Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μνημόνιο συνεργασίας Εθνικού Αστεροσκοπείου και Πυροσβεστικής

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας, μεταξύ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκ...

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας, μεταξύ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Πυροσβεστικού Σώματος

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, μεταξύ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ). Μέσω του Μνημονίου αυτού, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει συνεργασία των δύο φορέων με σκοπό την υποστήριξη του ΠΣ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί καθήκον μας η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει, θωρακίζοντας την πολιτική προστασία της χώρας απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Το Μνημόνιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργασίας με σκοπό τη συμβολή στην ενημέρωση και την ανάπτυξη υπηρεσιών για την υποστήριξη του έργου του Π.Σ όσον αφορά στην παρατήρηση και προειδοποίηση σε θέματα φυσικών καταστροφών από καιρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές, αλλά και στην αμφίδρομη ενημέρωση σε σχετικά θέματα, με σκοπό το κοινό όφελος των δυο εμπλεκομένων φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν διαδικασίες για:

α) Δημιουργία ομάδας εργασίας με στελέχη και από τους δύο Φορείς ώστε να υπάρχει επιχειρησιακά ροή δεδομένων από το δίκτυο των 405 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, από δορυφορικές μετρήσεις που λαμβάνει και επεξεργάζεται το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, από τα μετεωρολογικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης τα οποία χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, καθώς και επιχειρησιακά αποτελέσματα του μοντέλου εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς IRIS. Τα δεδομένα αυτά θα παρέχονται στο Π.Σ μέσω κατάλληλων απεικονιστικών εφαρμογών που θα αναπτυχθούν από το EAA, σε συνεργασία με τους Μετεωρολόγους και Δασολόγους Αξιωματικούς του Π.Σ.

β) Παροχή πληροφοριών από το ΠΣ προς το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ σχετικά με τις επεμβάσεις του ΠΣ σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών (πχ. εκτεταμένες πλημμύρες, χιονοπτώσεις, στίγματα έναρξης δασικών πυρκαγιών), ώστε να διευκολύνεται το έργο του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ στην παρατήρηση των φαινόμενων αυτών και να προσαρμόζονται αναλόγως οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί επιχειρησιακά για εντοπισμό και πρόγνωση, προκειμένου αυτές οι πληροφορίες να συμβάλλουν στην έκδοση προγνωστικών αποτελεσμάτων από το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά από το ΠΣ για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής στην πληγείσα περιοχή και σε πραγματικό χρόνο.

γ) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων - ασκήσεων.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Kαθηγ. Μανώλης Πλειώνης, η Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Βασιλική Κοτρώνη, ο Διευθυντής Ερευνών Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο εκλεγμένος ερευνητής Δρ. Θ. Γιάνναρος, ενώ από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος παρόντες ήταν η Επιπυραγός Ντάσιου Ζησούλα και ο Επιπυραγός Γκουβάς Μάρκος. Ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος ΠΣ Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, που ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί ακύρωσε λόγω έκτακτου συμβάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.