HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Κέρτεζη τίμησε τον ήρωα του ΄21 Αναγνώστη Στριφτόμπολα (ΦΩΤΟ)

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Κέρτεζη τιμήθηκε ο ήρωας αγωνιστής του 1821 Αναγνώστης Στριφτόμπολας.  Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, από το...



Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Κέρτεζη τιμήθηκε ο ήρωας αγωνιστής του 1821 Αναγνώστης Στριφτόμπολας. 
Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, από τον εφημέριο Κερτέζης π. Ανδρέα Ρηγόπουλο και το Μνημόσυνο του αγωνιστή. Ομιλία εκφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης κο Ανδρέα Φίλια ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κα Χασαποπούλου.
Ακολούθησε πομπή στο ηρώο του Στριφτόμπολα και κατάθεση στεφάνων. 
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κος Φωτήλας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος κος; Σαμαρτζόπουλος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Δουκλιάς, Μιχαλόπουλος και Μαγκαφάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κέρτεζης κος Κούρτης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Καλαβρύτων κος Μενούνος, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, αντιπροσωπία από τον Σύλλογο Κλειτορίας, εκπρόσωποι Αστυνομίας και Πυροσβεστικής
Ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας
Γεννήθηκε στην Κέρτεζη Καλαβρύτων το 1778. Το 1800 ήταν διδάσκαλος στην Τριπολιτσά, αλλά αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πως να χειρίζονται το μαχαίρι. Ήταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μία μέρα σκότωσε κάποιον Τούρκο. Κυνηγημένος, κατέφυγε στην Ζάκυνθο, όπου κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό. Το 1818 επέστρεψε στην Τριπολιτσά σαν σωματοφύλακας του Ασημάκη Ζαΐμη. Εκεί αρρώστησε βαριά και φοβούμενος τους Τούρκους κατέφυγε στο σπίτι του Ιωάννη Στεφανόπουλου, ωρολογοποιού στο επάγγελμα, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους, έως ότου ανάρρωσε. Το 1821 συγκρότησε επαναστατικό σώμα από 15 άντρες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821. Στη συνέχεια πολέμησε με τα παλληκάρια του στην Μάχη του Λεβιδίου όπου και σκοτώθηκε.
Ανώνυμος συγγραφέας του 1850 που αφηγείται λεπτομέρειες της δράσης της οικογένειας Στριφτόμπολα, αναφέρει την παρουσία της ομάδας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στην δοξολογία και ορκωμοσία αγωνιστών στην Αγία Λαύρα την 17 Μαρτίου 1821 (εορτή του Αγ. Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων). Αναφέρει μάλιστα ότι μέλος της εν λόγω ομάδας ήταν ο σημαιοφόρος της σημαίας με τον Φοίνικα. Η παρουσία του Αν. Στριφτόμπολα στις πρώτες πολεμικές ενέργειες στα Καλάβρυτα και μετέπειτα στο Λεβίδι πιστοποιείται από έγγραφο που υπογράφουν το 1827 ο Π. Μαυρομιχάλης και άλλοι ήρωες της Επανάστασης. Ως αγωνιστής αναφέρεται και ο γιος του Γεώργιος.
Δείτε φωτογραφίες όπως τις κατέγραψε η κάμερα του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

























{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.