Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου με τους Προέδρους των 13 Π.Ε.Δ.

Η αποτίμηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε εθνικό και τοπικό επ...

Η αποτίμηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και μια σειρά από νέα μέτρα και πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να στηριχθεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 26/3, μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και υπηρεσιακών παραγόντων, με τους Προέδρους των 13 Περιφερειακών Ενώσεων  Δήμων της χώρας.
Από τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη προέκυψαν τα παρακάτω:
Αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική και οργανωμένη δουλειά που γίνεται σε εθνικό επίπεδο, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, για να περιοριστεί αρχικά η μετάδοση του κορονοϊού, ώστε να μπορέσει να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Τονίστηκε η τεράστια αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στα νοσοκομεία της χώρας από το υγειονομικό προσωπικό.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια των εργαζομένων των Δήμων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής προσπάθειας, όπως το προσωπικό στην καθαριότητα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στη δημοτική αστυνομία, κλπ.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με όλα τα Υπουργεία για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν.
Όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν την απόφαση να αναλάβει η ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα, πρωτοβουλίες προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από στοχευμένα νέα μέτρα και πολιτικές, όπως: 

➧Α) Να υπάρξει νέα και ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων από τον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν θα αντέξουν οι Δήμοι, και ειδικά οι μικροί Δήμοι, την παρατεταμένη παύση πληρωμών. Ειδικότερα υπηρεσίες όπως η  καθαριότητα, η ύδρευση και η αποχέτευση που παρέχουν οι Δήμοι, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αν υπάρξει παύση πληρωμών το επόμενο διάστημα,  οι Δήμοι δεν θα μπορούν να τις παρέχουν  αν δεν διασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης. Κι αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.  Η αυτοδιοίκηση ασφαλώς και θα σηκώσει το οικονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει όλο μόνη της.

Β) Στο διάστημα προέκυψε ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων. Πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν έχουν δουλειά, είτε αναγκαστικά βλεπουν να μειώνεται το εισόδημα τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, είτε γιατί διακόπηκε η λειτουργία άλλων κοινωνικών προγραμμάτων από άλλους φορείς κι οργανώσεις, θα στραφούν πλέον στους Δήμους για   βρουν  στήριξη.

➧Γ) Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ)  και κυρίως για τις ΔΕΥΑ, η μη εισπραξιμότητα στις οποίες, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο.

➧Δ) Τέθηκε εκ νέου το θέμα της ανάγκης εκκίνησης των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο αναμένεται άμεσα θετική εξέλιξη. Εκφράστηκε τέλος η σκέψη να προταθεί για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα  να «παγώσει» η διαδικασία  της κινητικότητας, ώστε να μην αποδυναμωθούν οι Δήμοι σε προσωπικό,  σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

⏩Η τοποθέτηση Παπαδόπουλου στην τηλεδιάσκεψη ΠΕΔ - ΚΕΔΕ
Την κραυγή αγωνίας των Δήμων της Δυτικής Ελλάδος, για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τις αυξημένες ανάγκες κάλυψης μεγάλων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες, εξέπεμψε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος κ. Θανάσης Παπαδόπουλος.    
"Δεν πρόκειται να εισπράξουμε τα ανταποδοτικά τέλη φέτος, όπως ήδη διαφαίνεται. Πρέπει να δοθεί μια λύση διότι όλοι οι δήμοι μας θα βρεθούν σε καθεστώς χρεοκοπίας" ανέφερε, ο Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την τηλεδιάσκεψη διάρκειας 2,5 ωρών, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τους Προέδρους των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δημάρχων απ όλη τη χώρα.
Δεύτερο θέμα που έθεσε είναι η τηλεκπαίδευση των μαθητών και η σύγχρονη και ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών κυρίως για ορεινούς και απομακρυσμένους δήμους με προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. «Να χαρίσουν τουλάχιστο προσωρινά το βασικό τέλος χρήστης του διαδικτύου για τα παιδιά μας και να εξοπλιστούν οι εκπαιδευτικοί με table» τόνισε προς τον κ.Παπαστεργίου ο δήμαρχος Καλαβρύτων. 
Ζητήματα που μπαίνουν προς ΚΕΔΕ-Κυβέρνηση είναι οι προσλήψεις συμβασιούχων και οι πόροι με τους οποίους θα πληρωθούν, η στήριξη του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι λόγω των αυξημένων αναγκών κάλυψης ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων κατά την περίοδο της πανδημίας.        
Τόνισε ακόμη την ανάγκη της επέκταση της επιδότησης για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και σε απομακρυσμένους μικρούς δήμους της ΠΔΕ με έμφαση στην Αχαΐα το δήμο Ερυμάνθου. 
Πρόβλημα αναφέρεται και με τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Τα Καλάβρυτα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς έχουν κλείσει, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού, το Χιονοδρομικό, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Σπήλαιο Λιμνών Καστριών.  «Είμαστε ένας χειμερινός δήμος, έχουν κλείσει τα πάντα, πως θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. 
Συνεχίζοντας: «Οι πολίτες μας δεν αναφέρονται στην κεντρική εξουσία αλλά σε μας τους δημάρχους, δεχόμαστε και τις εκκλήσεις τους για βοήθεια. Επίσης επειδή δεν εισπράττουν οι εκκλησίες σήμερα και το κοινωνικό τους έργο θα κληθούν να το αναλάβουν οι δήμαρχοι»
Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρώην Μαθητικές Εστίες ως χώροι πιθανής φιλοξενίας ασθενών με κορονοϊό.        
Σε επιστολή του και προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο Θανάσης Παπαδόπουλος περιγράφει το άσχημο κλίμα με την οικονομική δυσπραγία που θα επιφέρει ο κορονοϊός στα ταμεία και την πιθανότητα κατάρρευσης κοινωνικών και προνοιακών δομών των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, με τις πιθανές επιπτώσεις της και στην αντιμετώπιση της επελαύνουσας πανδημίας…
ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια