Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θανάσης Παπαδόπουλος: Υποδεχόμαστε φίλους που μάς συνδέει η ίδια ιστορική αναφορά (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

«Σήμερα υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε φίλους με τους οποίους μάς συνδέει η ίδια ιστορική πορεία, η ίδια διαδρομή, ο ίδιος πόνος από την απώ...



«Σήμερα υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε φίλους με τους οποίους μάς συνδέει η ίδια ιστορική πορεία, η ίδια διαδρομή, ο ίδιος πόνος από την απώλεια δικών μας ανθρώπων αλλά και το ίδιο μερίδιο των ηρώων μας στη δόξα, στη γενναιότητα και στην έως τέλους προάσπιση των ιδανικών». 
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης της Renata Rehorovska στο «Πέτρινο κτίριο» στα Καλάβρυτα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία απ’ την μαρτυρική πόλη Νemecká της Σλοβακίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δήμαρχος Branislav Cizmarik. 
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ο Δήμος Καλαβρύτων, παρέστησαν, επίσης, η Πρέσβης της Σλοβακίας Iveta Hricova, η Πρόξενος της χώρας στην Αθήνα Petra Prosňanská και ο Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Αχαΐα Φαίδωνας Κουνινιώτης. 
Νωρίτερα, η αποστολή, συνοδευόμενη απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων επισκέφθηκε τον Τόπο Εκτέλεσης στο Λόφο Καππή, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. 
Όπως είναι γνωστό, τα Καλάβρυτα και η Νemecká της Σλοβακίας πρόκειται να αδελφοποιηθούν, «ώστε με αφετηρία την κοινή ιστορική μας μνήμη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε πεδία όπως ο Πολιτισμός, οι κοινωνικές και μορφωτικές σχέσεις, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο πεδίο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και φυσικά σε κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ιστορίας μας», όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. 
Ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της αδελφοποίησης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων τόνισε ότι «όταν πριν από καιρό η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα, μάς μίλησε με περηφάνια για την πόλη της Νemecká. Μας μίλησε για όλα όσα συνέβησαν εκεί έως τον Γενάρη του 1945. Για τον ηρωισμό των κατοίκων της πόλης αλλά και για τις κτηνωδίες των γερμανικών δυνάμεων, για τις θηριωδίες, για τις φρικαλεότητες, τις μαζικές εκτελέσεις, για τον διαβόητο κλίβανο ασβέστη στη Νemecká, εκεί όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 900 Σλοβάκοι πατριώτες. Ο κλίβανος που πέρασε στην Ιστορία με τον χαρακτηρισμό ‘ο 47ος φούρνος του Άουσβιτς’». 
Και πρόσθεσε ότι η ιστορική φόρτιση αυτών των γεγονότων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση «όταν ακούγονται εδώ στα Καλάβρυτα, στον τόπο που συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά την ναζιστική Κατοχή. Εδώ που τον Δεκέμβρη του 1943 εκτελέστηκε όλος σχεδόν ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης. Εκτελέστηκε αλλά δεν χάθηκε. Και δεν χάθηκε γιατί οι ήρωες μένουν πάντα ζωντανοί». 
Ο Δήμος Νemecká της Σλοβακίας υπήρξε τόπος γερμανικών θηριωδιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την καταστολή απ’ τους ναζί της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης. Εκεί εκτελέστηκαν 900 άτομα και οι σοροί τους κάηκαν σε ασβέστη. Οι εκτελέσεις δε, διήρκησαν επτά μέρες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι έκθεση της Renata Rehorovska θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στα Καλάβρυτα έως τις 17 Οκτωβρίου.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΛΗ  ΝΕΜΕΤΣΚΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ (06.10.2021)
Κυρία Πρέσβη, αγαπητή Ιβέτα, 
Κύριε Δήμαρχε της μαρτυρικής πόλης Νεμέτσκα της Σλοβακίας, αγαπητέ Μπράνισλαβ,
Κυρία Πρόξενε της Σλοβακίας στην Αθήνα, αγαπητή Πέτρα, 
Κύριε Επίτιμε Πρόξενε της Σλοβακίας στην Πάτρα, φίλε Φαίδωνα,  
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλοι, 
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τα Καλάβρυτα. 
Σήμερα υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε φίλους με τους οποίους μάς συνδέει η ίδια ιστορική πορεία, η ίδια διαδρομή, ο ίδιος πόνος από την απώλεια δικών μας ανθρώπων αλλά και το ίδιο μερίδιο των ηρώων μας στη δόξα, στη γενναιότητα και στην έως τέλους προάσπιση των ιδανικών. 
