HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ν.Μαγκαφάς - Σπ. Σοκορέλης: Χρειάζονται απαντήσεις

Σχετικά με τον  διαγωνισμό για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού κείμενο:  Νίκος Μαγκαφάς* Σπύρος Σοκορέλης** Ανησυχία έχει προκαλέσει κα...



Σχετικά με τον  διαγωνισμό για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού

κείμενο: 

Νίκος Μαγκαφάς*

Σπύρος Σοκορέλης**

Ανησυχία έχει προκαλέσει και κυρίως έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά, στους πολίτες, του Δήμου Καλαβρύτων και γενικότερα του Νομού Αχαΐας , η πρόσφατη απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), με την οποία έκανε  δεκτή την προσφυγή ανταγωνίστριας εταιρείας για τους όρους που μπήκαν από την Περιφέρεια, στον διεθνή διαγωνισμό των 18,3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων.

Η απόφαση αυτή έφερε στην δημοσιότητα ποικίλα σχόλια και επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χειρίστηκε τους όρους διακήρυξης διαγωνισμού του έργου

Κάποιοι  μίλησαν  για σκάνδαλο από πλευράς της Περιφέρειας που αγγίζει σίγουρα τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Ζαΐμη και ίσως ακόμα και τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Ν. Φαρμάκη.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μια ακόμα φορά βρίσκεται εκτεθειμένη και ελεγχόμενη για «φωτογραφικές» διατάξεις σε διαγωνισμό για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων» ανάφεραν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου.

Ας δούμε πως έφθασε ο δήμος Καλαβρύτων στην   μεγαλύτερη παρέμβαση αναβάθμισης της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Στα μέσα του 2009 η δημοτική επιχείρηση «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» μετατράπηκε  σε Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, οπότε ως Ανώνυμη Εταιρεία την παρέλαβε η δημοτική αρχή Λαζουρά, έχοντας να επιλύσει και αντιμετωπίσει πολλά θέματα, όπως μεταφορά 22 περίπου εργαζομένων ως πλεονάζων προσωπικό στο Δήμο, χρέη, δυσλειτουργίες, διοικητικά προβλήματα  κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να εξυγιάνει την επιχείρηση, προσλαμβάνοντας ως διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ευθύμιο Βαζαίο ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. του χιονοδρομικού, κατάφεραν να εξυγιάνουν την επιχείρηση και ταυτόχρονα να την καταστήσουν  κερδοφόρο. Γύρω στο 2015 ο κ. Βαζαίος για προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε από τη θέση του, στην οποία τον αντικατάστησε ο ίδιος ο δήμαρχος προσλαμβάνοντας ως διευθυντή του χιονοδρομικού τον πολιτικό μηχανικό και γνώστη της χιονοδρομίας κ. Λεωνίδα Σπυρόπουλο, ο οποίος αναδείχθηκε σε εξαιρετικό μάνατζερ, ο οποίος με τη συνεργασία του δημάρχου και μελών του Δ.Σ. της εταιρείας συνέχισε την θετική πορεία της επιχείρησης. 

Την περίοδο αυτή πέραν της εξυγίανσης, υλοποιήθηκαν αρκετά έργα για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού, όπως η εγκατάσταση  συστήματος πυρασφάλειας στο σαλέ, η εγκατάσταση ενιαίου λογιστικού συστήματος διασύνδεσης, διαχείρισης και ελέγχου όλων των ταμειακών και λογιστικών πράξεων, η  προμήθεια  ενός μεταχειρισμένου χιονοστρωτήρα κ.ά.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα, ήταν η ένταξη, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για  την χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με το πρωτοφανές στην ιστορία του δήμου και του χιονοδρομικού κέντρου ποσού των 19.418.636 ευρώ συν ΦΠΑ. δηλαδή έγινε  η  μεγαλύτερη παρέμβαση αναβάθμισης από κατασκευής και έναρξης λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Η επιτυχία αυτή όπως και η αποπεράτωση άλλων μεγάλων έργων (Νέο δημαρχείο, Πολιτιστικό κέντρο κ.ά.), δεν ήταν τυχαία, ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας που είχε αναπτύξει η τότε  δημοτική αρχή με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Και δεν αρκέστηκε και δεν σταμάτησε μόνο, στην εξασφάλιση της ένταξης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για  την χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, αλλά, παρά την προεκλογική περίοδο που είχε ήδη αρχίσει και τον πρωτοφανή  προεκλογικό πόλεμο που υφίστατο,   τον Απρίλιο του 2019, «έτρεξε» την άμεση  υλοποίηση της  επένδυσης και  σε συνεργασία και με υπόδειξη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου και της Περιφέρειας,  με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο (που υποδείχθηκε ως η βέλτιστη λύση για να προχωρήσει, τάχιστα, η επένδυση, αφού δεν επιτρεπόταν, τότε,  η σύναψη προγραμματικής σύμβασης)   η τότε δημοτική αρχή με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας “Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ΑΕ ΟΤΑ” ανέθεσε στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να διεξάγει διεθνή διαγωνισμό για την αναβάθμιση, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, η  πρώτη φάση του οποίου,  με προϋπολογισμό ενός (1)  εκατ. Ευρώ, αφορούσε την προμήθεια  δύο χιονοστρωτήρων και λοιπών μηχανημάτων και οχημάτων. Ο διαγωνισμός αυτός «ωρίμασε» τάχιστα, με τη σύνταξη των προδιαγραφών και των τευχών δημοπράτησής του από τον τότε Διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Λ. Σπυρόπουλο και τους αρμόδιους υπαλλήλους και ειδικούς επιστήμονες της Περιφέρειας  και    προκηρύχθηκε έγκαιρα από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων, στις 1-9-2019, των νεοεκλεγέντων δημοτικών και περιφερειακών αρχών και ο οποίος είναι ο μόνος διαγωνισμός που επέφερε αποτέλεσμα και ήδη, από το 2021,  το Χιονοδρομικό Κέντρο έχει προμηθευθεί καινούργιους χιονοστρωτήρες, αυτοκίνητο και λοιπά μηχανήματα.

