HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του Ιστορικού και σπάνιου Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης (Κλήμα Παυσανία)

Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου Σύλλογος Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών Τοπικός Εκπρόσωπος: Ανδ. Ντατσόπουλος Πρόεδρος: Σπύρος Κατσιουλέρης ΕΠΕΙΓΟΝ Π...


Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου Σύλλογος Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών
Τοπικός Εκπρόσωπος: Ανδ. Ντατσόπουλος Πρόεδρος: Σπύρος Κατσιουλέρης
ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς: Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού Παγκράτι, 23 Φεβρουαρίου 2021
Αγίου Αλεξίου 35, 25001 Καλάβρυτα Αχαΐας
Κοιν.: κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, Δήμος Καλαβρύτων
Αντιδήμαρχο κ. Ασημάκη Μιχαλόπουλο, Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δασαρχείο Καλαβρύτων
Υπουργείου Τουρισμού
Υπουργείο Πολιτισμού
κ. Δημήτριο Φοίτο
Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY
Ελληνικό Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας για την περίοδο 2021-2027
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ινστιτούτο Αμπέλου στη Λυκόβρυση
Θέμα: Κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του Ιστορικού και σπάνιου Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης (Κλήμα Παυσανία).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών και ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Παγκρατίου Αχαΐας με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας.
Το Κλήμα Καλαβρύτων (Το Κλήμα του Παυσανία) το οποίο βρίσκετε στο Δ.Δ. Παγκρατίου της Δ.Ε. Κλειτορίας, του Δήμου Καλαβρύτων και το οποίο είναι Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, βρίσκετε σε κίνδυνο εξαφάνισης λόγω εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης.
Αναφέρουμε μερικές από τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Σύλλογο μας καθώς και του εκπροσώπου του Δ.Δ. Παγκρατίου προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Σύλλογος Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος", ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαδικασία της συντήρησής του, φρόντισε ώστε το Κλήμα του Παυσανία να κηρυχθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσεως με την αρ.44049/2526/1975 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ: 738/Β/1975, με ισχύ από το 1976.
1977 - Με απόφαση της Νομαρχίας Αχαΐας συστάθηκε Επιτροπή στις 10.02.1977 με αρ.42,η οποία συνήλθε μία φορά και συνέταξε πρακτικό για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του κλήματος. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
1987 - Εστάλη έγγραφο από το Δασαρχείο Καλαβρύτων προς το Σύλλογό μας με αρ. πρωτ.:1813/08.10.1987, με το οποίο παρείχε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι στο πρόγραμμα των εργασιών Δασικής Αναψυχής έτους 1988 έχει προβλεφθεί να γίνουν εργασίες αξιοποιήσεως του χώρου. Και αυτό έμεινε μόνο στα χαρτιά.
1995 - Ειδική Επιτροπή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθηνών, επισκέφθηκε το κλήμα και διαπίστωσε την κατάστασή του και πρότεινε μέτρα για την προστασία του. Επίσης εγγράφως διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στις εργασίες που απαιτούνται. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες , αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια / εργασία. 
Στις 5.9.1995 κατόπιν ενεργειών μας, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Ν.Α.Αχαΐας το ενέταξε στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Μελέτης και στο έργο «Προστασία-Διαχείριση του ορεινού όγκου «Χελμού – Βουραϊκού» στη ζώνη περιοχής 5 - Περιοχή ειδικών ρυθμίσεων Πηγών Λάδωνα Ποταμού – Κλήμα Παυσανία. Για το θέμα αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία σε σχετική συνεδρίασή της αποφάσισε την οριοθέτηση της περιοχής, καθώς και τον καθορισμό ρυθμίσεων για την ορθολογική διαχείρισή της, με την ανάθεση της μελέτης (Γ΄ φάση) σε σύμπραξη εταιρειών μελετητών. Επίσης έμπρακτο ενδιαφέρον έδειξε και ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου κ. Σπυρόπουλος.
1996 - Με απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης Αχαΐας 8826 / 26.04.1996 συστάθηκε δεύτερη Επιτροπή η οποία όμως δεν συνήλθε ποτέ.
Στο διάστημα από το 1996 μέχρι σήμερα (2021) και ύστερα από δημοσιεύματα της εφημερίδας Παγκρατέικα Νέα και της Φωνής των Καλαβρύτων, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πολίτης υπέβαλε ερώτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα. Όπως μας γνωστοποιήθηκε ο Νομάρχης δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης, ως φορέας Διαχείρισης και Προστασίας ορεινών περιοχών, για ένταξη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Επικοινώνησε ο Σύλλογος αμέσως με την αρμόδια υπάλληλο κα. Αθανασοπούλου, η οποία μάλιστα μας ζήτησε να προτείνουμε μέτρα προστασίας του κλήματος, πράγμα το οποίο κάναμε. Έκτοτε καμία απάντηση.
