HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΟΥΡΛΑΔΑ: Τιμήθηκαν τα προεπαναστατικά γεγονότα της Φροξυλιάς (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα 26 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για τα προεπαναστατικά γεγονότα του 1821. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ...



Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα 26 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για τα προεπαναστατικά γεγονότα του 1821. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο Πρωτοπρ. Ασημάκη Κατσιαμέτη, ακολούθησε Δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία από τον Γ.Γραμματέα του Συλλόγου Τουρλαδέων κ. Γρηγόρη Κοκκότη και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς  η χορευτική ομάδα Γυμνασίου - Λυκείου Κλειτορίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.
Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Φίλιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Δουκλιάς, ο δημοτικό σύμβουλος κ. Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Καζάνης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Τουρλάδας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίας κα Παπουτσή και μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Ερμείδης. 

Τι τιμούμε 
Στην τοποθεσία της Φροξυλιάς του χωριού Τουρλάδα των Καλαβρύτων,έγιναν στις 16 και 17 Μαρτίου του 1821 δύο ένοπλα,ομαδικώς οργανωμένα προεπαναστατικά επεισόδια κατά των Τούρκων κατακτητών. Συγκεκριμένα:
Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου ο Σωτήρης Παπαδαίος,από το Μάζι,με τους συντρόφους του,σε ενέδρα σκότωσαν τον αγγελιοφόρο του Βοεβόδα (Διοικητή) των Καλαβρύτων Αρναούτογλου, ο οποίος μετέφερε έγγραφα και παράλληλα ενημέρωνε τα χωριά ότι την επομένη θα διήρχετο η πομπή του Βοεβόδα προς την Τρίπολη.
Την επομένη μέρα 17η Μαρτίου,οι Ιωάννης Χονδρογιάννης, Σωτήρης Παπαδαίος και οι άνδρες του Θανάσης Φεφές,Θανάσης Κωστόπουλος, λοι από το Μάζι,ο Γιαννάκης Βύρας από τα Κρινόφυτα,ο Γαλάνης από τη Βρώσταινα,ο Ασημάκης Ντόλκας από το Κάνι,μαζί και με άλλους ανώνυμους αγωνιστές,έστησαν ενέδρα πάλι στη θέση Φροξυλιά για να χτυπήσουν τον διερχόμενο Βοεβόδα Αρναούτογλου,ο οποίος θα μετέβαινε στην
Τρίπολη να ενημερώσει τον εκεί Πασά για τις μυστικές κινήσεις των Προκρίτων των Καλαβρύτων. Όταν οι προπορευόμενοι Τούρκοι έφτασαν στην Φροξυλιά, δέχθηκαν την επίθεση των αγωνιστών και στη μάχη που έγινε σκοτώθηκαν μέλη της συνοδείας του Αρναούτογλου, ο ίδιος δε έντρομος και αφού εγκατέλειψε όλα τα πράγματά του, επέστρεψε στα Καλάβρυτα και κλείστηκε στον πύργο του, εκεί όπου μετά από λίγες μέρες έπεσε στα χέρια των οπλαρχηγών των Καλαβρύτων οι οποίοι απελευθέρωσαν την πόλη.
Τα παραπάνω δύο προεπαναστατικά επεισόδια έχουν τεράστια σημασία, διότι τους μεν Τούρκους πολύ εθορύβησαν, τους δε Προκρίτους των Καλαβρύτων ενεθάρρυναν να άρουν την διστακτικότητά τους και να ξεκινήσουν την Επανάσταση.






















{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.