HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων στον Πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία για το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων

Επιστολή στην πολιτική ηγεσία (Πρωθυπουργό, Υπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργεί Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και στον Κτηματολόγια Α.Ε., απέστειλε ο Δι...



Επιστολή στην πολιτική ηγεσία (Πρωθυπουργό, Υπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργεί Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και στον Κτηματολόγια Α.Ε., απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων, για την οριστική κατάργηση και διακοπή της λειτουργίας του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων,, θέμα που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων".
Η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων αναφέρει:
Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογήθηκαν από το Δ.Σ. του Ελληνικού Κτηματολογίου οι διαδικασίες για την οριστική κατάργηση και διακοπή της λειτουργίας του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων, όπως ατυχώς προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4512/2018, μολονότι στο αρχικό σχέδιο του νόμου προβλεπόταν ρητά η ίδρυση Υποκαταστήματος του Κτηματολογίου στα Καλάβρυτα, όπου και η έδρα του ομώνυμου Πρωτοδικείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες έδρες των Πρωτοδικείων της Περιφέρειας του Εφετείου Πατρών, όπου και η έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδος, με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου προβλέπεται η ίδρυση των Υποκαταστημάτων Αιγιαλείας Αιγίου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Πύργου και Αμαλιάδας. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρχε αρχικά πρόβλεψη για την ίδρυση Υποκαταστήματος στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου, το μόνο Πρωτοδικείο στην έδρα του οποίου δεν θα υπάρχει Υποκατάστημα του ως άνω Κτηματολογικού Γραφείου θα είναι το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.
Η εξαίρεση αυτή είναι τουλάχιστον προκλητική και προσβλητική απέναντι στους δικηγόρους και στους πολίτες της περιοχής και κλονίζει τη σχέση αμεσότητας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, δημιουργώντας αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσής μας. Στην ουσία, κλονίζει τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγώντας ευθέως το Σύνταγμα και καταλύοντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποκέντρωσης.
Δυστυχώς, οι συντάκτες του παραπάνω νόμου, δεν στάθμισαν την γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας και ιδίως το γεγονός της μεγάλης σε έκταση και ορεινής στο σύνολό της περιφέρειας που εξυπηρετεί το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Καλαβρύτων αλλά και τα επίσης άμισθα Υποθηκοφυλακεία Αροανίας και Κλειτορίας.
Επισημαίνουμε ότι το Αίγιο, όπου προβλέπεται η σύσταση Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτ. Ελλάδος και η μεταφορά του αρχείου του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων, όπως και των λοιπών τριών (3) Υποθηκοφυλακείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, απέχει 60 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής, λόγω του δύσβατου του εδάφους και του προβληματικού οδικού δικτύου και ενίοτε των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είναι περίπου δύο (2) ώρες, ενώ από τις πιο απομεμακρυσμένες περιοχές (των τέως Δήμων Κλειτορίας και Αροανίας) απαιτείται διπλάσιος χρόνος, γεγονός που σημαίνει μεγάλη απώλεια χρόνου και τεράστια ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους δικηγόρους του Συλλόγου μας, για τους οποίους η έρευνα των βιβλίων και η αναζήτηση και λήψη των απαραιτήτων αντιγράφων των τίτλων και πιστοποιητικών θα είναι ιδιαίτερα δυσερής.
Συγχρόνως, υποβαθμίζεται το λειτούργημα των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, η επαγγελματική τους υπόσταση και η αξιοπρέπειά τους, ως επιστημόνων, όπως και όλων των συναφών με το έργο τους επιστημονικών επαγγελματικών κλάδων. Λαμβανομένης δε υπόψη, της δυσχερούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας που έχει περιέλθει η χώρα εν μέσω πανδημίας, οι δικηγόροι του δικηγορικού Συλλόγου των Καλαβρύτων, θα επιδίδονται καθημερινά, σε μια πρωτοφανή και εναγώνια προσπάθεια, να προασπίσουν το ασφαλές περί δικαίου αίσθημα, καλούμενοι μαζί με τους κατοίκους της περιοχής μας, να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις για την ευόδωση του έργου τους, υποβαλλόμενοι σε μια απίστευτη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία.
Επιπροσθέτως, η απομάκρυνση του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων από τη φυσική, γεωπολιτική και ιστορική του θέση, θα δημιουργήσει προβλήματα ζωτικής φύσεως στην περιοχή μας, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο έναν σοβαρό πόλο έλξης επισκεπτών, τον Δήμο Καλαβρύτων, που ήδη ασφυκτιά υπό το βάρος των σύγχρονων κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων.
Η επικείμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων και ακολούθως αυτών της Κλειτορίας, Αροανίας και Ακράτας, που εντάσσονται χωροταξικά στην έδρα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, και η ενσωμάτωσή τους στο Υποκατάστημα Αιγίου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτ. Ελλάδος, είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ μια λογική αντιμετώπιση της αναδιοργάνωσης των ως άνω υποθηκοφυλακείων θα ήταν η δημιουργία ενός Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στα Καλάβρυτα, με την υπαγωγή σ’ αυτό των τεσσάρων (4) Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν σήμερα στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, καθόσον είναι απαραίτητη η μόνιμη και διαρκής φυσική παρουσία των Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων και Μηχανικών της περιοχής μας, για την αμεσότητα και την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Η κατάργησή τους και η μεταφορά του αρχείου τους στο Υποκατάστημα Αιγίου θα σημάνει αυτόματα α) ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές, β) σημαντική δυσχέρεια στην έκδοση πιστοποιητικών και άλλων δημοσίων εγγράφων, γ) τεράστια δυσλειτουργία και μόνιμη αδυναμία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και δ) ουσιαστική απώλεια χρόνου εργασίας, σωματική και ψυχική καταπόνηση, με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, λόγω των σημαντικότατων δαπανών μετακίνησης για τους κατοίκους της περιοχής μας, σε περίοδο μάλιστα που αυτή βρίσκεται σε διαδικασία κτηματογράφησης.
Είναι αδιανόητο να υπάρχει τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Καλαβρύτων, αποφαινόμενων επί διαφορών που αφορούν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που υπάγονται στην περιφέρειά τους, χωρίς ταυτόχρονη στήριξη του λειτουργήματός μας αλλά και του έργου των δικαστών από το υπάρχον Υποθηκοφυλακείο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων, εκφράζοντας και την αγωνία των φορέων της μαρτυρικής πόλης μας αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση
του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων και ζητεί την σύσταση Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτ. Ελλάδος με έδρα τα Καλάβρυτα και την υπαγωγή σ’ αυτό των τεσσάρων (4) Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν σήμερα στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.
Εν όψει όλων των παραπάνω θεωρούμε επιτακτικά αναγκαία τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων αλλά και των λοιπών Υποθηκοφυλακείων μέχρι την ίδρυση του ως άνω Υποκαταστήματος και σας καλούμε να αναστείλετε κάθε διαδικασία που κατατείνει στην διακοπή της.
Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Ο Γεν. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.