2014 - Το ECOCITY έχει από καιρό προωθήσει αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρησή του και επομένως και για τη συντήρησή του, να συνεργαστούν με τα Εργαστήρια Αμπελουργίας και Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να δράσουν άμεσα βελτιώνοντας τη φυσική του κατάσταση και αποτρέποντας την ολοκληρωτική αποξήρανση και εξαφάνισή του. Με έγγραφη άδεια που χορηγήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Τομέα Δυτικής Ελλάδας του ECOCITY επισκέφτηκαν το «κλήμα του Παυσανία», πήραν δείγματα από τους κορμούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ακριβής χρονολόγησή του καθώς και διαπίστωσαν και πρότειναν εργασίες που πρέπει να γίνουν. Την ομάδα αποτελούσαν ο Δημήτριος Φοίτος και Γεωργία Καμάρη, ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γεώργιος Μήτσαινας, Λέκτορας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Μιχάλης Ξανθάκης, Δρ Δασολόγος, συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς. Τις εργασίες τους παρακολούθησε εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καλαβρύτων, ο οποίος επέβλεπε αλλά και παρείχε κάθε αναγκαία βοήθεια στους επιστήμονες. Τα δείγματα που ελήφθησαν εστάλησαν στον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Γιάννη Μανιάτη. Προγραμματίζουν να τα ανακοινώσουν σε ειδική εκδήλωση στην Πάτρα, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτάσεις τους αναφορικά με τη διατήρηση του σπάνιου αυτού ιστορικού και περιβαλλοντικού μνημείου.
15/10/2015 – Παρεκλήθη η αρμόδια Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μπινιάρη (Εργαστήριο Αμπελολογίας) να ετοιμάσει το κόστος των εργασιών…» και απάντησε ότι σε ότι αφορά στα οδοιπορικά της έξοδα, προκειμένου το κλάδεμα και οι λοιπές σχετικές εργασίες να γίνουν υπό την επίβλεψή της, ανέρχονται σε 2.500€. Ενημερώθηκε η Δασική Υπηρεσία, καθώς και ο Δήμος Καλαβρύτων και ακόμα αναμένουμε την απάντησή τους.
2018 – Έγγραφο με αρ. Πρωτ.265/15.1.2018 από τον Αντιδήμαρχο Κλειτορίας προς τη Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Δασαρχείο Καλαβρύτων, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – καμία απάντηση! Μόνο αρνητική από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων λόγω μη αρμοδιότητας.
2018 – Έγγραφο με αρ. Πρωτ. 7059/11.12.2018 από τον Αντιδήμαρχο Κλειτορίας προς το Δασαρχείο Καλαβρύτων και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – καμία απάντηση!
2019 – Έγγραφο με αρ. Πρωτ. 833/4.2.2019 από τον Αντιδήμαρχο Κλειτορίας προς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον – απάντησαν μόνο από τον Εθελοντικό Οργανισμό με όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει (σχετικό έγγραφο με αρ. πρωτ.:1440/22.02.2019).
2019 – Επιστολή / απάντηση προς τον Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων (αρ. πρωτ. 1440/22-2-2109) – από τον Δημήτριο Φοίτο, Ομότιμο Καθηγητή Τομέα Βιολογίας Φυτών, Πανεπιστήμιο Πατρών και υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας Δυτικής Ελλάδας του ECOCITY με το συνοπτικό ιστορικό των ενέργειων και προσπαθειών για την συντήρηση για το Κλήμα.
2020 – Στις 17.2.2020 είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κο. Αθανάσιο Παπαδόπουλο ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. Καμία δράση.
Δυστυχώς, χωρίς δική μας ευθύνη, αυτές οι απαραίτητες εργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα η κατάστασή του, χρόνο με το χρόνο, να χειροτερεύει και να οδηγείτε στην ολοκληρωτική του καταστροφή.
Το 2005 είχαν διατεθεί πάνω από 200.000 ευρώ για τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά ούτε ένα ευρώ για την συντήρησή του. Ούτε ακόμα και η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει γίνει, ενώ έχουν εγκατασταθεί οι κολώνες.
Δεν είναι θέμα μόνο του χωριού μας και του Δήμου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας – το μόνο κλήμα με αυτήν την σύνθεση, το μεγαλύτερο σε ηλικία σε όλον τον κόσμο και το αφήνουμε να ξεραθεί και να εξαφανιστεί μετά από 3000 χρόνια!!
Για ακόμα μια φορά, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την επερχόμενη καταστροφή του καθώς και την επικινδυνότητα από σπάσιμο κλαδιών των πουρναριών στα οποία έχει αναρριχηθεί και αιωρούνται, με κίνδυνο τη σωματική βλάβη των επισκεπτών καθώς και την καταπλάκωσή του με συνέπεια την ολοκληρωτική του καταστροφή.
 Παρακαλούμε την κάθε μια Υπηρεσία ξεχωριστά και όλες μαζί να συνεργασθούν και να εργασθούν, η κάθε μια από το δικό της μετερίζι, προκειμένου να διασωθεί αυτό το μοναδικό μνημείο στον κόσμο.
Τώρα είναι η σωστή εποχή να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες – μην χάσουμε και την φετινή χρονιά!! Σας παρακαλούμε να δράσετε άμεσα και αποτελεσματικά!!
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση που θα δείξετε στο αίτημά μας και ελπίζουμε ότι θα δράσετε άμεσα προς επίλυση του προβλήματος πριν είναι αργά
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε. 


Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
Ο Εκπρόσωπος της του Συλλόγου Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών Τοπικής Κοινότητας Παγκρατίου Ανδρέας Ντατσόπουλος 
Ο Πρόεδρος Σπύρος Κατσιουλέρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.