HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλαβρυτινοί απελευθερωτές των Γιαννιτσών (τηλεοπτική εκπομπή)

Στον τηλεοπτικό σταθμό «PELLA TV» μίλησε ο γνωστός συμπατριώτης μας συγγραφέας, λογοτέχνης και λαογράφος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος από...



Στον τηλεοπτικό σταθμό «PELLA TV» μίλησε ο γνωστός συμπατριώτης μας συγγραφέας, λογοτέχνης και λαογράφος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος από το Λειβάρτζι, στην εκπομπή του κ. Βασιλείου Τραούδα «Μια φωτογραφία, μια ιστορία», που μεταδόθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα και σε επανάληψη δυο μέρες μετά: Το Σάββατο 31 στις 10 το βράδυ. Υπότιτλος της εκπομπής, «προσκύνημα του εγγονού στα ηρωικά χνάρια του παππού του, στη Μακεδονία».

Στη διάρκειας μια ώρας εκπομπή, ο Νίκος αναφέρθηκε στον παππού του Κωνσταντίνο Παπακωνσταντόπουλο, που πολέμησε στη μάχη για απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών (20-21 Οκτωβρίου 1912) και σε πολλούς ακόμα Καλαβρυτινούς μαχητές που έλαβαν μέρος στη ίδια μάχη, δύο από τους οποίους έπεσαν υπέρ Πατρίδος εκεί και η πόλη των Γιαννιτσών τους τιμά, αναγράφοντας τα ονόματά τους στο Μνημείο των πεσόντων. Έγινε ακόμα μια σύντομη αναφορά από τον ομιλητή στη συμβολή των Καλαβρύτων στον Αγώνα του 1821, καθώς και το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα, στις 13 του Δεκέμβρη του 1943.

Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS θεωρεί απαραίτητο να παραθέτει αυτούσιο σύντομο «εισαγωγικό» σημείωμα και μία πρόταση του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου:

«Θέλω με τις λίγες αυτές λέξεις να εκφράσω τις μεγάλες και ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον τηλεοπτικό σταθμό «PELLA TV» και στο Στρατηγό της ΕΛΑΣ (ε.α.) κ. Βασίλειο Τραούδα, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία μου στην εκπομπή του «μια φωτογραφία, μια ιστορία». Ευχαριστώ ακόμα τον κ. Παναγιώτη Γιαννούλα, επίσης Στρατηγό της ΕΛΑΣ (ε.α.), που συμμετείχε στην εκπομπή. Επίσης, από καρδιάς ευχαριστώ και όλους τους φίλους Γιαννιτσιώτες για την υποδοχή και τη φιλοξενία που μας επεφύλαξαν με τη σύζυγό μου και τον κ. Γιαννούλα. Θεωρώ ότι στο πρόσωπό μας υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν όλα τα Καλάβρυτα! Αυτοί είναι ο κ. Βασίλειος και η κ. Όλγα Τραούδα, ο κ. Ιωάννης και η κ. Ελένη Παπαλαζάρου. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε, ούτε να ξεχάσουμε και την ξενάγηση που μας έκαναν οι κ. Παπαλαζάρου και Τραούδας σε μουσεία, σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και σε πολλά άλλα αξιοθέατα της πόλης τους.

Είναι πολλά και δυνατά τα συναισθήματα που νοιώθω για τους Καλαβρυτινούς (και όχι μόνο) Ήρωες-αγωνιστές στη νικηφόρα και καθοριστικής σημασίας μάχη των Γιαννιτσών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας. Ανάλογα συναισθήματα νοιώθω και για τη συμβολή των Καλαβρύτων στον Αγώνα του 1821, όπως και για τα 1300 θύματα της θηριωδίας των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, στις 13 Δεκέμβρη 1943, θέματα που αναφέρθηκαν στην εκπομπή.

Τόσο οι Καλαβρυτινοί Ήρωες της μάχης των Γιαννιτσών, όσο και τα φρικιαστικά εγκλήματα των γερμανών και στα Γιαννιτσά, συνδέουν τους δυο τόπους με «δεσμούς αίματος» και προσωπική μου ταπεινή πρόταση προς τις Δημοτικές Αρχές, είναι να αδελφοποιηθούν οι δύο ιστορικές και ένδοξες πόλεις».

Η εκπομπή «μια φωτογραφία, μια ιστορία», έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο (YouTube) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε  εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.