HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Συγκίνησε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

Στο νέο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων, παρουσιάστηκε χθες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» που πραγματεύ...



Στο νέο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων, παρουσιάστηκε χθες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» που πραγματεύεται το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, ένα ζήτημα που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα. 
Στην προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ, που σημειωτέον ήταν και η πρώτη κινηματογραφική προβολή στο νέο πολιτιστικό κέντρο, παραβρέθηκε και η δημιουργός του Ισμήνη Σακελλαροπούλου, που σε σύντομο χαιρετισμό της, εμφανώς συγκινημένη, αναφέρθηκε στο έργο της ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του.

 «Δικαίωση 3368»
Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλου που μαζί και με άλλους συναδέλφους του, κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης «3.368».
Ολες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα».
Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Αννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Στο έργο συμμετέχει ως ηθοποιός και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

Ελλάδα, 2020
Παραγωγή: : Ρένα Σανταμούρη, Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Σενάριο: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Φωτογραφία: Παναγιώτης Κανεσούλης
Μοντάζ: Γιώργος Βούκανος
Μουσική: Γιώργος Βούκανος
Διανομή: New Star

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 
ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ «ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368»
(ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, 05.12.2021) 
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλοι, 

Μετά τη συζήτηση νωρίτερα για τις γερμανικές οφειλές, απόψε προβάλλουμε, εδώ, στο νέο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, το ιστορικό ντοκιμαντέρ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, με τον ευρηματικό και συμβολικό τίτλο «Δικαίωση 3368». 
Και επιτρέψτε μου, χωρίς περιστροφές, να πω ότι οι εικόνες που θα δούμε στην οθόνη έχουν διπλή όψη.
Απ’ την μία, η υψηλής αισθητικής δημιουργική απεικόνιση και ανάδειξη μιας διεκδίκησης που παραμένει σήμερα ενεργή και επιβεβλημένη, ίσως περισσότερο από ποτέ. 
Κι απ’ την άλλη, μια σπάνια ιστορική καταγραφή των 3.368 αγωγών για τις γερμανικές οφειλές που συγκεντρώθηκαν απ’ τα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος -απ’ όλους μας, δηλαδή- και οι οποίες δεν αποτελούν έναν ψυχρό, έναν άψυχο αριθμό. 
Αλλά, αποτελούν, κάθε μια απ’ αυτές, μια ιστορική πηγή, μια προσωπική καταγραφή, μια σαφής και συγκεκριμένη δήλωση των συνεπειών που άφησε στο πέρασμα του ο όλεθρος. 
Και ένα αθροιστικό αίτημα δικαίωσης και εκπλήρωσης της Δικαιοσύνης ώστε το έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο να τιμωρηθεί, όπως πρέπει για κάθε έγκλημα.   
Μόνο μια λέξη έχουμε για την Ισμήνη Σακελλαροπούλου. 
Τη λέξη «ευχαριστώ».
Την ίδια λέξη που πολλές φορές είπα και στον αείμνηστο πατέρα της, στον Περικλή Σακελλαρόπουλο, που έφυγε απ’ τη ζωή πριν από πέντε χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω μια τεράστια παρακαταθήκη. 
Και έναν αγώνα στον οποίο ο Περικλής διέθεσε όλες τις δυνάμεις του, πρωτοπόρος, ευφυής, επίμονος κι ακούραστος, ώστε το δίκαιο που εκείνος υπηρέτησε ως το τέλος, να βρει τη θέση που του πρέπει, ως επιστέγασμα και του δικού του πολύχρονου αγώνα. 
Έχει μεγάλη αξία, απόψε, πριν το ντοκιμαντέρ της Ισμήνης, να θυμόμαστε τον Περικλή που κράτησε -μαζί με τους συνεργάτες του- ψηλά τη σημαία των γερμανικών οφειλών και της τεκμηριωμένης διεκδίκησης τους. Κόντρα σε κάθε αποθάρρυνση και αντιξοότητα.
Γιατί το δίκαιο δεν έχει αναχώματα. 
Τίποτα δεν το σταματά και τίποτα δεν το αδυνατίζει. Είναι σαν ένα ορμητικό ποτάμι που βρίσκει πάντα το δρόμο του. Και όλο και δυναμώνει.    
Την ίδια σημαία κρατάει σήμερα ψηλά, τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η κόρη του Ισμήνη.
Αν υπάρχει αυτό που όλοι στην καθημερινότητα μας ορίζουμε ως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα», η κινηματογραφική μετάφραση του έχει τόπο, έχει όνομα, έχει και κατεύθυνση.
Είναι τα Καλάβρυτα, είναι οι 3.368 διαφορετικές ιστορίες, είναι η διεκδίκηση των οφειλών, είναι η ιστορική μνήμη που όχι μόνο μένει άσβεστη αλλά σήμερα, 78 χρόνια μετά, επιμένει να κινητοποιεί δυνάμεις και θα τις κινητοποιεί όσο η εκκρεμότητα δεν τακτοποιείται, όσο με διάφορα προσχήματα, μένει μετέωρη. 
Δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί. Δεν έχει αποδοθεί για τα Καλάβρυτα.
Και όσο το αίτημα παραμένει, όσο το έγκλημα δεν έχει τιμωρία, τόσο αυτός ο τόπος θα είναι μπροστάρης ώστε η τάξη να βρει την θέση της και σύντομα οι πληγές να κλείσουν, με τον καταλογισμό της ποινής σ’ εκείνον που τις προκάλεσε. 
Και, ναι, αγαπητή Ισμήνη, ο κόσμος που μάχεται, δεν συνθηκολογεί, όπως αναφέρεται και στην ταινία. 
Επιμένει ν’ αγωνίζεται για τη Δικαιοσύνη. 
Και τα Καλάβρυτα δεν ξέφυγαν ποτέ, ούτε εκατοστό, απ’ αυτή τη γραμμή. Απ’ αυτή τη μάχη.   
Και ούτε υπέκυψαν σε πλαστογραφήσεις της Ιστορίας, ούτε ωραιοποίησαν ποτέ την τραγική όψη των γεγονότων, στο όνομα της όποιας εξωραϊσμένης μυθοπλασίας, όποια απήχηση κι αν είχε. 
Πάνω απ’ την πόλη υπάρχει ο Λόφος του Καππή. Ποτισμένος με αίμα. Υπάρχει το Σχολείο μας, με τις στιγμές της φρίκης. Και τα αβοήθητα γυναικόπαιδα. 
Υπάρχουν τα 3.368 αιτήματα της δικαίωσης.
Υπάρχουν η στάχτη και οι νεκροί. Το ατιμώρητο έγκλημα, όπως λες στις εικόνες σου. 
Αυτό το έγκλημα αγωνιζόμαστε όλοι μας, εσύ, εμείς, όλοι μας, ώστε να τιμωρηθεί.
Και θα τιμωρηθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. 
Ποτέ και τίποτα δεν πήγε αντίθετα με την Δικαιοσύνη. 
Ποτέ και τίποτα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν την προσπέρασε. Πάντα έχει τον τρόπο να λάμπει. 
Και αυτή η λάμψη αναδύεται στο φιλμ που η Ισμήνη Σακελλαροπούλου κληροδοτεί στα Καλάβρυτα, μιλώντας στη μόνη γλώσσα που κάνει τον άνθρωπο να λυτρώνεται. Στη γλώσσα της αλήθειας.      
Σας ευχαριστώ.   


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.