Ταυτόχρονα, η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον τότε διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου πολιτικό μηχανικό και ειδικό στη χιονοδρομία Λ. Σπυρόπουλο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είχε προχωρήσει στην σύνταξη των προδιαγραφών  και  προωθημένων σχεδίων διακήρυξης και τευχών  δημοπράτησης, για την άμεση  δημοπράτηση και του μεγάλου  και σύνθετου διαγωνισμού για την προμήθεια και τοποθέτηση των σύγχρονων και καινούργιων κλειστών αναβατήρων (τύπου «γόνδολας» ή και συνδυασμός), την κατασκευή των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών έργων, του βιολογικού καθαρισμού  του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.ά. Προδιαγραφές  και προωθημένα σχέδια, που  είχαν στηριχθεί-με τις αναγκαίες προσαρμογές τους βέβαια- αφενός μεν , σε ένα ακόμη επίτευγμα  που ήταν το master plan που είχε συνταχθεί μετά από χρηματοδότηση της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με το ποσό των 100.000 Ευρώ στις 18-2-2011 και αφετέρου στις  10 περίπου εξειδικευμένες μελέτες και σχέδια, που ανατέθηκαν, το έτος 2013 , από το Δήμο Καλαβρύτων  και συντάχθηκαν από ειδικούς στο αντικείμενο και έμπειρους επιστήμονες, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την ΜΟΔ, ύψους 150.000 ευρώ περίπου.

Το υλικό αυτό περιήλθε στην κατοχή της νέας διοίκησης  της επιχείρησης «χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ΑΕ ΟΤΑ» μετά τις εκλογές του  Σεπτέμβρη του 2019, η οποία δε ζήτησε καν τη γνώμη ή στοιχεία από τον συντάξαντα αυτές Λ. Σπυρόπουλο αλλά τον απέπεμψε  και για ένα μεγάλο διάστημα, ενός έτους περίπου, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  (τον Σεπτέμβριο του 2020) για την εξέλιξη του πρώτου ως άνω, άμεσα και ταχέως, δημοπρατηθέντος διαγωνισμού προμήθειας των χιονοστρωτήρων (διαδικασία η οποία καθυστέρησε, τόσο πολύ, από αβελτηρίες και παραλείψεις στην αποστολή στοιχείων και απόψεων της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, ενώ θα μπορούσε να είχε τελειώσει στις αρχές του 2020) δεν ασχολήθηκε ή ασχολήθηκε ακροθιγώς με την ολοκλήρωση και τελική ωρίμανση των διαδικασιών του μεγάλου διαγωνισμού (ίσως γιατί, μπορεί να πίστευε ή να περίμενε ότι θα ακυρωθεί το έργο, από το Ελεγκτικό, αλλά ευτυχώς συνέβη το αντίθετο).

Πολύ μετά το Σεπτέμβριο του 2020 η νέα διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, ασχολήθηκε και  προώθησε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών δημοπράτησης  του μεγάλου σύνθετου έργου-προμήθειας του Χιονοδρομικού Κέντρου  και τα τεύχη δημοπράτησης  του διαγωνισμού υποβλήθηκαν από την νέα διοίκηση της επιχείρησης του ΧΚΚ στην Περιφέρεια, τον Μάρτιο του 2021, δηλαδή,  μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο από την εγκατάστασή  τους.

