HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Απογραφή πληθυσμού 2021 - Να SOSουμε ότι μπορούμε - Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός στα Καλάβρυτα

Η Στατιστική Υπηρεσία κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 θα διενεργήσει Απογραφή Πληθυσμού. Η απογραφή του 2021 δεν θα είναι όπως ...




Η Στατιστική Υπηρεσία κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 θα διενεργήσει Απογραφή Πληθυσμού. Η απογραφή του 2021 δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες αφού θα γίνει μέσω του www.gov.gr. Μόνο όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή θα απογραφούν με τον παραδοσιακό τρόπο «πόρτα-πόρτα» όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές.
Για την Επαρχία Καλαβρύτων, η απογραφή αυτή είναι κομβική, αφού υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ο εγγεγραμμένος πληθυσμός να πέσει κάτω από τις 10.000.
Αν γίνει αυτό θα αποτελέσει τεράστιο, κυρίως οικονομικό πλήγμα, αφού οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου, που ούτως η άλλως, είναι πενιχρές, θα πέσουν στο μισό. Κίνδυνος υπάρχει και στην κατάργηση οικισμών η ακόμα και κοινοτήτων. 
Ο κίνδυνος
Η απογραφή μέσω του gov.gr και τους κωδικούς taxisnet θα εμφανίσουν τα πραγματικά δηλωθέντα στοιχεία των φυσικών προσώπων όσο αναφορά της μόνιμη κατοικία τους. Έτσι για παράδειγμα στο Λεχούρι που με την απογραφή του 2011 είχε 288 άτομα, με τα πραγματικά στοιχεία θα πέσει κάτω από 100… 
Η μόνη ελπίδα, να απογραφούν οι συνταξιούχοι απόδημοι και όσοι άλλοι μπορούν στα χωριά μας. Η συνεννόηση με του Τοπικούς Προέδρους και Συλλόγους επιβεβλημένη ώστε να περισώσουμε ότι ακόμα μπορούμε. 
 
Ιστορικό χαμηλό
Σε μια αναδρομή – έρευνα της «ΩτΚ» για τις πληθυσμιακές μεταβολές της Επαρχίας Καλαβρύτων θα δούμε ότι βρισκόμαστε πλέον σε χαμηλότερο δείκτη. Η πρώτη καταγραφή έγινε το 1700 με την απογραφή Grimani. Σύμφωνα με την ενετική αυτή απογραφή η Επαρχία Καλαβρύτων είχε 124 οικισμούς με 15.143 κατέχοντας το 7,7% του συνολικού πληθυσμού της Πελοποννήσου. Στα χρόνια της Επανάστασης η Επαρχία Καλαβρύτων ήταν πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακά από Πάτρα και Από Αίγιο με τα στοιχεία του 1825 να αποτυπώνουν πληθυσμό που αγγίζει τις 33.000 φτάνοντας στην απογραφή Καποδίστρια τις 40.000. Από τότε έως και το μεσοπόλεμο κυμάνθηκε σε αυτά τα επίπεδα. Το 1940 ο πληθυσμός της Επαρχίας Καλαβρύτων ήταν 42.095 και έντεκα χρόνια μετά, αφού επλήγη από τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, την κατοχή, το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και τους εμφυλίους πολέμους, κατέγραψε πληθυσμό 31.902. 
Στην τελευταία απογραφή κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό με 11.045 κατοίκους (κατά την απογραφή)  
ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΟΑΝΙΑΣ 1.619
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 6.011
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ (ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ) 2.360
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΪΩΝ 1.055
ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 11.045

 
Μεγάλη μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα 

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα, που φτάνει και το μισό εκατομμύριο, εκτιμάται ότι θα δείξει η απογραφή που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα
Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή θα το επιβεβαιώσει, σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ., καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας, στο τέλος του 2021, θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011 (υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δύο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά).
Σε αναμονή των αποτελεσμάτων της απογραφής, η έρευνα, αξιοποιώντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την εννεαετή αυτή περίοδο (εκτιμήσεις για τον πληθυσμό, δεδομένα ληξιαρχείων για τις γεννήσεις και τους θανάτους), θα περιοριστεί στην περίοδο 2011-2020, στη διάρκεια της οποίας η μείωση ανέρχεται σε περίπου 400.000.
Την περίοδο 1/1/2011-1/1/2020, με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα). Οι τάσεις όμως σε περιφερειακό επίπεδο είναι μεικτές. Η πλειοψηφία των Νομών (39/51) είχε απώλειες και μια μειοψηφία μόνο (12/51) είχε κάποια κέρδη. Αν  εξετάσουμε, μάλιστα, την ίδια περίοδο, τα ποσοστά μεταβολής και όχι τα απόλυτα μεγέθη, θα διαπιστώσουμε ότι, μόνο τέσσερις νομοί είχαν μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους (>+6%, Δωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάμος), ενώ οκτώ είχαν μια πολύ ήπια (<+3%).
Στον αντίποδα, ανάμεσα στους 39 νομούς που έχουν απώλειες το 1/5 (8) είχαν σημαντικά αρνητικά ποσοστά μεταβολής (υψηλοτέρα του – 7%). Οι νομοί με σημαντικά κέρδη είναι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα (>+3%).
Εν τω μεταξύ, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων σε εθνικό επίπεδο είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο, αγγίζοντας τις 223.000.

Πως θα γίνει η απογραφή 
Στην απογραφή του 2021 οι απογραφείς θα αφήσουν κλειστούς φακέλους σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.
Στη συνέχεια, ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό θα μπει σε ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, και θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για όλη την οικογένεια. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή θα απογραφούν με τον παραδοσιακό τρόπο «πόρτα-πόρτα» όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές. 
Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες δεν έχουν προβεί σε ηλεκτρονική αυτοαπογραφή θα δεχτούν την επίσκεψη του απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ στην κατοικία τους. Στόχος της ΕΛΣΤΑΤ είναι η απογραφή του συνόλου του πληθυσμού είτε μέσω της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, είτε μέσω συνέντευξης με τον απογραφέα.

Τι είναι το μικτό σύστημα
Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών θα διενεργηθεί με μικτό σύστημα, που προβλέπει τόσο την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, όσο και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από Απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή, λαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρηθούν από τους Απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
Τα αποτελέσματα της Απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας. Το σύνολο των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμο στις 31 Μαρτίου 2024.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011 ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


από εφημερίδα: ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.