HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων σε Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία

Το ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων από 16-22 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποίησαν την επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Γ’ τάξης. Το εκπαι...

Το ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων από 16-22 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποίησαν την επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Γ’ τάξης. Το εκπαιδευτικό ταξίδι περιελάμβανε την επίσκεψη σε τρείς χώρες με  προορισμούς την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Βασικό προορισμός ήταν η Ελβετία και δευτερεύοντες η Γαλλία και η Ιταλία.

Στην Ιταλία σημεία ενδιαφέροντος αποτέλεσαν η Βερόνα και το διάσημο  Μουσείο Λεονάρντο Ντα  Βίντσι στο Μιλάνο.
 Η Βερόνα είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αδίγη (στα ιταλ. Adige, Άντιτζε). Έχει περίπου 265.000 κατοίκους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αστικός δήμος του Βένετο και ο τρίτος μεγαλύτερος στη βορειοανατολική Ιταλία.  Είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στον ιταλικό Βορρά, χάρη στην καλλιτεχνική κληρονομιά της, τις ετήσιες εκθέσεις, τις παραστάσεις λυρικού θεάτρου στην περίφημη Αρένα (Arena di Verona), το αρχαίο αμφιθέατρο που χτίστηκε από τους Ρωμαίους. Τρία από τα έργα του Σαίξπηρ διαδραματίζονται στη Βερόνα: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Οι δύο κύριοι της Βερόνα, και Το ημέρωμα της στρίγγλας. Η πόλη έχει βραβευθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της. 
  
Το Εθνικό Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι» είναι το μεγαλύτερο μουσείο επιστημών και τεχνολογίας στην Ιταλία και είναι αφιερωμένο στον διάσημο Ιταλό ζωγράφο και επιστήμονα Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άνοιξε το 1953 και στεγάζεται σε ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, το San Vittore al Corpo. Χωρίζεται σε 7 τμήματα που είναι τα παρακάτω: Υλικά, Μεταφορές, Ενέργεια, Επικοινωνία, Τέχνη και Επιστήμη "Λεονάρντο ντα Βίντσι", Νέα Σύνορα, Επιστήμη για Παιδιά. Όλα τα τμήματα έχουν επίσης κάποια εργαστήρια ειδικά για παιδιά και νέους φοιτητές ενώ το τμήμα μεταφορών χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη: αεροπορικές, σιδηροδρομικές, νερό και υποβρύχιο Enrico Toti-S-506.
Ιστοσελίδα: http://www.museoscienza.org/english/
      
Το πέρασμα από την Ιταλία στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε μέσα από τη σήραγγα του Mont Blanc μήκους 11611 μέτρων κάτω από το ομώνυμο βουνό  Λευκό Όρος (γαλλ. Mont Blanc, ιταλ. Monte Bianco) που είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος των Δυτικών  Άλπεων. Περιλαμβάνει την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος 4.808 μ.. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. 

 Στη Γαλλία η επίσκεψη αφορούσε καταρχήν την πόλη Ανμάς (Annemasse) που έγιναν οι διανυκτερεύσεις. Επόμενος προορισμός η πόλη Ανσί (Annecy) η επονομαζόμενη και «Βενετία των Άλπεων», αφού είναι φωλιασμένη στα ριζά των
Άλπεων, τη διασχίζουν πανέμορφα κανάλια, ενώ διαθέτει μια από τις μαγευτικότερες λίμνες της Γαλλίας. Το Ανσί θεωρείται «το διαμάντι των γαλλικών Άλπεων» εξαιτίας της πανέμορφης λίμνης που δένει αρμονικά το τοπίο και έχει περίπου 55.000 κατοίκους μέσα στο κέντρο της πόλης και περίπου 210.000 στα πέριξ. Είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Γαλλίας και υπήρξε επαρχία του κόμη της Γενεύης στον 13ο αιώνα. Στη συνέχεια κατοικήθηκε από τους κόμητες της Σαβοΐας ως το 1659 και χάρη σε αυτούς τους βαθύπλουτους αριστοκράτες απέκτησε πύργους και μοναδικά κτίσματα τα οποία διαθέτει ως σήμερα. Η πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διενέξεις της καθολικής εκκλησίας και την αποκάλεσαν «Ρώμη των Άλπεων» για ένα διάστημα. Έγινε γαλλική πόλη πολύ αργά, το 1860. Τρίτος προορισμός στη Γαλλία ήταν η πόλη  Σαμονί-Μον Μπλαν (Chamonix-Mont-Blanc), περισσότερο γνωστό ως Σαμονί, είναι γαλλική κοινότητα στο διαμέρισμα της Άνω Σαβοΐας στην περιοχή Ρον-Αλπ, στη νοτιοανατολική Γαλλία]. Στο Σαμονί τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί το 1924. Ο πληθυσμός της κοινότητας είναι 9.514 άτομα.
   
Καθώς βρίσκεται κοντά στις κορυφές των Αιγκίγ Ρουζ και κυρίως της πλέον σημαντικής Αιγκίγ ντι Μιντί, το Σαμονί είναι ένα από τα παλαιότερα θέρετρα σκι στη Γαλλία. Η κοινότητα του Σαμονί είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στους σκιέρ και τους λάτρεις του βουνού, που μπορούν να προσεγγίσουν μέσω τελεφερίκ την Αιγκίγ ντι Μιντί και τη διάσημη εκτός πίστας διαδρομή Vallée Blanche. Με έκταση 245 km2 (95 sq mi), το Σαμονί είναι η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα της ηπειρωτικής Γαλλίας.
Ο βασικός προορισμός όμως ήταν η Ελβετία με την επίσκεψη στο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) στη Γενεύη. Το CERN  είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο
LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια (100 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους) κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες, ενώ έχει ήδη σχεδιαστεί η κατασκευή μιας μεγαλύτερης σήραγγας που θα φιλοξενήσει έναν επιταχυντή  100 km! Περισσότερες πληροφορίες για το CERN https://el.wikipedia.org/wiki/CERN. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεράστια οφέλη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αφού τα αποτελέσματα είναι αξιοποιήσιμα από πολλούς επιστημονικούς κλάδους (ιατρική κ.ά.) αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία και σε τοπικό και εθνικό οικονομικό επίπεδο των άμεσα εμπλεκομένων χωρών.
   
Αναμφισβήτητα η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών, αποτέλεσε για μια ακόμα χρονιά μια σημαντική εκπαιδευτική δράση, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο όπως πρέπει να είναι αυτού του είδους οι δραστηριότητες και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαφορετική θέαση του κόσμου αλλά και σημείο αναφοράς για μελλοντικούς εκπαιδευτικούς δρόμους των μαθητών μας, όπως σε πολλές περιπτώσεις έχει συμβεί μέχρι τώρα. Όπως ελπίζουμε ότι όλοι οι θεσμικοί αλλά και εξωθεσμικοί παράγοντες της περιοχής του Δήμου Καλαβρύτων να στηρίζουν τις εκπαιδευτικές αυτές δράσεις. Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο Δήμο Καλαβρύτων και τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Καλαβρύτων για την στήριξη αυτής της προσπάθειας αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας που στηρίζουν τις προσπάθειές μας στην έκδοση του ημερολογίου και την πραγματοποίηση της λαχειοφόρου, που ουσιαστικά χρηματοδοτούν αυτό το εγχείρημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.