HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλάβρυτα 2099

γράφει ο Τρύφωνας Μαντάς Κάπου εκεί κοντά στο κοντινό παρελθόν, εν έτη 2020, η ζωή μας κυλούσε αμέριμνη κι αισιόδοξη. Ο ψηλός μυστακόβιο...

γράφει ο Τρύφωνας Μαντάς
Κάπου εκεί κοντά στο κοντινό παρελθόν, εν έτη 2020, η ζωή μας κυλούσε αμέριμνη κι αισιόδοξη. Ο ψηλός μυστακόβιος είχε διαδεχτεί τον κοντό (ουσιαστικά μόνο ο κοντός είχε φύγει, αφού οι ευνοούμενοι αργόσχολοί του συνέχισαν να «δουλεύουν» και να πληρώνονται αδρά για να ξύνουν τα…νύχια τους), πολλά δημοτικά πρόσωπα είχαν αλλάξει (προς το καλύτερο, ευτυχώς) και μια αχτίδα φωτός κι αισιοδοξίας πλανιόταν πάνω από τα έρμα τα Καλάβρυτα. 
Και τότε ήρθε ένας ιός που αναστάτωσε τις ζωές μας. Ήταν αγνώστου μητρός και πατρός (μια νυχτερίδα κι ένας παγκαλίνος διεκδικούσαν την ταυτότητά του), αλλά, σίγουρα, κινεζικής προέλευσης (μόνο ανθρώπους δεν έτρωγαν τότε οι συμπαθείς Ασιάτες). Καβάλησε χώρες και θάλασσες και μπήκε στη ζωή όλων μας και μας την αναστάτωσε. 
Ανίκητος στην αρχή, μαυροντυμένος κι επιβλητικός, στέρησε σε πολύ κόσμο τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τους πατεράδες και τις μανάδες. Στην πορεία όμως, δεν έκανε διακρίσεις σε κανέναν, ειδικά στην Ευρώπη (σου λέει, αυτοί δεν θα εκλείψουν ποτέ διότι αναπληρώνονται από τους μετανάστες που φιλοξενούν). Ήταν αόρατος και δυσκολοκατάβλητος. Αναδείχθηκε ως υπερδύναμη, πάνω από τις τότε υπερδυνάμεις. Μάλιστα ο βαψομαλλιάς Αμερικάνος απαίτησε 1 τρις δολάρια από τους κινέζους, λες και δε θα τα έβγαζε από το εμβόλιο που θα καταπολεμούσε τον ιό.
Κατόρθωσε το ακατόρθωτο αυτός ιός. Να μας κλείσει όλους μέσα στα σπίτια. Να κλείσει σχολεία, εκκλησίες κι επιχειρήσεις. Αλλά και να φωτίσει τις συνειδήσεις μας όπως επίσης και να θίξει το φιλότιμο των πλουσίων, που επένδυσαν, με μεγάλες δωρεές, στον τομέα της υγείας. 
Στα Καλάβρυτα, ο σγουρομάλλης γιατρός έδινε τις δικές του «μάχες» για να μείνει αμόλυντος ο τόπος μας. Παρά τα δεινά και το δριμύ χειμωνιάτικο τοπίο Απρίλη μήνα, οι ηλικιωμένοι των χωριών μας συνετίστηκαν. Φοβήθηκαν για τις ζωές τους και κλείστηκαν στα σπίτια τους. Και τι δε συνέβη τότε. Κατολισθήσεις σε δρόμους, τα τζάκια κι ξυλόσομπες έκαιγαν τον μισό Απρίλη, δεν γιορτάσαμε Εθνικές εορτές και δεν τιμήσαμε τον πολιούχο μας. Ο δήμαρχος εκλιπαρούσε για οικονομικούς πόρους κι η ζωή φαινόταν να έχει χάσει τους ρυθμούς της. Δεν κάναμε Πάσχα κι Ανάσταση κι οι ετεροδημότες έγιναν άφαντοι. Οι κτηνοτρόφοι βέλαξαν και τα αρνιά τους μεγάλωσαν. 
Όμως, «ουδέν κακό, αμιγές καλού». Μείναμε ζωντανοί. Οι επιστήμονες βρήκαν τα εμβόλια και τις θεραπείες, ο πολιούχος μας, μας φύλαξε κι ο Ύψιστος μας πήρε υπό τη σκέπη του. Οι άνθρωποι άλλαξαν συμπεριφορές και συνειδήσεις. Το κοινό αίσθημα του φόβου μετατράπηκε σε αγάπη, αυτογνωσία και συμπαράσταση. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο 2099, στα πρόθυρα ενός νέου αιώνα, με τα διδάγματα του παρελθόντος να γίνονται για όλους σπουδαία μαθήματα κι εμπειρίες αλλά και πολύτιμα διδάγματα για τις γενιές που ήρθαν και θα ρθουν. 
Τρύφωνας Μαντάς

Ο Τρύφωνας Μαντάς γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1973 στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαβρύτων. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε. – Τμήμα : Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών). Το 2004 πήρε το δίπλωμά του αποφοιτώντας από την Δημοσιογραφική Σχολή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, ικανοποιώντας έτσι το αστείρευτο δημοσιογραφικό μεράκι του. Έκτοτε ασχολήθηκε με το Ραδιόφωνο (ΣΠΟΡFM ΑΘΗΝΑΣ 94,6 – ΣΠΟΡFM ΠΑΤΡΑΣ 96,3) και τον γραπτό τύπο (ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: SPORTDAY, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, SPORTWEEK κ.α.). Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (Ε.Σ.Α.Τ) και συνεργάζεται με έντυπα, εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες των Πατρών και των Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.