HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αθανάσιος Τζώρτζης, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, με μεγαλειώδη προσφορά στον τόπο μας. Από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων

Αθανάσιος Τζώρτζης, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, με μεγαλειώδη προσφορά στον τόπο μας. Από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων. Γράφ...



Αθανάσιος Τζώρτζης, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, με μεγαλειώδη προσφορά στον τόπο μας.
Από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Μέσα στον αδιάγραφο ορίζοντα που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μια προβολή από φως, μια ηλιαχτίδα μεγαλείου, ιστορικής και πολιτισμικής συνέχειας προβάλλει στον καταγάλανο Ελληνικό-Καλαβρυτινό ουρανό, που τον κάνει διαυγέστερο και λαμπερότερο στο διηνεκές.
Είναι η έρευνα, η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της λησμοσύνης, η ανάδειξη και καταγραφή όλων των Καλαβρυτινών αγωνιστών που συνετέλεσαν στο μεγάλο εικοσιένα, που άναψαν πρώτοι τη φλόγα της λευτεριάς στην Άγια Λαύρα και στα Καλαβρυτοχώρια, συντελώντας στο θαύμα της απελευθέρωσης του γένους μας μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.
Πέρα από τους έγκριτους κατά καιρούς ερευνητές-ιστοριοδίφες, στις μέρες μας ένας χαλκέντερος ερευνητής, ο συμπατριώτης μας Αθανάσιος Τζώρτζης από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων, ως μια ακούραστη μέλισσα – εδώ και αρκετά χρόνια – συνέλεξε και συλλέγει το ευωδέστερο μέλι από τους ανθούς της ιστορίας και της δόξας των ηρωικών προγόνων μας.

Σκυμμένος μέρες και ώρες ατελείωτες ( έντεκα και πλέον χρόνια) στα «αρχεία αγωνιστών» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ανασύρει και καταγράφει πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα, που έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα οι θρύλοι και η παράδοση μας έχουν διασώσει μέχρι σήμερα, καθώς και ξεχασμένους ήρωες αγωνιστές που παίρνουν τώρα τη θέση που τους πρέπει στην ιστορία, αλλά και στο πάνθεο των ηρώων του τόπου μας. 
Η αβίαστη και εν τω βάθει ενημέρωση για τα σημαντικά γεγονότα της σημαντικότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο για τον ίδιο.
Μετά από όλη την πολύχρονη και άνευ προηγουμένου προσφορά του ήρθε στα χέρια μας το 7τομο μνημειώδες έργο του, το «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», που εκδόθηκε το 2014, αρχικά οι έξι τόμοι και στη συνέχεια συμπληρώθηκε με έναν ακόμη τόμο.
Το σπουδαίο αυτό έργο-αληθινός θησαυρός-αγκαλιάστηκε από πολλούς απλούς ανθρώπους του τόπου μας, αλλά και φορείς της πατρίδας μας ευρύτερα, όχι όμως όσο θα έπρεπε από τους φορείς της τ. Επαρχίας Καλαβρύτων. Μοναδική εξαίρεση ο Σύνδεσμός μας, Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών - Δεσινιωτών Καλαβρύτων ο «ΗΡΑΚΛΗΣ». 
Το έτος 2016 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», τιμήθηκε από το Σύνδεσμό μας ο Αθανάσιος Τζώρτζης για το μνημειώδες αυτό έργο και την εν γένει προσφορά του στον τόπο μας. 
Σήμερα διακόσια χρόνια απ’ το 1821 και ενώ με προχειρότητα ετοιμάζονται γιορτές, το εν λόγω έργο «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» έχει γίνει αντικείμενο « βάναυσης εκμετάλλευσης και κλοπής στοιχείων» από μεγάλη μερίδα ανθρώπων….χωρίς μάλιστα να αναφέρεται η πηγή.

Η ιστορία δεν γράφεται με ιδεοληψίες, ούτε αποτελεί αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Ειδικότερα δε στις μέρες μας αποτελεί μέγιστη υποχρέωση μας, η αναδρομή στο ιστορικό μας παρελθόν προκειμένου να προδιαγράψουμε το μέλλον μας το οποίο δεν διαφαίνεται και τόσο ευοίωνο. Και τούτο γιατί η γενιά μας δεν είχε την προνοητικότητα να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία μας οδήγησαν σε μια βαθιά κρίση αξιών και μια ανυπέρβλητη οικονομική κρίση, που πέραν των άλλων καταστρέφει τα οράματα και το αύριο των παιδιών μας.
Ο Αθανάσιος Τζώρτζης έγκριτος συγγραφέας και ιστοριοδίφης, είναι ένας ακούραστος πνευματικός εργάτης και μια άγρυπνη συνείδηση του καιρού μας. Ας σεβαστούμε τον κόπο του. Ας τον σεβαστούμε.
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.