HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μια αναγκαία βελτίωση στα… Σχέδια Βελτίωσης! Γράφει ο Σάκης Βραχλιώτης

Μια αναγκαία βελτίωση στα… Σχέδια Βελτίωσης!         Γράφει ο Σάκης Βραχλιώτης, κτηνοτρόφος Τι ισχύει Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ένα πολύ σημ...



Μια αναγκαία βελτίωση στα… Σχέδια Βελτίωσης!        
Γράφει ο Σάκης Βραχλιώτης, κτηνοτρόφος

Τι ισχύει
Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στήριξης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για επενδύσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό τους, στη βελτίωση της παραγωγής μέσω επέκτασης και στην αύξηση της αξίας των παραγόμενων προϊόντων και αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αναδιάρθρωση των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Απευθύνονται δηλαδή σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες, τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους κατασκευάζοντας κτιριακές υποδομές (θερμοκήπια, στάβλους κλπ) ή αγοράζοντας εξοπλισμό (τρακτέρ αρμεκτήρια κλπ) ή εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις και προγράμματα που σκοπό έχουν τη βελτίωση της παραγωγής τους. 
Σε αυτό το πρόγραμμα η επιδότηση εκ μέρους του Κράτους φτάνει μέχρι το ποσοστό του 60% της όλης επένδυσης. Η διαδικασία που ακολουθείται για κάποιον του οποίου έχει εγκριθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, είναι ότι θα πρέπει αφού εγκαταστήσει π.χ  ένα αρμεκτήριο ή αγοράσει ένα τρακτέρ, να εξοφλήσει τοις μετρητοίς μέσω τραπέζης ολόκληρο το ποσό και στη συνέχεια, αφού λάβει το εξοφλητικό τιμολόγιο μαζί με τα καταθετήρια της Τράπεζας να καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά στην αρμόδια Υπηρεσία και αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος να περιμένει το ποσό της επιδότησης. 

Ποιο είναι το πρόβλημα
Το πρόβλημα αφορά την οικονομική διαχείριση εκ μέρους του δικαιούχου. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι οικονομικές συνθήκες για τη χώρα και για τον αγροτικό κόσμο ειδικότερα. Με το ισχύον καθεστώς τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι ειδικότερα τα εξής:
Πρώτον το ότι σε ένα Πρόγραμμα π.χ 100.000 € ο δικαιούχος θα πρέπει να προκαταβάλει το συνολικό ποσό και ακολούθως να εισπράξει, μετά από κάποιο διάστημα τα 60.000 € (στην περίπτωση π.χ. που το ποσοστό επιδότησης είναι 60%) πράγμα εξαιρετικά δύσκολο όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη.
 Δεύτερον το γεγονός ότι όταν το 2017 ξεκίνησαν τα Σχέδια Βελτίωσης και ο καταρτισμός των φακέλων υπήρχε η δυνατότητα, για κάποιον που θεωρούσε ότι μετά βεβαιότητος θα εγκριθεί ο φάκελος του, να προχωρήσει στην υλοποίηση του Σχεδίου πραγματοποιώντας μια σειρά επιλέξιμες δαπάνες, αγοράζοντας π.χ. μηχανήματα ή κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση αυτή όμως το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι τα καταθετήρια στις τράπεζες πρέπει να έχουν ημερομηνίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων!
Αυτή η ρύθμιση έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί δικαιούχοι  ενώ έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές να πρέπει να ξανακαταβάλουν τα χρήματα! Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι τράπεζες αυτή την περίοδο παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις είναι πολύ φειδωλές στη χορήγηση δανείων, ακόμη και με σοβαρές διασφαλίσεις!

Τι πρέπει να γίνει
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών που αφορούν και ενδιαφέρουν άμεσα έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων, πρέπει να γίνουν τα εξής:
 Πρώτον να παρασχεθεί η δυνατότητα μεταφοράς των επιχορηγήσεων  με σχετική δήλωση εκχώρησης των αγροτών στους προμηθευτές ώστε να εκδοθούν τα αναγκαία εξοφλητικά τιμολόγια 
Δεύτερον να πειστούν οι τράπεζες που είναι σήμερα εξαιρετικά σφιχτές να χορηγήσουν δάνεια έως του ποσού των επιδοτήσεων δεσμεύοντας το για τη σχετική εξασφάλιση
Τρίτον να υπάρξει δυνατότητα έκδοσης σε μεταχρονολογημένων επιταγών.
Τέταρτον να δοθεί παράταση στο χρόνο υλοποίησης των Σχεδίων μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να ομαλοποιηθεί η αγορά. 

Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές, εύκολα εφαρμόσιμες και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις στα ίδια τα Προγράμματα ή στα δημοσιονομικά. Την ίδια στιγμή θα ανακουφίσουν και θα διευκολύνουν πάρα πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους που αγωνίζονται σήμερα για την επιβίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.