HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έκτη μέρα πολέμου με σφοδρές συγκρούσεις

Συνεχίζεται για έκτη μέρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη νύχτα να γίνεται «μέρα» σε περιοχές της χώρας από τις εκρήξεις. Όλα αυτ...



Συνεχίζεται για έκτη μέρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη νύχτα να γίνεται «μέρα» σε περιοχές της χώρας από τις εκρήξεις. Όλα αυτά ενώ οι διαπραγματεύσεις χτες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Λευκορωσία δεν κατέληξαν κάπου, και θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη (02.03.2022).

Τη νύχτα ο στρατός της Ρωσίας ανατίναξε υποσταθμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ουρκανία. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Αναλυτές αναφέρουν πως η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο. Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του Πενταγώνου νωρίτερα.

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά 
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η Τουρκία επέλεξε να εμπλακεί στη διαμάχη, χωρίς όμως να είναι καθαρό εάν η απόφασή της να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στη διέλευση πολεμικών πλοίων, που ανήκουν σε εμπόλεμα μέρη, θα επηρεάσει την εξέλιξη τα πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. 
Η απόφαση ελήφθη με ενεργοποίηση της συνθήκης του Μοντρέ και όπως δήλωσε ο τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν «προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά», διευκρινίζοντας πάντως ότι «εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέψει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται». 
Είχε προηγηθεί δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα παρά τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με το Κρεμλίνο. Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον στην τουρκική κυβέρνηση φανερώνει ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει την κινητοποίηση και στράτευση σε ένα μέτωπο όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε αυτή την κομβική στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.