φορείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Η προστασία των ελληνικών αμπελώνων και του ελληνικού κρασιού είναι ένα θέμα οι καλές ή οι κακές πρακτικές, είναι κάτι διαφορετικό.
Η συνεργασία Πολιτείας και παραγωγών είναι απαραίτητη, προκειμένου να προωθήσουμε την αύξηση των ελληνικών αμπελώνων.
Μια αύξηση με σχεδιασμό και στόχευση για να αναδείξουμε την πλούσια οινική μας παράδοση και τις σημαντικές προσπάθειες των σύγχρονων οινοπαραγωγών,
αλλά όχι τις κακές πρακτικές, που πληγώνουν την εικόνα όχι μόνο του κρασιού αλλά και της χώρας συνολικά.
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας, με ένα πλήθος μνημείων και παραδόσεων σε όλες τις περιοχές της. Οι διαδρομές σε τόπους και κουλτούρες μέσα από τις οινικές παραδόσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη, Έλληνα και ξένο να γνωρίσει τον τόπο μας, με έναν τρόπο που θα τον κουβαλάει στην καρδιά του.
Ένα ταξίδι γνωριμίας με την Ελλάδα, μέσω των αμπελώνων της θα είναι μια εμπειρία μοναδική, καθώς δεν θα διατρέχει μόνο χιλιόμετρα και τόπους αλλά και ιστορία.
Για να γίνει αυτό, κάθε αμπελώνας δεν πρέπει να ακουμπάει μόνο στην καρδιά του επισκέπτη αλλά να συνδέεται και με τον διπλανό αμπελώνα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αύξηση των ελληνικών αμπελώνων που με τη σειρά της, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των αμπελουργών της.
Σας ευχαριστώ».

Θ. Παπαδόπουλος: Η περιοχή μας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη μιας μορφής θεματικού τουρισμού 
Με την ιδιότητα του Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Αχαΐα Α.Ε.» σας καλωσορίζω σήμερα σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο και ιστορικό χώρο και ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας.
Η εταιρεία «Αχαΐα Α.Ε.» αποτελεί για όλους τους μετόχους της έναν εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό βραχίονα στην υλοποίηση δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Αποτελεί έναν καταλύτη ώστε προγράμματα, δράσεις και πολιτικές, με αναπτυξιακό ή με κοινωνικό πρόσημο να αποκεντρώνονται, να φτάνουν κοντά στο χρήστη με το μεγαλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την τοπική ανάπτυξη και την παροχή ευκαιριών.
Εδώ και πολλά χρόνια -και αυτό το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα- οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται και υλοποιούνται απ’ την «Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.» έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, κυρίως στα ορεινά και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον απελευθέρωσης της τοπικής δυναμικής και ανακυττάρωσης της υπαίθρου.
Το έχουμε πει πολλές φορές, θα το επαναλάβουμε και σήμερα. H «Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.», είναι ένα κατ’ εξοχήν επιτυχημένο παράδειγμα αναπτυξιακής εταιρείας που με μετρήσιμα αποτελέσματα και μέσα από μια συνεργατική φιλοσοφία, έχει λειτουργήσει ώστε, όχι μόνο ν’ ανακοπεί η τάση ερήμωσης της υπαίθρου, αλλά σ’ ορισμένες περιπτώσεις να έχουμε και αντίστροφη πορεία.
Να έχουμε, δηλαδή, νέους που επιστρέφουν στην ύπαιθρο.
Νέους που γυρίζουν στον τόπο τους γιατί ο τόπος τους είναι πλέον εκείνος που έχει τις ευκαιρίες.
Σ’ αυτήν ακριβώς τη λογική -στη λογική της αναγέννησης της υπαίθρου και της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της- πιστεύω ότι εντάσσεται και η σημερινή πρωτοβουλία της «Αχαΐα Αναπτυξιακής Α.Ε.» που αφορά στον οινοτουρισμό.
Κι ασφαλώς η πρώτη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι ίσως και η πιο αυτονόητη.
Δεν θα υπήρχε, σ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την υπόλοιπη χώρα, ιδανικότερος τόπος να φιλοξενήσει αυτή την συνάντηση εργασίας.
Ιδανικότερος τόπος απ’ την ιστορική «Αχάια Κλάους». Μια απ’ τις πιο εμβληματικές οινοβιομηχανίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που φέτος συμπληρώνει 161 χρόνια ζωής και λειτουργίας.
