HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: «1821-ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ»: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση - Πρόσκληση Προς: Τον απανταχού Καλαβρυτινό Κόσμο  Αγαπητοί συμπατριώτες Θεωρούμε πως η ιστορία μας είναι το πιο ιερό και πιο π...



Ανακοίνωση - Πρόσκληση
Προς: Τον απανταχού Καλαβρυτινό Κόσμο 
Αγαπητοί συμπατριώτες
Θεωρούμε πως η ιστορία μας είναι το πιο ιερό και πιο πολύτιμο που διαθέτει η ιστορική και μαρτυρική επαρχία μας και είναι χρέος όλων μας να την υπερασπιστούμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε να διαστρεβλωθεί ή να ξεριζωθεί από μέσα μας η ιστορική μας συνείδηση και το κυριότερο να  μην μεταλαμπαδευτεί αυτή στους νέους μας  που είναι πιο επιτακτική η ανάγκη  να γίνουν  θεματοφύλακες και συνεχιστές των ιδανικών και αξιών του τόπου μας και γενικότερα της χώρας μας. 
Να τους γίνει συνείδηση πως το θαύμα του 1821 ήταν κατόρθωμα ενός λαού που κράτησε σε όλη τη μακρόχρονη δουλεία άσβεστη την ιστορική του μνήμη, καθάρια την εθνική του συνείδηση και αναλλοίωτη την ψυχική του μεγαλοσύνη.  Ο μεγάλος φιλόσοφος και στοχαστής Κ. Τσάτσος γράφει το εξής σπουδαίο: «ιστορική συνείδηση σημαίνει τη συνείδηση της συνέχειας της ελληνικής ζωής. Χωρίς αυτή τη συνείδηση δεν θα αποκτούσαμε την ελευθερία μας το 1821 και δεν θα υπήρχαμε σαν έθνος…».
 Όπως αντιλαμβάνεστε μόνο συντονισμένες και δυναμικές ενέργειες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Μόνο έτσι θα αναγκαστούν και οι τοπικοί παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αν τώρα που είναι αρχή δεν αντιδράσουμε σημαίνει πως κι εμείς το δεχόμαστε και μοιραία θα οριστικοποιηθούν. Είναι θέμα τιμής, καθήκοντος, αξιοπρέπειας και πάνω απ’ όλα σεβασμός στη μνήμη των προγόνων μας. Ο μεγάλος μας ποιητής και νομπελίστας Σεφέρης έχει πει τα εξής που ταιριάζουν ιδιαίτερα στον ποτισμένο με πολύ αίμα τόπο μας: «Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια, μια απέραντη αλληλεγγύη μεταξύ των πεθαμένων και των ζωντανών».
Επιβάλλεται να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές, που στην ιστορία δεν έχουν θέση, και να ενώσουμε τις φωνές διαμαρτυρίας μας. Αν δεν αντιδράσουμε υπάρχει κίνδυνος στο εγγύς μέλλον να συμβούν χειρότερα μειωτικά ή και βέβηλα γεγονότα. Δεν είναι απίθανο, για παράδειγμα, να δούμε να γκρεμίζονται με σκοινιά οι ανδριάντες του «προδότη» Γερμανού. Και δεν θα φταίνε οι βαλτοί ανεγκέφαλοι, αλλά η σιωπή μας. Ας φέρουμε στο νου μας τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «Ανάξιος όποιος δεν μπορεί μες στο σεισμό το χαλασμό κάστρο τη γνώμη  του να στήσει και καρτερεί». 
Για όλα αυτά που συμβαίνουν σε βάρος της τοπικής ιστορίας η οποία βάλλεται ιδιαίτερα από τους θιασώτες της ληστρικής παγκοσμιοποίησης που επιδιώκουν να σβήσουν την ιστορική μνήμη του λαού μας, στείλαμε τις πιο κάτω διαμαρτυρίες μας με αναλυτικό υπόμνημα. 
