Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έφυγε από τη ζωή ο εκ Μαζεΐκων Καθηγητής της Νομικής Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ο επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Αθηνών Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος από τα Μαζέικα Καλαβρύτων. Ήταν καθηγητή...



Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ο επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Αθηνών Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος από τα Μαζέικα Καλαβρύτων. Ήταν καθηγητής Διοικητικού Δικαίου και συνέγραψε μεταξύ άλλων και το σύγγραμμα αναφοράς για το νομικό κόσμο «Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου». Είχε γεννηθεί το 1925.

Ήταν γιος του αντιστράτηγου και υπουργού Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου. Αδελφός του ήταν ο Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος, λοχαγός του ελληνικού στρατού, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1948 στον εμφύλιο, σε μάχη με αντάρτες του ΔΣΕ στον Θεοτόκο Ιωαννίνων. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο (ενιαίο τότε) Πανεπιστήμιο των Παρισίων, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1955). Το 1973 εξελέγη υφηγητής και το 1978 τακτικός καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε διδάσκοντας Διοικητικό Δίκαιο ως το 1993, οπότε και ανακηρύχθηκε ομότιμος.

Ήταν Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου από το 2002, επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιξ-Μασσαλίας (Aix-Marseille III), Παντεόν-Ασσάς (Paris II), Λιλ (Lille II), Λουβέν (Louvain), Τεμπλ (Temple) και επίτιμος εταίρος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνου (University College London). Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι, επίσης, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν μέλος του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ως μέλος της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ).
Η Νομική Σχολή Αθηνών εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Σχολής και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες νομομαθείς και καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε έως το 1993, οπότε και αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Το 2005 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής.
Ο εκλιπών ενέπνευσε γενιές φοιτητών και επιστημόνων, περιβάλλοντας τους με αγάπη και καθοδηγώντας τα βήματά τους στην Επιστήμη. Θεμελίωσε τον κλάδο του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία του σχετικού Τομέα. Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2001 και Πρόεδρος της Ακαδημίας το 2014, Πρόεδρος της Eν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου και μέλος του Δ.Σ. άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών Σωματείων.
Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.
Είχε διδάξει επανειλημμένως στα Πανεπιστήμια Aix-Marseille III, Paris I, University College και Temple και είχε συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων. Συνέγραψε σημαντικό αριθμό αυτοτελών έργων, συγγραμμάτων, εγχειριδίων και μελετών στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, από την πρώτη έως την 15η έκδοσή του ήταν και παραμένει σύγγραμμα αναφοράς για φοιτητές, δικηγόρους και δικαστές.
Η Σχολή τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου και αγαπητού συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για το ακαδημαϊκό του ήθος, την προσφορά του στη νομική επιστήμη, στην ανώτατη παιδεία και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής.
Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Σχολής στους συγγενείς του εκλιπόντος.
Να αναρτηθεί η φωτογραφία του στη Νομική Σχολή.
Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής και στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.