HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει όχι μόνο τις δύο αποσχισθείσες περιο...



Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει όχι μόνο τις δύο αποσχισθείσες περιοχές αλλά ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή μίας πρώτης δέσμης κυρώσεων στη Μόσχα, ενώ κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε και η Ε.Ε. Επίσης, το Βερολίνο βάζει στον πάγο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Τα πρώτα ρωσικά άρματα μάχης έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, μία κίνηση που αψηφά τη Δύση και δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγάλη ανάφλεξη στην περιοχή και όχι μόνο.
Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.
Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν.
“Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν.
“Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επιστράτευση στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Τα ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν με ομοφωνία να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.
Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας “πυροδοτούν” την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν, καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Μπάιντεν: Επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσία
Τις πρώτες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονμπάς ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, τη διαπραγμάτευση του χρέους της χώρας στις διεθνείς αγορές, αλλά και προσωπικές κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ και στα μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται για κυρώσεις, οι οποίες θα κλιμακώνονται όσο αυξάνεται η επιθετικότητα της Ρωσίας.
«Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει νέες χώρες σε έδαφος που ανήκει σε άλλη χώρα;» αναρωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα συνεχιστεί η αμυντική συνδρομή στην Ουκρανία, αλλά και στις χώρες της Βαλτικής. «Είναι αμυντικές κινήσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία αλλά θα υπερασπίσουμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους» σημείωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει έτι περαιτέρω, καθώς, όπως σημείωσε, στρατεύματα της έχουν ήδη λάβει θέσεις στη Λευκορωσία, ενώ πλοία της κάνουν ελιγμούς στη Μαύρη Θάλασσα και υποβρύχια με πυραύλους βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Επίσης σημείωσε ότι οι σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ είναι ομόφωνα σύμφωνοι να υπερασπιστούν την Ουκρανία επειδή κατανοούν τη ρωσική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. « κόσμος άκουσε τα ιστορικά επιχειρήματα του Πούτιν που έκανε ιστορική αναδρομή 100 ετών. Επιτέθηκε στο δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας και των άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» είπε.
Τέλος, σημείωσε ότι «η υπεράσπιση της δημοκρατίας θα έχει κόστος», αναφερόμενος στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου που αναμένεται να παρατηρηθούν το επόμενο διάστημα.  

Ανησυχία στην Ελληνική κοινότητα
«Απευθύνω έκκληση βοήθειας σε εσάς για τις δύσκολες μέρες που βιώνει η περιοχή μας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, όπως δώσετε την δυνατότητα φιλοξενίας σε καταλύματα στην Ελλάδα για τη ασφάλεια της ζωής τους σε παιδιά των ελληνικών χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ» ανέφερε στο Mega η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Σαρτανά Ναταλία Παπακίτσα.
Η ελληνική κοινότητα είναι ανάμεσα στα πυρά Ουκρανών φιλορώσων αυτονομιστών από την μία, Ουκρανών του τακτικού στρατού από την άλλη, αλλά και των ρωσικών δυνάμεων που είναι πάντα με το δάχτυλο στην σκανδάλη μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την αυτονομία σε ουκρανικά εδάφη.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.