HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Θησαυροί τέχνης και πολιτισμού δωρεάς οικ. Αγαπητού βρήκαν στέγη (ΦΩΤΟ)

Σε μια ζεστή και όμορφη εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου, σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας στα Καλάβρυτα, ο Δήμος Κα...



Σε μια ζεστή και όμορφη εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου, σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας στα Καλάβρυτα, ο Δήμος Καλαβρύτων, τίμησε τον δωρητή κ. Ιωάννη Επ. Αγαπητό και εγκαινιάσθηκε η έκθεσης της πολύτιμης συλλογής του.
Ο κος Αγαπητός με καταγωγή από την Κερπινή Καλαβρύτων έχει εδώ και χρόνια δωρίσει στον Δήμο Καλαβρύτων μια σειρά πολύτιμων αντικειμένων αρχαιότητας και βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών ο πολύτιμος αυτός θησαυρός ανοίγει για το κοινό και όπως τόνισε ο Δήμαρχος κος Παπαδόπουλος θα ενισχύσει αποφασιστικά τον πολιτιστικό, ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο μας και έχει καλύψει ένα σημαντικό κενό στην περιοχή μας, σ’ εκθέματα αυτού του χαρακτήρα.
Εμφανώς συγκινημένος ο δωρητής κος Αγαπητός συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άννα και τους γιούς του Επαμεινώνδα και Μάριο, τόνισε οτι "έχοντας βαθιά στην ψυχή μου πόνο για τα πολύπαθα Καλάβρυτα, την αγαπημένη μου πατρίδα, έκαμα τάμα να τους δωρίσω της συλλογή αυτή προς τιμήν των ποταμών αίματος που έχυσαν οι πρόγονοι, χωρίς να πάρουν το παραμικρό, σε όλους, τους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία της Ελλάδος μας.

Παραβρέθηκε, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Νασιώτης, ο πρώην Υπουργός κος Ανδρέας Ζαΐμης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων πρ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη μας κ.κ.Ιερώνυμο, ο Αντιδήμαρχος κος Φλογεράς, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου κος Βασιλόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μιχαλόπουλος, Μαγκαφάς, Θεοχάρης και Παπασπυρόπουλος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εκπρόσωποι της εκαπιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων 

