Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ε.Ι.Ν.Α - Κ.Υ.ΑΧΑΪΑΣ: Τα Κέντρα Υγείας είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο

Η τριμελής επιτροπή της Ε.Ι.Ν.Α των Κέντρων Υγείας Αχαΐας σε ανακοίνωση της σχετικά με το θέμα των μετακινήσεων γενικών ιατρών από τα Κέντρ...



Η τριμελής επιτροπή της Ε.Ι.Ν.Α των Κέντρων Υγείας Αχαΐας σε ανακοίνωση της σχετικά με το θέμα των μετακινήσεων γενικών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας, αναφέρει πως δύο χρόνια τώρα οι δημόσιες μονάδες υγείας πληρώνουν «βαρύ τίμημα» εξαιτίας της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείρισης της πανδημίας.
Τα Κέντρα Υγείας είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες.
Η λειτουργία τους έχει υποβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σοβαρή ευθύνη φέρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όταν ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα αναβάθμισε αλλά τα άφησε να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο.
Τις τελευταίες ημέρες στα Κέντρα Υγείας του νομού Αχαΐας σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων Covid ασθενών. Ταυτόχρονα, τα Κ.Υ. σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εμβολιασμών και όλο το βάρος των κατ’οίκον εμβολιασμών, ενώ από 1/1/2022 οι δημόσιες μονάδες υγείας αναλαμβάνουν και την αποκλειστική ευθύνη της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους ασθενείς.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που ήταν ήδη υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη από πριν την πανδημία, να καλείται σήμερα με σχεδόν το ίδιο προσωπικό να βγάζει τριπλάσια δουλειά.
Και παρά την κατάσταση, που είναι γνωστή στην 6η ΥΠΕ, με απόφαση της μετακινούνται όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας Ακράτας, Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας για εφημερίες στο Γ.Ν. Αιγίου. Εκτός από την περαιτέρω αποδυνάμωση των ΚΥ του νομού συνολικά, η κίνηση αυτή διαλύει κάθε ίχνος εργασιακών δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας, μετατρέποντας μας σε περιπλανώμενους θιάσους.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου του Αιγίου δεν προέκυψε τώρα λόγω της πανδημίας. Η λειτουργία του έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Λύση δεν δίνεται με το να εφημερεύει σε άγνωστο για εμάς χώρο δουλειάς κάθε μέρα διαφορετικός γενικός γιατρός, και σε καθήκοντα αλλότρια από αυτά της ειδικότητάς μας.
Λύση αποτελεί η στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Διαφορετικά, δημιουργούμε άλλο ένα νοσοκομείο «Πύργου». Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ. Είναι αναχρονιστικό σήμερα το 2022, να μιλάμε για υποβάθμιση μονάδων υγείας. Γιατί είναι υποβάθμιση και για το ΓΝ Αιγίου να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ουσιαστικά αποδυναμώνεται.
Η ΠΦΥ το προηγούμενο διάστημα κατάφερε με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει να αντιμετωπίσει το 60-70% ασθενών COVID που της απευθύνθηκαν χωρίς αυτοί να μεταβούν σε νοσοκομείο. Να εμβολιάσει χιλιάδες κόσμου. Να αντιμετωπίσει ασθενείς που προσέρχονται με άλλα προβλήματα υγείας εκτός COVID. Η ουσιαστική ενίσχυση της ΠΦΥ είναι αυτή που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και όχι η περαιτέρω υποβάθμισή της.
Διεκδικούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση της τριμελούς επιτροπής των Κέντρων Υγείας της ΕΙΚΑ, με πρόεδρο την Λάτα Ελένη, τα εξής:
 Καμία μετακίνηση συναδέλφου στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου ή σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο.
 Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
 Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού και τα νοσοκομεία. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, ως νοσοκομείου αναφοράς κατά της πανδημίας.
 Λειτουργία μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου σε όλα τα ΚΥ, προκειμένου να παρακολουθούμε καλύτερα τους ασθενείς μας.
 Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.
 Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε Κέντρο Υγείας του Νομού. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.