HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σε ισχύ τα νέα μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία - Τι αλλάζει για πελάτες και προσωπικό

Νέο δεδομένα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου, σε ότι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, χώρων ψυχαγωγίας και κέντρων δ...



Νέο δεδομένα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου, σε ότι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, χώρων ψυχαγωγίας και κέντρων διασκέδασης, με "μεικτούς" και "αμιγείς" χώρους για εμβολιασμένους και μη
Στόχος είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα να συμβάλουν στην αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών που δείχνουν ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών λόγω και της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα.
Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες ενώ το όλο εγχείρημα συνδράμει καταλυτικά η ψηφιακή εφαρμογή Covidfree.gov.gr, η οποία είναι προσπελάσιμη σε όλες τις κινητές συσκευές.

Τα νέα δεδομένα
Από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου όλοι οι θαμώνες σε καφέ, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια είναι υποχρεωτικά καθήμενοι, ενώ τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το πρωί έχουν ως εξής:

Οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης, διαχωρίζονται σε:
· Μεικτοί – με την παρουσία εμβολιασμένων και μη πολιτών ταυτόχρονα – και θα λειτουργούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους,
· Αμιγείς – με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πολιτών – το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους.
Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με πληρότητα 85%:
• οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας,
• τα εστιατόρια,
• οι κινηματογράφοι,
• τα θέατρα

Κανόνες – Κυρώσεις:

• Τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας και με τα μέτρα προφύλαξης.
• Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, θα λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
• Μεικτές ή αμιγείς μπορούν να είναι μόνο επιχειρήσεις που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία.

Ανήλικοι
Στους αμιγείς χώρους, δηλαδή στους χώρους μόνο για εμβολιασμένους, θα μπορούν να μπαίνουν και ανήλικοι με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.

Σημάνσεις
Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
– το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
– το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
– με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

Χρονική ισχύς
· Για το πράσινο – εμβολιασμός, οι 14 ημέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός και για τη νόσηση ένα εξάμηνο.
· Για το κίτρινο- διαγνωστικά τεστ, 48 ώρες από τη συλλογή του δείγματος για το rapid test και 72 ώρες για το PCR.

Πρόστιμα:
Πρώτη παράβαση:
•Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.
•Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Social Media για καταγγελίες
Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση, δηλαδή μέσω ανάρτησης στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης.
Παράλληλα, η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης συναρτάται ευθέως από το αποτέλεσμα του ελέγχου των συναφών πιστοποιητικών από την ψηφιακή εφαρμογή covidfree.gr. Η εφαρμογή (app) κατεβαίνει σε κάθε κινητό τηλέφωνο και κάθε τάμπλετ, είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά κατεβαίνει και από την ιστοσελίδα covidfree.gov.gr
Η εφαρμογή, αφού κατεβεί, με το που την ανοίγει κανείς, αναφέρει τη σάρωση QR. Περνά κανείς το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και αμέσως θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει, δηλαδή πράσινο, κίτρινο, ή κόκκινο, όταν πια το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πλαστό.

Πανηγύρια
Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης και υπάγονται στο εξής στα γενικά προστατευτικά μέτρα.

Αθλητισμός

Οι αθλητικοί αγώνες θα παρακολουθούνται μόνο από εμβολιασμένους τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους με χωρητικότητα 80% επί του συνόλου, από την οποία το 5% θα είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε self test.
Ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.