Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θεόδωρος Νασιώτης: Μην αλλάζετε τα αντιυπερτασικά φάρμακα

Μην  αλλάζετε τα αντιυπερτασικά φάρμακα Με αφορμή δεκάδες  τηλεφωνήματα που είχα από συνδημότες μας το τελευταίο δεκαήμερο και  λόγω ...


Μην  αλλάζετε τα αντιυπερτασικά φάρμακα
Με αφορμή δεκάδες  τηλεφωνήματα που είχα από συνδημότες μας το τελευταίο δεκαήμερο και  λόγω του ότι το τηλέφωνό μου τις τελευταίες  τρεις ημέρες ήταν εκτός λειτουργίας, βλέποντας την πληθώρα των μηνυμάτων  που άλλοι με ρωτούσαν  αν θα πρέπει να  αλλάξουν το φάρμακο που παίρνουν για την πίεση και άλλοι με ενημέρωναν ότι το έχουν ήδη  αλλάξει γιατί το είδαν στην τηλεόραση ή τους το είπε κάποιος γνωστός τους γιατρός θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή και ας απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις για να γίνουν τα πράγματα πιο κατανοητά.
Ερώτηση 1η:
Οι υπερτασικοί ασθενείς  θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη  από τον κορονοϊό;
Τα επιστημονικά δεδομένα από τους επιδημιολόγους της Κίνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν σοβαρή μόλυνση  ή που απεβίωσαν  από τον κορονοϊό   ήταν κατά βάση  ηλικιωμένοι και είχαν και άλλες  συν-νοσηρότητες όπως  Υπέρταση σε ποσοστό (30-50%) , Σακχαρώδη Διαβήτη (20-25%), Στεφανιαία Νόσο  (10-20%) και Διαταραχές της Πηκτικότητας του Αίματος.
Ερώτηση 2η:
Που οφείλεται η συσχέτιση της Υπέρτασης με την χειρότερη έκβαση των ασθενών που μολύνονται από τον κορονοϊό;
Διατυπώθηκε  η άποψη ότι ίσως στη συσχέτιση αυτή να συνεισφέρει ο ρόλος ενός ειδικού ενζύμου (του ACE-2) που δρα στο σύστημα  ρενίνης- αγγειοτασσίνης (ΣΡΑ) και το οποίο  παίζει σημαντικό ρόλο  τόσο στην Υπέρταση  όσο και στη λοίμωξη από τον κορονοϊό.  Έτσι δημιουργήθηκε  η υπόθεση ότι ενδεχομένως φαρμακευτικές αγωγές που επάγουν το ACE-2, μπορεί να αυξάνουν    τον κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρής ή και θανατηφόρου λοίμωξης από τον κορονοϊό.
Ερώτηση 3η :
Θα πρέπει  να αλλάξει ή χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων  (αναστολέων του ΣΡΑ) σε  ασθενείς που πάσχουν από covid- 19  λοίμωξη;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση όπως και σε άλλες που δεν μπορούν να  απλοποιηθούν έρχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης που δημοσίευσε την επίσημη θέση της στο θέμα αυτό με τα κάτωθι πέντε σημεία (με την  επιφύλαξη  ότι η δήλωση ισχύει με βάση τα τωρινά δεδομέμένα:
1.Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’  εαυτή  συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με covid-19 ( κορονοϊό).
2. Σε υπερτασικούς ασθενείς με μόλυνση covid-19 η θεραπεία με  ACEI ή αναστολείς των  υποδοχέων  Ang II ( δηλαδή  τα φάρμακα που θέλουν να αλλάξου ή έχουν ήδη αλλάξει οι ασθενείς)  πρέπει να συνεχίζεται κανονικά υπό τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
3.Τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν υπεροχή ή υστέρηση των φαρμάκων αυτών σε ασθενείς με μόλυνση από τον covid-19.
4. Σε ασθενείς με μόλυνση και σοβαρή συμπτωματολογία τα φάρμακα αυτά  πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να διακόπτονται σε εξατομικευμένη βάση λαμβανόντας   υπ’ όψιν τις αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες    και 
5.Περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της υπέρτασης άλλα και των αντιυπερτασικών φαρμάκων στην έκβαση των ασθενών με μόλυνση από κορονοϊό covid-19 είναι αναγκαία.
Αυτά όσο πιο απλά μπορούν να γίνουν από επιστημονικής πλευράς.
Από πλευράς καθημερινότητας εσείς που πάσχετε από Υπέρταση ,Σακχαρώδη Διαβήτη, Στεφανιαία Νόσο, και είστε μιας κάποιας ηλικίας κλειστείτε στα σπίτια σας.
Αποφεύγετε  να συγχρωτίζεσθε με άλλους. Αφήστε τις γιορτές και τα πανηγύρια  για άλλη φορά όταν  περάσει ο κίνδυνος. Αλλά και σεις οι μικρότεροι σε ηλικία,  σεβαστείτε τους ηλικιωμένους άλλα και τους φίλους και συγγενείς σας που έχουν την ίδια ηλικία με εσάς αλλά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τηρείστε τους  ατομικούς κανόνες υγιεινής. Αποφεύγετε τις μαζώξεις σε κλειστούς χώρους γιατί εκεί είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοση του ιού. Μόνο το αίσθημα ατομικής ευθύνης είναι εκείνο που θα μας εμποδίσει να κυλίσουμε στο επίπεδο της Ιταλίας.

Υ.Γ.
Διάβασα  ότι χτες χιλιάδες  πολίτες απέδωσαν φόρο τιμής στους γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό βγαίνοντας στα μπαλκόνια τους και χειροκροτώντας.
Ο  μεγαλύτερος φόρος τιμής που μπορεί να  αποδοθεί σε αυτούς τους ήρωες στης καθημερινότητας, που παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους με τον κίνδυνο της μόλυνσης  πάνω από το κεφάλι τους  ανά πάσα στιγμή, είναι να κλειστούμε στα σπίτια μας.
Μόνο έτσι δεν θα πάρουμε και άλλους στο λαιμό μας και δεν θα μπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ας  αποδείξουμε το πόσο Έλληνες και πόσο Θρησκευόμενοι είμαστε  μια άλλη φορά,   όταν ηρεμήσουν τα πράγματα.
Τώρα μόνο « αίσθημα ατομικής ευθύνης».

Θεόδωρος Κ.Νασιώτης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.