Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ - Το νέο βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου και όπως μας λέει, η γέννηση του ήρθε εν μέσω θέρους και πανδημίας. Ο Σταθμάρχης, είναι μ...



Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου και όπως μας λέει, η γέννηση του ήρθε εν μέσω θέρους και πανδημίας. Ο Σταθμάρχης, είναι μαθημένος στα δύσκολα. Η μορφή του μας στοίχειωνε χρόνια σαν οικογένεια. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος- Παμπούκης ήταν παντού. Περιπλανιόταν στους τοίχους, στα πρόσφορα που ζύμωνε η γιαγιά Κατίνα, στους λυγμούς των ψιθύρων των γυναικών που άφησε πίσω και των χιλιάδων αναπάντητων «γιατί». Ένα βράδυ του Νοέμβρη του 1943 μια αμαξοστοιχία με Γερμανούς τον ξερίζωσε σνα νιο δεντρί  από ό,τι αγαπούσε. Την οικογένειά του, τη δουλειά, τον τόπο του. Έτσι απλά, όπως συμβαίνουν όλες οι συμφορές του κόσμου.    
Τάφος στην Ακράτα δεν υπήρχε να του ανάβουν το καντήλι και να ξεθυμαίνει λίγο ο πόνος του χαμού. Έτσι ο αδικοχαμένος παππούς μας έγινε ο ήρωάς μου.  Αινιγματικός. Πληθωρικός. Αβέρτος. Ως μυθιστορηματική μορφή κρύφτηκε στις σελίδες του βιβλίου για να μεταφέρει την εποχή που έζησε, το κοινωνικό πλαίσιο, τον πολιτιστικό οργασμό μιας κωμόπολης –της Ακράτας- που άνθιζε, αύξαινε σε πληθυσμό και τα δύσκολα χρόνια του Πολέμου, του Εμφυλίου στην ευρύτερη Αιγιάλεια.  Όσα δεν είπε ποτέ για τη βραχύβια ζωή και δράση του, κι άφησε να αιωρούνται χρόνια στο σπίτι μας, ντύθηκαν με λέξεις και χώθηκαν σε αυτό το βιβλίο των 235 σελίδων.  Η συγγραφή του βασίστηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την παλιά Ακράτα, που συμμετείχαν στην Αναγέννηση, που θυμήθηκαν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, που πέρασαν από τα θρανία του θρυλικού Γυμνασίου. Κι είναι τόσο μεγάλοι σε ηλικία που φύτεψαν ένα ένα τα πεύκα στην Καψιακού, ήπιαν το δυναμωτικό γαλατάκι, είδαν κομμένα κεφάλια ανταρτών να περιφέρονται κι έζησαν τον εμφύλιο στο πετσί τους. Κάποιοι από αυτούς έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι. Πρόλαβα να τους μαγνητοφωνήσω και να αποσπάσω μαρτυρίες για το ιστορικό παρελθόν της πόλης μας, για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, για τις εκτελέσεις αθώων, για τα μετακατοχικά χρόνια του φόβου.  Το βιβλίο επιμελήθηκε η Μαρία Παναγιωτακοπούλου των εκδόσεων Ηδύφωνο. Το εξώφυλλο σχεδίασε η Έλενα Λεώνη.  Από τις 21 του Ιούλη του 2021 ξεκίνησε ανεξερεύνητους πλόες, δίνοντάς μου μεγάλη χαρά. 
Βιβλιοπαρουσιάσεις:
-Η Α΄ στάση έγινε στο Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας του Λόγγου- Δευτέρα 26/7/2021
-Β΄ στάση στο προαύλιο του 1ου δημ. σχολείου Ακράτας την Τετάρτη 28/7/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.