Όταν πριν από κάποιο καιρό η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα, η αγαπητή Ιβέτα επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα, μάς μίλησε με περηφάνια για την πόλη της Νεμέτσκα.
Μας μίλησε για όλα όσα συνέβησαν εκεί έως τον Γενάρη του 1945. 
Για τον ηρωισμό των κατοίκων της πόλης αλλά και για τις κτηνωδίες των γερμανικών δυνάμεων, για τις θηριωδίες, για τις φρικαλεότητες, τις μαζικές εκτελέσεις, για τον διαβόητο κλίβανο ασβέστη στη Νεμέτσκα, εκεί όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 900 Σλοβάκοι πατριώτες. 
Ο κλίβανος που πέρασε στην Ιστορία με τον χαρακτηρισμό «ο 47ος φούρνος του Άουσβιτς». 
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όλα αυτά τα γεγονότα έχουν μια ιδιαίτερη, φορτισμένη ιστορική αξία. 
Και αποτελούν μια ακόμη ζοφερή πτυχή της απάνθρωπης όψης, των ειδεχθών εγκλημάτων, της φρίκης και του ολέθρου που σκόρπισαν σ’ όλη την Ευρώπη οι Γερμανοί κατακτητές, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Και η αξία και η φόρτιση αυτών των γεγονότων αποκτούν μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, όταν ακούγονται εδώ στα Καλάβρυτα, στον τόπο που συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά την ναζιστική Κατοχή. 
Εδώ που τον Δεκέμβρη του 1943 εκτελέστηκε όλος σχεδόν ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης. 
Εκτελέστηκε αλλά δεν χάθηκε. 
Και δεν χάθηκε γιατί οι ήρωες μένουν πάντα ζωντανοί, το παράδειγμά τους είναι πάντα παρών, η αυταπάρνηση, η γενναιότητα, η πίστη τους στην Πατρίδα, στην Ελευθερία, στη Δικαιοσύνη, στη Δημοκρατία, είναι οδηγοί, είναι φάροι που το φως τους φωτίζει κάθε βήμα μας.  
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε, ως Δήμαρχος Καλαβρύτων αλλά και ως Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», να κάνω μια παρατήρηση που έχει για μένα μεγάλη σημασία. 
Ακούμε, συχνά, γι’ αντίποινα. 
Ακούμε ότι οι θηριωδίες των ναζί είχαν αφετηρία την διάθεση τους τιμωρητικά ν’ απαντήσουν σε πράξεις αντίστασης των πατριωτών. 
Θα επαναλάβω, και από αυτό το βήμα, ότι στο δικό μου λεξιλόγιο δεν χωράει η έννοια των «αντιποίνων». 
Τι είδους αντίποινα είναι αυτά που στρέφονται σε βάρος αμάχων, σε βάρος ανυπεράσπιστων, σε βάρος εκείνων που δίνουν το είναι τους ώστε να προασπιστούν το δίκαιο, την οικογένεια και την πατρίδα; Εκείνων που είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, της Δικαιοσύνης και του Ανθρωπισμού.   
Δεν υπάρχει καμία επίφαση λογικής, καμία επίφαση δικαίου, δεν υπάρχει παρά μόνο η παραφροσύνη του εγκληματία και η στυγερή του πράξη.
Και υπάρχει, φυσικά, και το σκέλος της τιμωρίας. 
Μιας τιμωρίας που δεν έχει ακόμη καταλογιστεί, που μένει μετέωρη και που πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύσει το έγκλημα. 
Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε -και θα επιμένουμε μέχρι το τέλος, μέχρι την οριστική δικαίωση μας- για το ορθάνοικτο ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς παζαρέματα, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις. 
Μετά από εκείνη την πρώτη επίσκεψη της κυρίας Πρέσβη στα Καλάβρυτα, αμέσως συμφωνήσαμε στην ανάγκη αδελφοποίησης των δυο μαρτυρικών Δήμων, του Δήμου Καλαβρύτων και του Δήμου Νεμέτσκα της Σλοβακίας.
Και πριν από λίγες εβδομάδες, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων ομόφωνα προχώρησε στην έγκριση της πρότασης ώστε οι δυο περιοχές, που τις συνδέουν τόσα πολλά, να αδελφοποιηθούν και με αφετηρία την κοινή ιστορική μας μνήμη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε πεδία όπως ο Πολιτισμός, οι κοινωνικές και μορφωτικές σχέσεις, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο πεδίο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και φυσικά σε κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ένδοξης Ιστορίας μας. 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε, με έργα της Ρενάτας Ρεχορόφσκα και η οποία θα παραμείνει εδώ, ανοικτή στο κοινό, έως τις 17 Οκτωβρίου, με συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του Δήμου Καλαβρύτων.
Με τις σκέψεις αυτές, κύριε Δήμαρχε, Κυρία Πρέσβη, κυρία και κύριε Πρόξενε, αγαπητοί φίλοι, σάς καλωσορίζω στα Καλάβρυτα, στο αδελφό Δήμο σας, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι, με βάση το δοξασμένο παρελθόν μας, θα οικοδομήσουμε μια στέρεη και αμοιβαία αποδοτική σχέση συνεργασίας για το μέλλον των δυο περιοχών μας. 
Σας ευχαριστώ   













{full_page}


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.