HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δεύτερη ευκαιρία για το κοινωνικό μέρισμα

Δεύτερη ευκαιρία για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα έχουν χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι πλη...

Δεύτερη ευκαιρία για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα έχουν χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν παρά το γεγονός ότι πληρούν τα βασικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι ΑμεΑ). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διόρθωσε λάθη και παραλείψεις που  απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ.

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι και:

-Όσοι δεν είχαν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

-Όσοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η υπουργική απόφαση απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων

Όσοι ανήκουν στις δύο παραπάνω  κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και από τη στιγμή που αυτή εγκριθεί το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν στην συνέχεια είναι η αναγραφή του σωστού ΙΒΑΝ.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, είχαν εγκριθεί 241.068 αιτήσεις ενώ μετά τις διορθώσεις ο τελικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τις 300.000. Το κονδύλι για το κοινωνικό μέρισμα 2019, που είχε ξεκινήσει από 175  εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα η λίστα των δικαιούχων θα σταλεί στη ΔΙΑΣ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, το μέρισμα των 700 ευρώ αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εξετάζουν τις αδικίες και αφήνουν ανοικτό το παράθυρο ενίσχυσης και μετά την Πρωτοχρονιά, πάντα σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί κυρίως είναι οι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι εξαιρέθηκαν επειδή έγιναν γονείς το 2019 και η πλατφόρμα που άντλησε  στοιχεία από τις φορολογικές του 2018, δεν εντόπισε τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.