Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΙΓΙΟ: Νέες κινητοποιήσεις για την παραμονή της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο

Τη νομική οδό κατά της απόφασης για μεταφορά της έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα θα ακολουθήσει ο Δήμος Αιγιαλείας, παράλληλα με...



Τη νομική οδό κατά της απόφασης για μεταφορά της έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα θα ακολουθήσει ο Δήμος Αιγιαλείας, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων μορφών δυναμικών κινητοποιήσεων, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας το πρωί του Σαββάτου, που συγκλήθηκε στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο στην παραλία Αιγίου.

Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, αφού τόνισε το πόσο σημαντικό είναι που σύσσωμη η κοινωνία της Αιγιάλειας συντάσσεται στον αγώνα για την παραμονή της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, εστίασε στο ότι η πολιτεία, δια του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τη συμφωνία που σύναψε με τον Δήμο. “Η συμφωνία προέβλεπε εκ μέρους του κράτους, την ίδρυση 4 σχολών στο Αίγιο, όμως τελικά ξεκίνησε η λειτουργία της Φυσικοθεραπείας, ακολούθησε η Οπτική-Οπτομετρία που ήδη έχει φύγει από την πόλη και πλέον το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να φύγει και η Φυσικοθεραπεία. Από την πλευρά του όμως ο Δήμος ανταποκρίθηκε απόλυτα σε όσα προέβλεπε η συμφωνία, παραχωρώντας δημόσια περιουσία μεγάλης πραγματικής και ιστορικής αξίας” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση για τον Δήμο να προχωρήσει πλέον σε διεκδικήσεις, ώστε να τηρηθούν και από τις δύο πλευρές οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις. Έτσι, εκτός από τις κινητοποιήσεις σε κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, ο Δήμος θα πρέπει να δημιουργήσει βάση διεκδίκησης και σε νομικό επίπεδο, να αποτιμηθεί η ζημιά που θα προκληθεί από την απόφαση της μεταφοράς της Σχολής στην Πάτρα και να προχωρήσει στις ανάλογες νομικές κινήσεις.

Μετά από διαλογική συζήτηση με τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους παρόντες βουλευτές κ.κ. Άγγελο Τσιγκρή και Ιάσονα Φωτήλα, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Μπονάνο, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων και φορέων της επαγγελματικής και εργατικής δραστηριότητας του τόπου, τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γεώργιος Ρούσσος όσο και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Γεώργιος Μπέσκος, ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο Δήμος να στραφεί νομικά κατά της πολιτείας που δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα από τη σύμβαση παραχώρησης των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας στο τότε ΤΕΙ και σήμερα Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η ανάλυση εκ μέρους της δημοτικής συμβούλου της παράταξης “Μπροστά για την Αιγιάλεια”, δικηγόρου κας Μαρίας Ιατροπούλου, η οποία συμφώνησε στην κατεύθυνση της διοικητικής προσβολής της πράξεως της μεταφοράς της έδρας, ζητώντας την ακυρότητά της και μάλιστα με δικόγραφο που θα υπογράφουν όλοι οι δικηγόροι της πόλης. Έτσι, θα ξεκινήσει παράλληλα και μια αστική διαδικασία αξίωσης αποζημίωσης που με πρόχειρες εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 30 εκ. ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος για τη μη τήρηση της συμφωνίας. Τέλος, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους πολίτες θα πρέπει να γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση η παρανομία της μη εφαρμογής των όρων του συμβολαίου από το κράτος, ενώ δεν αποκλείστηκε κι η προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όσον αφορά στη μορφή των λαϊκών κινητοποιήσεων, το σώμα υιοθέτησε την πρόταση του επικεφαλής της παράταξης “Μπροστά για την Αιγιάλεια” κ. Παναγιώτη Παπακωνσταντινόπουλου για οργάνωση αυτοκινητοπομπής και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στους οδηγούς που θα περνούν τα διόδια του Ελαιώνα, την ανάρτηση πανό στην είσοδο και την έξοδο της πόλης, τη διεξαγωγή forum με τη συμμετοχή και άλλων δήμων που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα με τη μεταφορά σχολών, την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης με τη συμμετοχή των φοιτητών της Σχολής Φυσικοθεραπείας και των φορέων του Δήμου, καθώς και δυναμική παρουσία στο Υπουργείο Παιδείας με την απαίτηση να ανοίξουν οι πόρτες και η πολιτική ηγεσία να ακούσει τη φωνή της Αιγιάλειας.

Η απόφαση υπήρξε ομόφωνη και για την οργάνωση του νέου, ισχυρότερου πλαισίου διεκδίκησης εξουσιοδοτήθηκαν οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.