HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού: Επίσκεψη του Δ/ντα Σ. ΟΦΥΠΕΚΑ, Κ.Τριάντη στο Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού & Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου 2021, ο Διευθύνων Σύμβ...



Στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και Αν. Καθηγητής Βιοποικιλότητας & Οικοσυστημάτων στο ΕΚΠΑ, κ. Κων/νος Τριάντης επισκέφτηκε τον Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού-Βουραϊκού, στα Καλάβρυτα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Γρηγόρης Ιατρού και το σύνολο του προσωπικού του Φ.Δ. καλωσόρισαν τον Δ/ντα Σύμβουλο του νέου οργανισμού, στον οποίο θα ενταχθεί σύντομα ο Φ.Δ.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος», που βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του όρους Χελμού, τη Νεραϊδόραχη, σε υψόμετρο 2.340 μ., πάνω από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, με την ανεμπόδιστη θέα προς κάθε κατεύθυνση του ορίζοντα, επιτρέπει στον επισκέπτη να ατενίσει τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, καθώς βρίσκεται στην αλπική ζώνη του Χελμού, η οποία ανήκει στη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού. Στέλεχος του Αστεροσκοπείου πραγματοποίησε σχετική ξενάγηση στους χώρους του, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων. Η συνεργασία του Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού με το Αστεροσκοπείο είναι ουσιαστική, καθώς συνυπάρχουν προς την κατεύθυνση της επιστημονικής γνώσης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ο οποίος υποδέχτηκε θερμά τον κ. Κ. Τριάντη μαζί με τους κκ. Γρ. Ιατρού και Ε. Κουμούτσου από τον Φ.Δ. και ακολούθησε διαλογική συζήτηση για θέματα αρμοδιότητας του Φ.Δ. και των περιοχών ευθύνης του ως προς το αντικείμενο της ορθής προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής, ενώ δεσμεύτηκε για τη συμβολή του.

Τέλος, στα γραφεία και το υπάρχον Κέντρο Πληροφόρησης του Φ.Δ., ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ξεκίνησε τη συζήτηση με μία σύντομη ενημέρωση για τις περιοχές ευθύνης και των λοιπών θεμάτων, που αντιμετωπίζει ο Φ.Δ. Ο κ. Τριάντης ανέλυσε διεξοδικώς τον τρόπο της ομαλής μετάβασης του ΦΔ Χελμού-Βουραϊκού στον ΟΦΥΠΕΚΑ και τα θέματα λειτουργίας του ως Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου. Επίσης, αναγνώρισε την σημαντική και ουσιαστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό του Φ.Δ. στα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς του, καθώς και το πολύτιμο εργαλείο που έχει καταφέρει ο Φ.Δ. για την ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας και αυτό είναι η ένταξη του Εθνικού Πάρκου στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO. Η επίσκεψη στα γραφεία του Φ.Δ. έκλεισε με διαλογική συζήτηση.

Ελπίζουμε σε μία ουσιαστική και επικοδομητική συνεργασία με την ένταξη του ΦΔ Χελμού Βουραϊκού στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των περιοχών ευθύνης της νέας Μονάδας Διαχείρισης.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.