HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΘΥΜΙΑΜΑ ΕΠΑΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Τιμή από τον Σύνδεσμο Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, ομού μετά του Αθωνίτου Μοναχού Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου Το μήνυμα των αγωνιστών του...


Τιμή από τον Σύνδεσμο Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, ομού μετά του Αθωνίτου Μοναχού Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου

Το μήνυμα των αγωνιστών του εικοσιένα δεν ολοκληρώνεται με την εδαφική απελευθέρωση τμήματος της χώρας, αλλά συνεχίζεται με την οριοθέτηση των προσωπικών ευθυνών του καθενός μας απέναντι σε αυτή μέχρι σήμερα.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων, στον πολιτικό χάρτη του κόσμου. Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανού δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση το 1821, υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Βεβαίως η τιμή του προβαδίσματος ανήκει στα Καλάβρυτα. Στην πλειάδα αυτή των εντοπίων αγωνιστών, που άδραξαν τα ευλογηθέντα υπό του Π. Π. Γερμανού όπλα στην Άγια Λαύρα και απελευθέρωσαν την επαρχία Καλαβρύτων, ανάβοντας τη φλόγα της ελευθερίας σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς διακόσια χρόνια μετά τιμούμε όλους εκείνους προσφέροντας Αθωνικό θυμίαμα, μαζί με ευώδη άνθη της Καλαβρυτινής γης.

Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμενιάνων, ομού μετά του οσιολογιωτάτου Μοναχού Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου-σε μια κίνηση συμβολισμού και ευγνωμοσύνης έχοντας ως αφετηρία την Άγια Λαύρα-περιδιαβήκαμε τα χωριά Κέρτεζη, Λεχούρι, Καλλιφώνιο Καμενιάνους, Δροβολοβό και κλείναμε γόνυ στις προτομές και τα ηρώα των εντοπίων οπλαρχηγών και αγωνιστών, προσφέροντας ευώδες θυμίαμα και άνθη.

Συγκεκριμένα, την τριακοστή του μηνός Μαΐου-ημέρα μνήμης του Εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανού-μετά την λήξη του ιστορικού Συνεδρίου στην Άγια Λαύρα, για τα διακοσιάχρονα απ’ το εικοσιένα, επισκεφθήκαμε κατά σειρά τα εξής χωριά: Την Κέρτεζη όπου τιμήσαμε τον οπλαρχηγό Αναγνώστη Στριφτόμπολα που έπεσε στη μάχη του Λεβιδίου. Το Καλλιφώνιο όπου τιμήσαμε τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Κόσκορη. Αξίζει να τονίσουμε ότι στο Καλλιφώνιο μας συνόδεψε ο από εκεί καταγόμενος έγκριτος δικηγόρος κ. Νίκος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος μας παρείχε και Αβραμιαία φιλοξενία στην οικία του. Κατόπιν μεταβήκαμε στο γειτονικό μας Λεχούρι όπου αποδώσαμε τιμές στον οπλαρχηγό Γεώργιο Λεχουρίτη. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στη γενέτειρα γη τους Καμενιάνους, τιμώντας τον οπλαρχηγό και πρόγονό μας Ξενοχρήστο Καμενιανίτη-Νικολόπουλο που έπεσε στη μάχη του Πουρναροκάστρου κατά την πολιορκία της Πάτρας, 9 Σεπτεμβρίου 1822. Κατόπιν στον οικισμό Δροβολοβού όπου αποδώσαμε τα δέοντα στο μνημείο του Π. Π. Γερμανού στο βράχο της Παναγιάς, και στο μνημείο των ενδόξων Δροβολοβιτών αγωνιστών, φιλικών και ιερολοχιτών που φτιάξαμε στην πλατεία του χωριού.

Τιμήσαμε την λαμπρή αυτή περίοδο της ιστορίας μας και τους τοπικούς μας οπλαρχηγούς που συνεργάστηκαν και συμπολέμησαν για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων 17 έως 21 Μαρτίου 1821, αποτελώντας την ομάδα κρούσης για την κατάληψη των τούρκικων πύργων και της πόλης των Καλαβρύτων. Έτσι τιμούμε εμείς την ιστορία μας, απλά και αληθινά, όπως αυτή γράφηκε από τους πρωταγωνιστές και χαράχτηκε στις μνήμες των Ελλήνων.

Ας αποτελέσει και η παρούσα καταγραφή ένα ακόμα θυμίαμα επαίνου για κείνους. Αιωνία τους η μνήμη!!

 Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών








 


Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.