Ο δε ιδρυτής της «Αχάια Κλάους», ο Γουσταύος Κλάους, θεωρείται ο θεμελιωτής του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.
Με την ιστορία να λέει ότι στις 9 Οκτωβρίου του 1885, ο Κλάους υποδέχεται στην οινοποιία την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, πιο γνωστή σε όλους μας με το υποκοριστικό Αυτοκράτειρα Σίσσυ και την ξεναγεί σ’ όλους τους χώρους παραγωγής των κρασιών.
Πιθανότατα στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη σύζευξη της οινοπαραγωγής με τους επισκέπτες, δηλαδή με τον Τουρισμό και ακριβέστερα, με τον οινοτουρισμό.
Άρα, μιλάμε για την κοιτίδα του οινοτουρισμού στην Ελλάδα και για τον πρωτοπόρο και ιδρυτή του οινοτουρισμού στη χώρα.
Αλλά και για το πιο φωτεινό παράδειγμα του δρόμου που οφείλουμε ν’ ακολουθήσουμε αν θέλουμε να επιμείνουμε σε στόχους και σε πολιτικές που έρχονται -μέσα από θεματικές δράσεις- να συνδέσουν την επαφή και τη γνωριμία ενός επισκέπτη με την ιστορία, την παραγωγική ταυτότητα, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, το ιδιαίτερο χρώμα του τόπου που επισκέπτεται.
Αν δηλαδή, με μια φράση, απομακρυνόμενοι απ’ το στερεότυπο που λέει ότι η Ελλάδα είναι μόνο «ήλιος και θάλασσα», καταφέρουμε να εντάξουμε τις επισκέψεις στα οινοποιεία μας στους προορισμούς ανθρώπων που αναζητούν μια βαθύτερη ταξιδιωτική εμπειρία και μια ποιοτικότερη σύνδεση με την πραγματική φυσιογνωμία του τόπου που έχουν αποφασίσει να συναντήσουν.
Για την δε Αχαΐα νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα ώστε να φανεί ότι η περιοχή έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στο τομέα του οινοτουρισμού.
Και δεν θ’ αναφερθώ στα ήδη επισκέψιμα οινοποιεία ή στις καλές συνεργατικές πρακτικές και δράσεις γύρω απ’ τον οινικό Τουρισμό, που αναλυτικά θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης.
Θέλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι στην Αχαΐα συναντά κανείς τέσσερις απ’ τους επτά οίνους με ονομασία προέλευσης (με ονομασία ΠΟΠ, δηλαδή) που υπάρχουν σ’ όλη την Πελοπόννησο.
Και δίπλα στις ιστορικές ποικιλίες κρασιών, δίπλα στη Μαυροδάφνη, στο Ροδίτη, στον Μοσχάτο, υπάρχουν και νέες ποικιλίες, όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό, μια αυτόχθονη κόκκινη ποικιλία της περιοχής Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιάλειας, που κερδίζουν συνεχώς σε φήμη και σε αναγνώριση.
Αλλά και άλλες ποικιλίες και τοπικοί οίνοι και γενικώς μια πολύτιμη οινική κληρονομία που καθιστά τον αμπελώνα της Αχαΐας απαραίτητο προορισμό για τους φίλους του κρασιού απ’ όλο τον κόσμο.
Αυτή η περιοχή, λοιπόν, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη μιας μορφής θεματικού τουρισμού που -με άξονα την αγροτική παραγωγή και το κρασί- θα φέρει επισκέπτες με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα υπηρετήσει την ιδέα και την κατεύθυνση η Ελλάδα να μεταβληθεί σε οινοτουριστικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Αρκεί να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις.
Δράσεις που με την προσδοκία και την απαίτηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς και να εστιάζουν στην σύνδεση του κρασιού και της οινοπαραγωγής με την αγροδιατροφή ευρύτερα και με το λεγόμενο τουριστικό κύκλωμα.
Δράσεις που θα ενισχύουν τις οινοποιητικές μονάδες.
Θα ενισχύουν υποδομές και πρωτοβουλίες ώστε ο χαρακτήρας αυτών των μονάδων ως επισκέψιμα οινοποιεία να εμπλουτίζεται διαρκώς και να συναντά τα διεθνή στάνταρντς. Κάτι που ήδη κάνουν σήμερα, συχνά με ίδια μέσα, οι νέες γενιές οινοπαραγωγών.