Ξεκαθαρίζουμε ιδιαίτερα το εξής: Η κίνησή μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Η ευθύνη, εξάλλου, είναι γενικότερη. Όλες οι παρατάξεις της Περιφέρεις και του Δήμου Καλαβρύτων,  οι βουλευτές όλων των κομμάτων  και γενικότερα  όλοι μας οι Καλαβρυτινοί  δεν δώσαμε τη δέουσα σημασία στο σοβαρό αυτό θέμα, της αδικίας σε βάρος της μεγάλης, όντως, ιστορίας του τόπου μας. Η ενέργειά μας αυτή, στην ουσία, βοηθάει τους τοπικούς παράγοντες στους οποίους απευθυνθήκαμε και ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή που πρέπει να πρωτοστατήσει και που δεν αμφισβητείται το ενδιαφέρον της. Θα παρουσιάσει το γεγονός στους αρμόδιους, όχι μόνο ως διαμαρτυρία, αλλά ως γενική κατακραυγή του Καλαβρυτινού κόσμου ή και γενικότερα των  Αχαιών. 
Γι’ αυτό, όσοι συμφωνείτε μ’ αυτές μας τις απόψεις, σας καλούμε να συνταχθείτε μαζί μας και να παρακινήσετε και άλλους. Παράλληλα να τις προβάλλετε με όποιο μέσο διαθέτετε.  Μόνο με κοινή και δυναμική προσπάθεια θα επιτευχθεί ο ιερός αυτός σκοπός. «Φωνή Λαού οργή Θεού» λέει μια παροιμία.
Η πιο πάνω πρόσκληση θα κυκλοφορήσει και σε φυλλάδιο, (500 αντίτυπα), στο οποίο θα αναφέρονται και οι διαμαρτυρία μας στους αρμόδιους για το θέμα της διαστρέβλωσης της τοπικής μας ιστορίας, όπως και στην Περιφέρεια, Δήμο Καλαβρύτων και βουλευτές.
Με την ευκαιρία σας γνωρίζουμε ακόμα  
Στην κίνηση μας προστέθηκε, στα ενεργά μέλη, και ο εκλεκτός συμπατριώτης μας Δημήτρης Σταθακόπουλος, γνωστός για την αγάπη του για τον τόπο μας και τη μεγάλη προσφορά του. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι δύσκολη οι πολλοί όμως μπορεί να την κάνουν εύκολη. Θα επαναλάβουμε πως είναι θέμα τιμής αξιοπρέπειας και πάνω απ’ όλα σεβασμός στη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν ή και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά μας. 
Για την άτυπη κίνηση: «ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ»
Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρ. καθηγητής ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών και νυν πρόεδρος Ομίλου Πελοποννησιακών Σπουδών.
Αθανάσιος Τζώρτζης, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας. 
Δημήτριος Σταθακόπουλος Διδάκτορας της κοινωνιολογίας, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Γεράσιμος Ρηγόπουλος, ιατρός τ.  πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Νίκος Σακελλαρόπουλος Επίτιμος πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, συγγραφέας, 
Μέλος της κίνησης «ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ 1821» 
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Καμενιανίτης), ιστορικός ερευνητής-λογοτέχνης.
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συγγραφέας.
Δημήτριος Βέρας, ιατρός, ιστορικός ερευνητής. 
Αχιλλέας Παπαδιονυσίου Τηλεοπτικός παραγωγός
Ελένη Γεωρ. Πορετσάνου, ιδιοκτήτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λεχουρίου.
Στέφανος Σκαρπέλος, καθηγητής φιλολογίας.
Βασίλειος Θούας, πρόεδρος Συλλόγου Λιβαρτζινών Πάτρας.
 Βασιλική Γκολφινοπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Λεχουριτών και Κερασοβινών
Κωνσταντίνος Κουτσαντώνης τ. αντιπρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. 
Στηρίζουν ήδη την κίνηση άλλα 23 ακόμα άτομα που επικοινώνησαν μαζί μας τηλεφωνικά και είμαστε βέβαιοι πως ο κατάλογος θα αυξηθεί. 
 
Συντονιστική Επιτροπή 
Νίκος Σακελλαρόπουλος τηλ. 2610324266 6978721922 email: nsakell@otenet.gr
Kώστας Νικολόπουλος (Καμενιανίτης) Τηλ.  6972571650 email: k.kamenianitis@gmail.com   
Βασίλης Θούας τηλ. 6978350127        email:  Basilisthouas@gmail.com
    



Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.