HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παρουσία Θανάση Παπαδόπουλου οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στο Κομμένο της Άρτας

Ημέρα μνήμης η σημερινή για το Κομμένο Άρτας, (Δήμου Νικολάου Σκουφά), όπου 317 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από γερμανικά στρατεύματα στις 16...

Ημέρα μνήμης η σημερινή για το Κομμένο Άρτας, (Δήμου Νικολάου Σκουφά), όπου 317 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από γερμανικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1943.
Σήμερα το πρωί τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, παρουσία των Τοπικών αρχών, εκπροσώπων της Στρατιωτικής Ηγεσίας και των Σωμάτων ασφαλείας. Παρών στις εκδηλώσεις και ο Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδος και Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου.
Ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του, τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης, επισημαίνοντας οτι Καλάβρυτα, Κομμένο, Δίστομο, Βιάνος, Χορτιάτης και όλα τα μαρτυρικά μέρη της χώρας μας, αποτελούν φάρους που οδηγούν το παρόν και τον μέλλον μας. Ιερό χρέος μας, η τιμή τους, Ιερό χρέος μας ο αγώνας για δικαίωση.  
Η Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση επισήμανε, σε δηλώσεις, πως 317 θύματα, μεταξύ των οποίων 97 νήπια και παιδιά και 119 γυναίκες, σφαγιάστηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο από τα γερμανικά στρατεύματα.
Κεντρικός ομιλητής ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, που με εμπεριστατωμένο, γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο συγκίνησε, όλους τους παρευρισκομένους και έφερε εικόνες στο σήμερα, αυτής της τραγικής ημέρας για το Κομμένο.  
Οι εκδηλώσεις φέτος ήταν προσαρμοσμένες στα μέτρα για τον κοροναϊό.

Η Σφαγή στο Κομμένο 
Το Κομμένο είναι χωρίο της Ηπείρου και βρίσκεται στον νομό Άρτας. Πρόκειται για μία περιοχή στην οποία συντελέστηκε τον Αύγουστο του 1943 μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα, με την εντολή της Διοίκησης Ιωαννίνων, εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Άρτας τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την ύπαρξη ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή.
Το χωριό κοιμόταν ήσυχο μετά από γαμήλια γιορτή που είχε λάβει χώρα την προηγούμενη ημέρα. Οι Ναζί έστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού, εισέβαλαν στα σπίτια και σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, προτού βάλουν φωτιά.
Λίγοι ήταν εκείνοι που ξέφυγαν με βάρκες στον Αμβρακικό Κόλπο. Στο τέλος της σφαγής οι στρατιώτες του ναζιστικού καθεστώτος κάθισαν στην πλατεία του χωριού όπου έφαγαν και ήπιαν μπίρες, αφήνοντας άδειες κονσέρβες δίπλα σε πτώματα.
Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα, ενώ διασώθηκαν 440 άτομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.