HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εδώ και μισό αιώνα περίπου, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει την δική του, ξεχωριστή ιστορία. Μια "Ιστορία Γάλακτος" με πρωταγωνι...


Εδώ και μισό αιώνα περίπου, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει την δική του, ξεχωριστή ιστορία.
Μια "Ιστορία Γάλακτος" με πρωταγωνιστές την μοναδική φύση της περιοχής, τους κτηνοτρόφους παραγωγούς και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα (φέτα, γίδινο τυρί, φορμαέλα, ανθότυρο, ξηρή μυζήθρα).

Κορυφαίο προϊόν η παραδοσιακή βαρελίσια φέτα Π.Ο.Π. που διατίθεται στην εγχώρια αγορά αποκλειστικά στα καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, και γίνεται ανάρπαστη, χάρη στην ξεχωριστή της γεύση και την αδιαπραγμάτευτη ποιότητά της.
Αυτή η ποιότητα οφείλεται τόσο στον φυσικό τρόπο διατροφής των κοπαδιών όσο και στις άριστες συνθήκες υγιεινής και ελέγχου που διασφαλίζει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός της μονάδας παραγωγής αλλά και η υπευθυνότητα του έμπειρου, εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ένας από τους πιο κερδοφόρους και συνεχώς αναπτυσσόμενους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, στήριγμα για το εισόδημα του παραγωγού και εγγύηση για τον Έλληνα καταναλωτή που ζητά προϊόντα με όνομα και ταυτότητα.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι η μετεξέλιξη - βάσει του Νόμου 4015/2011 - της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων. Η Ένωση ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1963 από τους κτηνοτρόφους της περιοχής της Επαρχίας Καλαβρύτων, οι οποίοι δια μέσου των πρωτοβάθμιων πιστωτικών και γαλακτοκομικών συνεταιρισμών δημιούργησαν ένα δευτεροβάθμιο όργανο. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε σε πιστωτικές και προμηθευτικές εργασίες για λογαριασμό των Συνεταιρισμών μελών της, την διαχείριση επιδοτήσεων, την λογιστική εξυπηρέτηση των μελών της κλπ.
Το 1972 αποφασίζεται η ίδρυση εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος για παραγωγή τυροκομικών προϊόντων μέσω της συγκέντρωσης και αξιοποίησης του γάλακτος της περιοχής σε συνεταιριστική βάση, εγκατεστημένο σε απόσταση δύο (2) περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων επί της επαρχιακής οδού Καλαβρύτων - Πατρών. Το 1974 το εργοστάσιο ξεκίνησε την λειτουργία του με την παραγωγή κυρίως παραδοσιακής βαρελίσιας φέτας, γνωστής ως «ΦΕΤΑ Καλαβρύτων» ή «ΦΕΤΑ της Ένωσης ή του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων» και η λειτουργία του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και έχει συντελέσει τα μέγιστα στην στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.
Από το 1982 και μέχρι το 2007 η Ένωση αξιοποίησε την ένταξή της σε τέσσερα (4) αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα καθώς και την συνεχή επανεπένδυση ιδίων διαθεσίμων κεφαλαίων της, για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τυροκομείου της και την δημιουργία σύγχρονων υποδομών λειτουργίας.
Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ των άλλων δημιουργήθηκε το 1986 η μονάδα παραγωγής φυραμάτων στα Καλάβρυτα και το 2004 αντίστοιχη στην Κλειτορία. Το 2003 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σύντομα η δημιουργία μονάδος βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων. Το 2002 ξεκίνησε η υλοποίηση επένδυσης μονάδος επεξεργασίας πρωτεϊνών με την επωνυμία Αχαϊκές Πρωτεΐνες από ιδιώτη επιχειρηματία πλησίον του τυροκομείου και τέθηκε σε λειτουργία το 2004 με την ενθάρρυνση και στήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, που έδωσε σε συνδυασμό με την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ολοκληρωτική περιβαλλοντική λύση στο θέμα της διαχείρισης του τυρογάλακτος. Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2011, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 3,7 εκ. ευρώ, στα πλαίσια του μέτρου 123 Α του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, για την ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων και του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.
Η προσαρμογή στις διατάξεις του Νόμου 4015/2011, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Στο διάστημα αυτό η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω Γενικής Συνέλευσης απεφάσισε την μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ενώ ταυτόχρονα τριάντα τέσσερις (34) πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, μέλη της Ένωσης, μέσω δικών τους Γενικών Συνελεύσεων, αποφάσισαν την συγχώνευσή τους και εν συνεχεία την απορρόφησή τους από την μετατρεπόμενη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ακολούθως μέσω διαδοχικών Γενικών Συνελεύσεων εγκρίθηκαν η Σύμβαση συγχώνευσης, οι αποτιμήσεις από Ορκωτούς Λογιστές των περιουσιακών στοιχείων όλων των συγχωνευμένων μερών και το νέο Καταστατικό.
Το καταστατικό του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 και εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο. Μετά την τροποποίηση η θητεία των μελών του επταμελούς (7) Διοικητικού Συμβουλίου και του τριμελούς (3) εποπτικού Συμβουλίου ορίστηκε σε πενταετής (5).

Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στηρίζει περισσότερες από 1100 κτηνοτροφικές μονάδες, παραγωγών μελών και μη, στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και παραγωγούς των ορεινών περιοχών Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας.
Ο Συνεταιρισμός είναι η καρδιά της οικονομίας για όλες αυτές τις οικογένειες που μας εμπιστεύονται εδώ και πολλά χρόνια. Διατηρεί υψηλές τις τιμές αγοράς γάλακτος απο τους παραγωγούς χτίζωντας καλύτερες συνθήκες, μακροβιότερες και αξιόπιστες συνεργασίες. 
Έτσι οι νέοι μένουν στον τόπου τους και η επαρχία μας διατηρείται ζωντανή.
Ο Συνεταιρισμός στηρίζει τους ντόπιους προσφέροντας επίσης θέσεις εργασίας καθώς απασχολεί 25 μόνιμους εργαζόμενους (οι 12 εξ αυτών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και 98 εποχικούς (10 εξ αυτών με πτυχία ΑΕΙ – ΑΤΕΙ), με υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας και επαγγελματική κατάρτιση. 
Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τα 27 εκ. ευρώ ετησίως, ίδια κεφάλαια που ήδη προσεγγίζουν τα 10,0 εκ. ευρώ και ποσοτικές πωλήσεις που διατηρούν την δυναμική τους, ο Συνεταιρισμός απολαμβάνει επιχειρηματική υγεία, διασφαλίζοντας για τους κτηνοτρόφους ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον, παρά τα τρομερά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ποιότητα σε κάθε βήμα
Ελέγχεται κάθε στάδιο της παραγωγής: από την παραλαβή του γάλακτος, την παστερίωση και τη στράγγιση μέχρι τη μεταφορά σε βαρέλια, την ψύξη και την αποθήκευση. Αλλά το πρωτεύον είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης, του γάλακτος δηλαδή, που φτάνει κάθε μέρα νωρίς το πρωί εδώ στις εγκαταστάσεις, ένα χιλιόμετρο έξω από τα Καλάβρυτα. Από τα οροπέδια του Χελμού έως τους πρόποδες του Ερυμάνθου, περίπου 1.200 παραγωγοί εκτρέφουν πρόβατα και κατσίκια που αναπνέουν ελεύθερα τον φρέσκο και δροσερό αέρα των αχαϊκών βουνών. Οι περισσότεροι είναι μικροί παραγωγοί, έχουν 100-150 ζωντανά ο καθένας. Δεν κάνουν εντατική κτηνοτροφία και οι ζωοτροφές είναι ελεγμένες από τον συνεταιρισμό.

Με το βλέμμα στο μέλλον 

Επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ από τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, με την έγκριση της πρότασης για τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ της ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ στο Σκεπαστό.
Συγκεκριμένα με την με αριθ. Πρωτοκόλου 408/74175 απόφασης, της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 4.2.1 ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 4.2, ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020, αποφασίζεται η ΕΝΙΣΧΥΣΗ, με το ποσό των 2.499.939,29 ευρώ, της πρότασης με κωδικό Γ2ΜΕ-00581, που είχε υποβληθεί από τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, συνολικού προϋπολογισμού 4.999.878,58 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 2.5 εκατ. ευρώ περίπου, θα καλυφθεί σε ποσοστό 25% με ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 25% με δανειακά κεφάλαια.
Με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης η επιχείρηση επιθυμεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση (κύρια από το εξωτερικό) για παραγωγή τυριού στον κλάδο του γάλακτος, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων, ανταποκρινόμενη έτσι στις απαιτήσεις των καταναλωτών κάνοντάς τα πιο ελκυστικά μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας τους.
Ταυτόχρονα, με τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών και συνοδευτικών υποδομών, την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, την προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη βελτιστοποίηση της
παραγωγικής ροής,  θα γίνει επέκταση κατά 3.000 τ.μ. των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει νέες κτιριακές υποδομές, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, ενώ ο  βιολογικός καθαρισμός θα επεκταθεί και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου που θα χρησιμοποιείται για καύσιμη ύλη. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σύγχρονου συσκευαστηρίου των τυροκομικών προϊόντων στο χώρο των ψυκτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αγίας Άννας στο Σκεπαστό.
Το νέο επενδυτικό σχέδιο, αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας του δήμου Καλαβρύτων καθώς η προβλεπόμενη απασχόληση θα είναι αυξημένη κατά 1,0 ΕΜΕ σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση πριν, ενώ άνω του 30% και ίσο με 50% ( = 0,5 ΕΜΕ) από το νέο προσωπικό θα είναι πτυχιούχοι εξειδικευμένοι, αφού θα εμπλέκονται με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.