Στο έργο υπήρξε μια σχετική κατάτμηση με τρείς σχετικές προκηρύξεις ως εξής:

Η πρώτη προϋπολογισμού ενός  εκατ. ευρώ αφορούσε την προμήθεια μηχανημάτων όπως: ρατράκ, ερπυστριοφόρα, αυτοκινούμενες φρέζες και μηχανοκίνητα έλκηθρα χιονιού, είναι το έργο του οποίου ο διαγωνισμός μπλόκαρε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η φάση αυτή του έργου έχει ήδη αποπερατωθεί.

Η δεύτερη επίσης προϋπολογισμού ενός  εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε , με το σύστημα μελέτη κατασκευή και ήταν ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και δικτύων στο Χιονοδρομικό.

Η τρίτη είναι η μεγάλη εργολαβία των 17,7 εκατ. Ευρώ της οποίας ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Περιφέρεια, ύστερα από προσφυγή ενδιαφερόμενης εταιρείας ανεστάλη και θα επαναπροκηρυχθεί.  

Το ερώτημα που τίθεται για τη διοίκηση του Χιονοδρομικού  είναι γιατί όταν μετά από  την πολύμηνη καθυστέρηση που η Περιφέρεια  πραγματοποίησε την Διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την συγκεκριμένη εργολαβία και διαπίστωσαν ότι:

·       Είχε τροποποιήσει τους όρους του διαγωνισμού που το «χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων»  είχε ορίσει, προσθέτοντας επιπλέον το κριτήριο της Τεχνικής Επάρκειας, μοριοδοτούμενο μάλιστα με 80%.

·       Είχε θέσει σαν κριτήριο συμμετοχής στον διαγωνισμό ο προσφέρων να διαθέτει ήδη συνεργείο στην Ελλάδα κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με συγκεκριμένες προδιαγραφές  (η διοίκηση του Χιονοδρομικού γνώριζε ότι μόνο ένας από τους υποψηφίους ανταποκρινόταν στην συγκεκριμένη προδιαγραφή).

·       Τέλος πρόσθεσε   ότι το κριτήριο των τεχνικών προδιαγραφών του έργου που όπως λέγεται είχε θέσει ως μοναδικό το «χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» μοριοδωτείτο   μόνο με 20%.

δεν ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, αντ’ αυτού την ίδια ώρα με την δημοσιοποίηση, της διακήρυξης του διαγωνισμού του έργου απ’ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και  Πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης “χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ΑΕ ΟΤΑ” χαρακτήριζε την ημέρα της δημοσιοποίησης, ως μια σημαντική στιγμή για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Επίσης κανένα μέλος της διοίκησης του Χιονοδρομικού με την ιδιότητα του ως μέλος του Δ.Σ. δεν βγήκε δημοσίως να εκφράσει τους όποιους προβληματισμούς και αντιρρήσεις που πιθανόν είχε  σχετικά με την διακήρυξη της Περιφέρειας.

Αποτέλεσμα όλης της πιο πάνω διαδικασίας ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών να κάνει αποδεκτή την προσφυγή εταιρείας, που είχε υποβάλει ένσταση, με το σκεπτικό ότι η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού περιέχει "φωτογραφικές" διατάξεις".

Μετά από μια τέτοια απόφαση, σε κάθε περίπτωση οπωσδήποτε  χρειάζονται απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς που δεν είναι άλλοι από τον περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη  κ. Ζαΐμη

Επίσης χρειάζεται απάντηση από το Δ.Σ.  της επιχείρησης “χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ΑΕ ΟΤΑ” για την εκκωφαντική σιωπή του  σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση και για τα όσα είχαν προηγηθεί.

Σίγουρα για να μην φθάσουμε κυριολεκτικά να «μπουν οι λύκοι στο μαντρί» και επειδή σύμφωνα  με την γνωστή κινηματογραφική ατάκα «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», χρειάζεται, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και υποψιών, ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως διαφάνεια στην διαχείριση από τους υπεύθυνους της υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου για την ανάπτυξη του τόπου μας. 

Τελειώνοντας θέλαμε  να τονίσουμε, για να γίνει κατανοητό τόσο στην δημοτική αρχή των Καλαβρύτων όσο και  στην Περιφέρεια του κ. Φαρμάκη, ότι η   προηγούμενη δημοτική και περιφερειακή  αρχή Λαζουρά και Κατσιφάρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να προικίσουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων με τέτοια πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής προίκα (τέτοιου μεγάλου ύψους και μεγέθους ενιαία χρηματοδότηση, 20.000.000 ευρώ (!!) ή 6.815.000.000 δραχμές(!!!),  δε έχε δοθεί ποτέ ξανά στην περιοχή)  ώστε να δύναται να ανταπεξέλθει για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια (όσα θα κάνει για να φθάσει, αν ποτέ φθάσει, ο οδοντωτός στο χιονοδρομικό) στις λειτουργικές του ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του.

*Ο Νίκος Μαγκαφάς: Είναι Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων

**Ο Σπύρος Σοκορέλης: Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.