HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ: Γιόρτασαν με λαμπρότητα το Γενέθλιο της Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

«Εἰ και θείῳ βουλήματι περιφανεῖς στεῖραι γυναῖκες εβλάστησαν, αλλά πάντων η Μαρία των γεννηθέντων θεοπρεπώς ὑπερέλαμψεν· ότι και αγόνου π...

«Εἰ και θείῳ βουλήματι περιφανεῖς στεῖραι γυναῖκες εβλάστησαν, αλλά πάντων η Μαρία των γεννηθέντων θεοπρεπώς ὑπερέλαμψεν· ότι και αγόνου παραδόξως τεχθεῖσα μητρός, έτεκεν εν σαρκί των απάντων Θεόν, ὑπέρ φύσιν εξ ασπόρου γαστρός…».


Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, την 8η Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας».
Κατ’ αυτή τη μεγάλη Θεομητορική εορτή πανηγυρίζει και το ομώνυμο εξωκλήσι των Καμενιάνων, που στέκει εκεί αγέρωχο -λίγο πριν μπούμε στο χωριό- καλωσορίζοντας ή και κατευοδώνοντας επισκέπτες και δικούς μας, μετά από κάθε μικρό ή και μεγάλο ταξίδι τους!
Εκεί βρεθήκαμε και φέτος όλοι μαζί, απολαμβάνοντες μια κατανυκτική και μεγαλόπρεπη Θεία λειτουργία-μετ’ αρτοκλασίας-από τον ιερέα μας, πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σωτηρόπουλο ομού μετά καλλιφώνων ιεροψαλτών, σ ένα αληθινά παραδεισένιο τοπίο και χώρο.
Μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη, φροντίδα, γαλήνη, τελειότητα, απλότητα είναι οι λέξεις που μπορούν να συνοψίσουν την εορταστική πανδαισία που βίωσαν όσοι παρευρέθηκαν εκείνη τη μέρα στην πανηγυρίζουσα εκκλησία των Καμενιάνων.
Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών με μέλη του Δ. Σ., ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμενιάνων Σπύρος Λάμπος, εκπρόσωποι άλλων θεσμικών φορέων των χωριών και αρκετοί λαμπροί και αγαπημένοι επισκέπτες από Αθήνα, Πάτρα, Αμαλιάδα και από τα γύρω χωριά πολλοί δε των οποίων οι πρόγονοι έχουν μετοικήσει σε διάφορα μέρη του Ν. Ηλείας, αλλά η αγάπη τους για τα πάτρια τους φέρνει πάντα κοντά μας.
Μετά το πέρας της μεγαλόπρεπης Θείας λειτουργίας, προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες και έγινε η κλήρωση της παραδοσιακής κουλούρας. Φέτος κατασκευάστηκαν δύο παραδοσιακές κουλούρες απ’ τις κυρίες του χωριού μας, Γιώτας Μ. Παπασπυροπούλου και Λίας Βαρδαμάτου-Καλογεροπούλου.
Κατόπιν όλων αυτών -τηρουμένων των μέτρων προστασίας, στον αύλειο χώρο του ναού-τα παραδοσιακά όργανα ήχησαν σκοπούς της δημοτικής μας παράδοσης, θυμίζοντας κάτι απ’ τα παλιά. Το τότε διήμερο γλέντι που γινόταν στο χωριό. Η συνέχεια δόθηκε στα φιλόξενα σπίτια των Καμενιάνων.
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα.
Η Παναγία μας να είναι εις βοήθεια όλων των συμπατριωτών μας και όλου του κόσμου.
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης










Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.