Δράσεις προβολής. Ώστε να φανεί σ’ όλο τον κόσμο, μέσα από μια ειδική ψηφιακή πύλη ή μέσα απ’ τους διαύλους του διεθνούς θεματικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, η δυναμική της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινοτουρισμό.
Δράσεις που να συνδέουν την γευστική υπεροχή των κρασιών μας με την ανάγκη ο οινόφιλος να γνωρίσει σε βάθος και με βιωματικό τρόπο τον τόπο παραγωγής αυτών των κρασιών. Κάτι που αμφίπλευρα θα υπηρετήσει την ανάγκη στήριξης και ανάδειξης τόσο του οινικού τομέα όσο και του Τουρισμού μας.
Δράσεις που θα ανταποκρίνονται στη διεθνή τάση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος να στρέφονται στη γνωριμία με περιοχές απ’ όπου προέρχονται ξεχωριστής αναφοράς προϊόντα αλλά και δράσεις που θα βελτιώνουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, θ’ αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και, επίσης, θα καλλιεργούν την κουλτούρα που λέει ότι η παραγωγή ενός προϊόντος, όπως το κρασί, δεν είναι κάτι στατικό και χωρίς ενδιαφέρον αλλά κάτι που μπορεί να μεταβληθεί -και πρέπει να μεταβληθεί- σε πλεονέκτημα εξωστρέφειας και τουριστικής ανάπτυξης.
Αν υπάρχει ένας υποτυπώδης ορισμός του εθνικού τουριστικού προϊόντος, τότε ο οινοτουρισμός δικαιωματικά αξιώνει μια περίοπτη θέση και ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο σ’ αυτό τον ορισμό.
Ο Γουστάυος Κλάους, εκείνον τον Οκτώβριο του 1885, είχε ακριβώς αυτό το όραμα, όταν χωρίς να το γνωρίζει, έθετε -κάπου εδώ κοντά- τον ακρογωνιαίο λίθο του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.
Σήμερα, σε κάθε ταξιδιωτικό οδηγό που αναφέρεται στην Πάτρα και στην Αχαΐα, η «Αχάια Κλάους» δεν είναι δυνατόν να λείπει. Δεν είναι δυνατόν να λείπει ένα οινοποιείο - το οινοποιείο της κάθε περιοχής- απ’ την ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία του εκεί επισκέπτη.
Και αυτή η εμπειρία τα περιέχει όλα.
Περιέχει τη γη, τα φυσικά στοιχεία, τους κόπους εκείνων που την παλεύουν, τα κρυμμένα μυστικά τους, το μεράκι των ανθρώπων και τη φιλοσοφία τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα που περικλείονται στο αφήγημα που συνοδεύει -ή πρέπει να συνοδεύει- κάθε κρασί που τελικά σερβίρεται.
Κάθε κρασί, ως μια ανθρώπινη δημιουργία και συνεισφορά, που θα ήταν αδιάφορη αν δεν υπήρχε πίσω της πάθος, ένταση, ψυχή και μεγάλη καρδιά.
Αυτό ακριβώς είναι ο οινοτουρισμός.
Αυτό ακριβώς κρύβει η επίσκεψη σε κάθε οινοποιείο.
Δεν πηγαίνεις, δηλαδή, σ’ ένα αδιάφορο και ξένο εργαστήριο όπου το σταφύλι και η ποικιλία του περνούν από διάφορες φάσεις επεξεργασίας και γεννούν το κρασί.
Πηγαίνεις κάπου, όπου κάποιοι, σού δείχνουν ένα κομμάτι της ψυχής τους και μια μορφή της τέχνης τους που έχει ή κουβαλάει ιστορική υπόσταση και διαχρονικό μήνυμα.
Και το ελληνικό κρασί, αν είχε όνομα η επίδραση του, αυτό το όνομα θα ήταν αναμφίβολα η λέξη «φιλοξενία».
Κάθε γεύση, άλλωστε, κρύβει κι ένα νόημα. Αρκεί να έχουμε την επιθυμία και τη διάθεση να την καταλάβουμε.
Και το κρασί στην Ελλάδα έχει ένα οριζόντιο γευστικό χρώμα και μια δήλωση που αμέσως κάνει φίλο τον ξένο. Τον όποιο ξένο. Και εδώ ακριβώς συμπίπτουν ο οίνος και ο Τουρισμός. Και αλληλεπιδρούν στον οινοτουρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.