HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ζωντάνεψε το '21 με την παράσταση «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» (ΦΩΤΟ)

Το σχήμα "Άρμα Θέσπιδος" του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Κ. "Σπήλαιο Λιμνών Καστριών" και τον Δήμο ...



Το σχήμα "Άρμα Θέσπιδος" του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Κ. "Σπήλαιο Λιμνών Καστριών" και τον Δήμο Καλαβρύτων, παρουσίασε απόψε το βράδυ στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος "Ευσέβιος Κηπουργός" μια εξαιρετική παράσταση με τίτλο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων». Με συγκλονιστικό τρόπο, και δυνατές ερμηνείες «ξεδιπλώθηκε» μια από την σημαντικότερες πτυχές της επανάστασης του ’21, με σημείο αναφοράς την ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου.
Με την παράσταση, ήρθαν στο προσκήνιο συγκλονιστικές στιγμές, καθώς «ζωντάνεψαν»  η αγωνία και το πάθος των ηρώων, οι μάχες σώμα με σώμα και η άρνηση στη συνθηκολόγηση, το προσκύνημα, τις δελεαστικές προτάσεις, την υποταγή στον τουρκικό ζυγό.
Το θέμα της παράστασης επελέγη με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είναι βασισμένη στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ύμνος στην Ελευθερία» καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου. 

Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντάνεψαν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, οι οποίες βασίζονται στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων που έζησε ο τελευταίος μέσα από τα τείχη, σε μία μοναδική αφήγηση – αναπαράσταση της ένδοξης και ηρωικής αντίστασης των πολιορκημένων, οι οποίοι στο τέλος λυγίζουν υπό το βάρος του αποκλεισμού και της πείνας. Αψηφώντας κακουχίες και θάνατο, αποφασίζουν την ένδοξη Έξοδό τους.

Αυτή η Έξοδος, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, φωτίστηκε στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου,  με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού  καθώς οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η «άλλη γλώσσα» των ηρώων του Μεσολογγίου.
Στο τέλος της παράστασης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Δήμαρχος κος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης. 

Η παράσταση είναι προϊόν συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.
Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Βασίλης Κόκκαλης,  Αλέξανδρος Κουκιάς,Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση.
Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά -Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός











Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.