Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Τρέχουν» οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου στο Ιόνιο και σε ακόμη πέντε περιοχές

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετα τη...



Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετα τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.
Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε «σημαντική αβεβαιότητα στη ζωή όλων μας» λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως έχουν προστεθεί σημαντικά βάρη και επώδυνες αυξήσεις σε ενέργεια και αγαθά πρώτης ανάγκης τα οποία ροκανίζουν το εισόδημα κάθε νοικοκυριού.
Ο πρωθυπουργός επίσης έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. «Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με επιτελείς της Ελληνικής Ρυθμιστικής Εταιρείας Υδρογοανανθράκων και στελέχη του ενεργειακού κλάδου.
«Όλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνειδητοποιούν ότι βιώνουμε το τέλος μιας εποχής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως όλοι συνειδητοποιούν τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και γίνεται πιο επισφαλής.
Μιλώντας για τις ανάγκες της χώρας μας είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και να προχωρήσει η αναζήτηση εναλλακτικών για ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο τα οποία αποτελούν σήμερα μονόδρομο και για την πατρίδα μας. «Ο νέος αυτός δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, είναι απλά μια εναλλακτική διαδρομή που επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός», είπε.
«Πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές, όπως το LNG, όπως ο Eastmed, πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης LNG και πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης αερίου ή και χώρα παραγωγός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης».
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.
«Εταιρίες που εμπλέκονται, τα ΕΛΠΕ και η Energean», είπε ο κ. Μητσοτάλης. «Αυτές τις δύο εταιρίες έχουμε μαζί μας. Αυτές δεσμεύονται σήμερα να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023. Πρέπει ως τότε να γνωρίζουμε αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους».
«Γι' αυτό και σε κάποιες περιοχές ίσως να μπορούμε να πετύχουμε κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις πριν το τέλος του 2023», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «από τη μεριά μας, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε αυτά τα έργα σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρία που συντονίζει αυτή τη διαδικασία, ώστε και αυτή, αν χρειαστεί να συμβάλλει σε προσπάθειες εξερεύνησης».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει άμεσα τρία πράγματα:
1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.
Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.