HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ελληνικές ταινίες του 20ού αιώνα προβάλλονται δωρεάν σε Πύργο και Αμαλιάδα

Στην ελληνική περιφέρεια ταξιδεύει το ελληνικό σινεμά με «όχημα» το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που γιορτ...



Στην ελληνική περιφέρεια ταξιδεύει το ελληνικό σινεμά με «όχημα» το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που γιορτάζει φέτος τα τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο πλαίσιο αυτής της επετείου και σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, παρουσιάζει δέκα εμβληματικές ελληνικές ταινίες στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.
Οι ταινίες θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για όλους κάθε Τρίτη στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και κάθε Τετάρτη στον Ορφέα του Πύργου. Ανάμεσά τους κάποιες από καλύτερες ταινίες του ρεύματος που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και χαρακτηρίστηκε ως «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος» όπως οι «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, «Ιωάννης ο βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη, «Μέγαρα» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου, αλλά και παλαιότερες, της δεκαετίας του 1960, όπως οι «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, «Z» του Κώστα Γαβρά, και ακόμη πιο παλιές όπως τα «Πρόσωπα λησμονημένα» του Γιώργου Τζαβέλλα. Όλες οι ταινίες είναι αποκατεστημένες και προβάλλονται από νέες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότητας.

Το «Χώρα, σε βλέπω» είναι ένα πρόγραμμά διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, που υλοποίησε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από́ την Ελληνική́ Επανάσταση υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.
Αποτελείται από 42 συνολικά ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, άλλες κλασικές, άλλες σπάνιες, όλες μοναδικές στο είδος τους, εκ των οποίων οι 30 αποκαθίστανται με νέες ψηφιακές κόπιες με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργεί́ μια παρακαταθήκη για το μέλλον με νέα αρχεία, προσβάσιμα στις επόμενες γενιές επαγγελματιών του σινεμά́ και κινηματογραφόφιλων, με υπότιτλους στα αγγλικά́ και στα ελληνικά́ για κωφούς και βαρήκοους.
Το πρόγραμμα συνοδεύει ειδική έκδοση, στην οποία οι ταινίες και η εποχή́ τους συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από́ κείμενα και άλλα σχεδιάσματα, ενώ δημιουργείται και εκπαιδευτική́ βαλίτσα, που πρόκειται να κατατεθεί́ σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Τρίτη 29 Μαρτίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): Z, του Κώστα Γαβρά (1969, 127’)
Τετάρτη 30 Μαρτίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΜΕΓΑΡΑ των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974, 72´)
Τρίτη 5 Απριλίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ του Ντίνου Δημόπουλου (1960, 88´)
Τετάρτη 6 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΕΥΔΟΚΙΑ του Αλέξη Δαμιανού (1971, 105´)
Τετάρτη 13 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): Ο ΘΙΑΣΟΣ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975, 230´)
Τρίτη 19 Απριλίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ του Γιώργου Τζαβέλλα (1946, 86´)
Τρίτη 3 Μαΐου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου (1965, 82´)
Τετάρτη 4 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ του Παντελή Βούλγαρη (1972, 85´)
Τρίτη 10 Μαΐου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΜΜΑ του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 72´)
Τετάρτη 11 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη (1973, 177´)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.