Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η μεγάλη μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου - Διήμερες εκδηλώσεις με αναπαράσταση

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνδιοργάνωση με τον  Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότη...

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνδιοργάνωση με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και τον Δήμο Καλαβρύτων, στα μαρτυρικά και ηρωικά Καλάβρυτα εορτάζει την 21η Ιουνίου 2020 την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας  και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις επίσης συμμετέχουν: για το συντονισμό η «Ομοσπονδία Συλλόγων Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ» και με ενεργό συμμετοχή επίσης ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερτεζιτών «Ο ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ», ο Όμιλος διατήρησης της παράδοσης «ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΚΙΔΑΣ», ο Σύλλογος Φίλων Ίππων «Ο ΧΕΛΜΟΣ», οι Πολιτιστικού Σύλλογοι: Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης "ο Στριφτόμπολας", Κλειτορίας, Σοποτού, Πλανητέρου, Σκεπαστού κ.α.
Καθοριστική είναι η παρουσία και συμβολή των Αγημάτων Αρματωμένων από πολλές περιοχές της Ελλάδας με το Άγημα «Βοστίτσα 1821» και το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ», τον Όμιλο αναβίωσης Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, τον Όμιλο διατήρησης της παράδοσης «ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΚΙΔΑΣ» και άλλοι.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με όλους τους προβλεπόμενους από τον Νόμο περιορισμούς για την προστασία από τον κορωνοϊό, με περιορισμένο αριθμό θεατών.

Η φετινή εκδήλωση θα κινηματογραφηθεί (κυρίως το Σάββατο) από πολυμελές συνεργείο του «History Chanell» και από διεθνές κινηματογραφικό συνεργείο ώστε να συμπεριληφθεί σε μεγάλα ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020
• 17.00 – 18.20 Γενική προσέλευση στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
• 18,30 Απόγευμα - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ - Ο Εσπερινός των Αρματωμένων :
Θα γίνει Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με παρόντες δεκάδες ένστολους ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ, αναβιώνοντας την ευλογία των Αρμάτων των Αγωνιστών Υπερασπιστών της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, που έγινε την παραμονή της Ιστορικής Μάχης το 1827.
• Μετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού, οι ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΙ και η Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης θα αναβιώσουν τα γεγονότα της παραμονής της Ηρωικής Μάχης και στο σούρουπο της ημέρας με φωτισμό από δάδες θα παρελάσουν από την έξοδο του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι και την είσοδο της Μονής (χώρος Gran Sale)
• 22,00 – Κεντρικός πεζόδρομος Καλαβρύτων - Συναπάντημα Αρματωμένων Αναβιωτών ‘21 

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020
•ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
•Έως 09.15 Γενική προσέλευση στο καθολικό της Ιεράς Μονής •10.15 Ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. κ. Ιερωνύμου, στο Καθολικό της Μονής τον Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
•10.20 Παρουσίαση του Ομιλητή από τον Πρόεδρο Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.
•10.25 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών και , με θέμα «Η νικηφόρα μάχη του Μ. Σπηλαίου, ως αποτέλεσμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων»
•10.45 Ανάγνωση ποιήματος για τη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου. Χ. Δήμτσιος.
•10.45 Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαβρύτων.
•10,55 Χαιρετισμός Σεβασμιότατου Μητροπολίτου
•11.05 Προσφορά φιλεμάτων στο χώρο υποδοχής της Ιεράς Μονής ως ευγενούς προσφοράς του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιοτάτου Καλλινίκου και της Μοναστικής Κοινότητας.
•ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
•11.25 Προσέλευση Επισήμων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση
•11.40 Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως και τις Ομάδες Αρματωμένων Αναβιωτών του 1821
•12.20 Τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΟΦΟΡΩΝ και Ιππικού από τους συμμετέχοντες Συλλόγους, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήμων και του λαού.
•13.05 Παράθεση κοινού γεύματος των συντελεστών στο GRAND SALLET του Μεγάλου Σπηλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.