Ο κος Αγαπητός ευχαρίστησε
"Η σημερινής ημέρα δεν θα υπήρχε αν δε μου συνιστούσε ο αείμνηστος Ηλίας Μπεκιάρης και δεν συναντούσα το ολόθερμο ενδιαφέρον του ευπατρίδη κ. Ανδρέα Ζαΐμη" τόνισε ο κος Αγαπητός συμπληρώνοντας: "Ευχαριστώ τον Δήμαρχο κο Αθανάσιο Παπαδόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο που αγκάλιασαν με έμπνευση το αίτημα για την δωρεά αυτή. Ευχαριστώ από καρδιά τον εκλεκτό μου φίλο Δήμο Βαρβιστιώτη, Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως που στάθηκε στο πλευρό μου. Ευχαριστώ τον εκλεκτό συνάδελφο Νίκο Κυριαζή και την εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων". Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Θεοδόση Δαυλό. Ευχαριστώ τους γιού μου με την καλαβρυτινή ψυχή και την σύζυγό μου.
Ο κος Αγαπητός αναφέρθηκε επίσης στην αείμνηστη Βυζαντινολόγο Χρυσάνθη Μπαλτογιάννη, στην συμπατριώτισσά μας Βασιλική Παπαγεωργίου, στις κυρίες Χρυσαυγή Κούτσικου και Άννα Λέκκα, Αναστασία Κουμούση, Γεωργία Αλεξοπούλου, Λυδία Μαλαταρά της εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Αθ. Παπαδόπουλος: Ο χώρος ν’ αποκτήσει τη θεσμική υπόσταση και λειτουργία ενός Μουσείου
Ο κος Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε:
"Με την σημερινή τιμητική εκδήλωση και την τελετή εγκαινίων αυτής της σπουδαίας έκθεσης ο Δήμος Καλαβρύτων ανταποδίδει ένα μικρό μόνο μέρος του χρέους του προς τον μεγάλο δωρητή μας Ιωάννη Αγαπητό. 
Ανταποδίδουμε ένα μικρό μόνο μέρος του χρέους μας προς έναν συμπολίτη που έδειξε και δείχνει, με το παράδειγμα και τη στάση ζωής του, πως εννοείται και πως μετατρέπεται σε πράξεις και σε χειροπιαστά αποτελέσματα η κοινωνική ευθύνη και κυρίως η έννοια της κοινωνικής και πατριωτικής προσφοράς. 
Και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. 
Και αυτό το ευχαριστώ μας, αγαπητέ Γιάννη, είναι πάλι μια ελάχιστη, μια μικρή και υποτυπώδης ένδειξη βαθιάς αναγνώρισης της προσφοράς σου. Είναι ένα ευχαριστώ που απηχεί το σύνολο των δημοτών μας και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου μας.
Είναι σπάνιες, δυστυχώς, οι φορές που ένα έργο ζωής ενός διακεκριμένου συμπολίτη μας, με το εύρος και τον πλούτο της συλλογής Αγαπητού, δωρίζεται στην κοινωνία ώστε να παραμείνει σημείο αναφοράς και κληρονομιά για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. 
Αλλά όταν συμβαίνει αυτό οφείλουμε να εκφράζουμε την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας. 
Να τιμούμε εκείνους που διαθέτουν, αφιερώνουν, κληροδοτούν τους κόπους, τις θυσίες, το έργο μιας ζωής, όπως συμβαίνει με τον κ. Αγαπητό, και μέσα απ’ τη δωρεά και την προσφορά τους παραδειγματίζουν και γίνονται αφορμή ώστε στα ίδια βήματα να βαδίσουν και οι μεταγενέστεροι και οι μετά από αυτούς. 
Δεν θ’ αναφερθώ στην ίδια τη συλλογή του κ. Αγαπητού. 
Άλλωστε, μια σαφή και κατατοπιστική εικόνα έχουμε όλοι δίπλα μας. 
Σπάνια αρχαία και βυζαντινά αντικείμενα, εικόνες, με μια φράση ένας μεγάλος και πολυσήμαντος θησαυρός που διατρέχει τους αιώνες και μεταφέρει τον επισκέπτη σε πολλές διαφορετικές εποχές, μέσα από σωζόμενα αντικείμενα και εκθέματα μοναδικής σπουδαιότητας. 
Για μια ακόμη φορά, αγαπητέ Γιάννη, σ’ ευχαριστούμε. Και για έναν επιπλέον λόγο. 
Όχι μόνο για τη δωρεά σου αλλά και για το γεγονός ότι έκανες σκοπό της ζωής σου και κατάφερες ώστε να διασωθούν όλα αυτά τ’ ανεκτίμητα κειμήλια και να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους. Να μη χαθούν, να μη καταλήξουν σε τόπους και σ’ ανθρώπους που δεν τους ανήκουν αυτοί οι εθνικοί θησαυροί μας.     
Η δε έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα φιλοδοξούμε ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για τους δημότες του Δήμου Καλαβρύτων αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής μας, όλο το χρόνο. 
Το βέβαιο είναι ότι η δωρεά της συλλογής Αγαπητού έχει ήδη ενισχύσει αποφασιστικά τον πολιτιστικό, ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο μας και έχει καλύψει ένα σημαντικό κενό στην περιοχή μας, σ’ εκθέματα αυτού του χαρακτήρα. 
Έχει, επίσης, αποτελέσει μια σημαντική και συμπαγή βάση ώστε τα επόμενα χρόνια, αυτά τα εκθέματα να εμπλουτιστούν, είτε μ’ ανάλογες δωρεές, είτε με πρωτοβουλίες εκ μέρους του Δήμου μας ή και άλλων φορέων που προσβλέπουν στην ανάκτηση και ανάδειξη των θησαυρών μας. 
Και δεν είναι τόσο το κομμάτι του Τουρισμού ή της επισκεψιμότητας αν θέλετε, στο οποίο προσβλέπουμε. 
Όσο το κομμάτι της καταγραφής και διαρκούς ανάδειξης της περιοχής των Καλαβρύτων ως ενός τόπου με μακραίωνη πολιτιστική ζωή και ιστορία που η αφετηρία της εκτιμάται ή εντοπίζεται στους προϊστορικούς χρόνους, χιλιάδες χρόνια προ Χριστού.  
Επιτρέψτε μου δε να πω ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος χώρος για τη φιλοξενία αυτής της έκθεσης απ’ τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Απ’ το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, αυτό το σπουδαίο αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο, που η ηλικία του φτάνει τους οκτώ αιώνες και θυμίζει σ’ όλους μας -και διαρκώς- την πολιτιστική και πνευματική ακμή του τόπου μας εκείνη την περίοδο.
Οι προσπάθειες μας ώστε αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε Μουσείο προσκρούουν έως τώρα σε μια σειρά από γραφειοκρατικής φύσεως εμπόδια. 
Στις δρακόντειες διατάξεις και στις πολλές και άτεγκτες απαιτήσεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας. 
Και νομίζω, είναι περιττό να επισημάνω ότι θέση της δημοτικής αρχής είναι αυτός ο χώρος ν’ αποκτήσει τη θεσμική υπόσταση και λειτουργία ενός Μουσείου, όπως αρμόζει στο χαρακτήρα και στη ταυτότητα του. 
Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον κύριο Ιωάννη Αγαπητό, να σημειώσω ότι το συγκινητικό παράδειγμα του και ο δρόμος που έχει ανοίξει θα έχει σίγουρα μιμητές και να τον διαβεβαιώσω ότι η δωρεά του θα είναι -στο διηνεκές- ανάμεσα στις πολλές, ψηλές κορυφές που έχει χτίσει αυτή η περιοχή στην ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της χώρας μας. Κορυφές που την κάνουν ξεχωριστή και ιδιαίτερη.  
Με τις σκέψεις αυτές, εγκαινιάζουμε σήμερα την πολύτιμη έκθεση-δωρεά της συλλογής Ιωάννη Αγαπητού και απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους να έρθουν και να την επισκεφθούν. 
Και απ’ την επίσκεψη αυτή να γίνουν πλουσιότεροι.  
Σας ευχαριστώ."    

Η Έκθεση
Στις βιτρίνες της πρώτης αίθουσας εκτίθενται αφιερώματα παλαιά και νεώτερα Κορινθιακού ρυθμού, αγαλματίδια διαφόρων εποχών, οικιακά σκεύη, αμφορείς κ.αλλ. από ναυάγια ελληνιστικής ρωμαϊκής εποχής και ενός κλασικών χρόνων.
Στην δεύτερη αίθουσα υπάρχουν εικόνες κυρίως λαϊκές, λειψανοθήκη, δισκάρια κ.αλλ. καθώς και μια εικόνα ζωγραφισμένη και προς και πίσω (αμφιπρόσωπη) και άλλες εικόνες εξαιρετικής τέχνης.




























{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.