HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Ο Δήμαρχος ζητά να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Δυτικής  Αιγιάλειας ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μ...Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Δυτικής  Αιγιάλειας ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μαζί με Αντιδημάρχους, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, υπηρεσιακούς παράγοντες και με τις Αρμόδιες Αρχές συνέδραμαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.  

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αιγιάλειας αναφέρει: «Η φωτιά έλαβε μεγάλη έκταση. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπήρχαν αντίξοες καιρικές συνθήκες με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους δυνατούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες. Η συνεργασία των φορέων υπήρξε άριστη, ωστόσο λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς υπήρξε ανάγκη μεταφοράς κάτοικων με θαλάσσια και άλλα μέσα, αφού τρία μεγάλα χωριά με περίπου 5.000 κατοίκους εκκενώθηκαν, κατόπιν απόφασης του Δημάρχου σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για λόγους ασφαλείας. 

Δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής παρά μόνο τραυματισμοί εξαιτίας των οποίων υπήρξε ανάγκη νοσηλείας. Σε περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο ανήμποροι πολίτες και όσοι χρειάστηκαν, φιλοξενήθηκαν σε υπαίθριους χώρους και κτίρια που διέθεσε ο Δήμος, ενώ παρασχέθηκε βοήθεια σε είδη που υπήρξε ανάγκη. 

Το βράδυ του Σαββάτου της 31ης Ιουλίου μειώθηκε η ένταση της φωτιάς, ενώ τη νύχτα υπήρξαν αναζωπυρώσεις σε μη κατοικημένες περιοχές. Η μεγάλη ένταση του φαινομένου καταδεικνύεται από την επί τόπου παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά για τη οποία ο Δήμαρχος εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του αλλά και από τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχείρησαν και επιχειρούν στη περιοχή. 

Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης της πυρκαγιάς η διάθεση ισχυρών δυνάμεων εκατό (100) περίπου πυροσβεστικά οχήματα, τρακόσιοι (300) πυροσβέστες, διακόσια (200) άτομα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής, δεκαπέντε (15) εναέρια μέσα κατάσβεσης, πολλά χωματουργικά μηχανήματα, υδροφόρες κλπ. 

Ο Δήμαρχος εκφράζει την ικανοποίηση του για την προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την συνδρομή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, του Δημάρχου Πατρέων, του Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, του Περιφερειακού Διοικητή του Λιμενικού Σώματος, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή, της Διοικητή του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, των προσκόπων, των εθελοντών και όλων των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Αιγιάλειας που οργανωμένα και συντεταγμένα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και συνέδραμαν στην ασφαλή απομάκρυνσή τους από την επικίνδυνη ζώνη. 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή  και η συνεργασία των προϊσταμένων των τοπικών αρχών Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου Αιγίου κλπ 

Ο συντονισμός έγινε αφού ο Δήμαρχος συγκάλεσε δυο τοπικά συντονιστικά όργανα στα οποία συμμετείχαν όπως προβλέπεται από το νόμο, ο Περιφερειάρχης, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής και εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων. 

Εκτός από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής φυσική παρουσία από την αντιπολίτευση είχε η κα Κουρή Αγγελική. Φυσική παρουσία είχαν οι Βουλευτές του νομού Αχαΐας κ. Τσιγκρής Άγγελος, Κατσανιώτης Ανδρέας, Καραθανασόπουλος Νίκος και Μάρκου Κώστας, ενώ υπήρξε τηλεφωνική συνεργασία με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου Γιώργο καθώς επίσης και με την τ. Υπουργό και νυν Βουλευτή του νομού κα Αναγνωστοπούλου Σία. 

Το πρωί της Κυριακής μετά από πρόσκληση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος συνεκλήθη σύσκεψη όπου έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω καταστολή, τον περιορισμό της πυρκαγιάς και την εν τέλει κατάσβεσή της. Οι υλικές ζημίες είναι μεγάλες η καταγραφή θα γίνει άμεσα ούτως ώστε η πολιτεία να αναλάβει μαζί με τον Δήμο και τις αρμόδιες αρχές την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και την επαναφορά στην κανονικότητα. Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος ζήτησε ήδη την κήρυξη της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το χαρακτηρισμό της ως πυρόπληκτης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.