Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών»

Ο Γεώργιος Α΄ διαβάζει το διάγγελμα σύγκλησης Αναθεωρητικής Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας της (Παλαιάς) Βουλής, 17 Μαρτίου 1910. Δια...

Ο Γεώργιος Α΄ διαβάζει το διάγγελμα σύγκλησης Αναθεωρητικής Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας της (Παλαιάς) Βουλής, 17 Μαρτίου 1910. Διακρίνονται ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Τσαμαδός και ο Πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο-Φωτογραφικά Αρχεία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας θα εγκαινιάσει αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι  σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», με θέμα την ιστορία και τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη).

Αξιοποιώντας σπάνια τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η έκθεση αυτή αφηγείται δύο σχεδόν αιώνες κοινοβουλευτικού βίου: από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις που ακολούθησαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως την εδραίωση του κοινοβουλευτισμού την περίοδο 1862-1914, από τις κρίσεις του Μεσοπολέμου έως τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, από τη μεταπολίτευση του 1974 έως τις μέρες μας.

Προεκλογικοί αγώνες και συγκεντρώσεις, η δημόσια εικόνα του βουλευτή, σημαντικές συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής, η λειτουργία της νομοθετικής διαδικασίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζωντανεύουν μέσα από φωτογραφίες και εικαστικά έργα, χειρόγραφα και έντυπα, αφίσες και φυλλάδια υποψηφίων, πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, σχεδιαγράμματα και χάρτες, αποσπάσματα από επίκαιρα και κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο και διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές.

Την  έκθεση επιμελήθηκε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου 2019 - Φθινόπωρο 2020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη & Παρασκευή 9:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-15:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3735253

φωτογραφίες των εξής εκθεμάτων:

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Το Άστυ, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών της 16ης Απριλίου 1895, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
Ludwig Michael von Schwanthaler, Η Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, τοιχογραφία, Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής, 1928, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο-Φωτογραφικά Αρχεία.

Ενημερωτικό φυλλάδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις Ελληνίδες σχετικά με τη συμμετοχή τους για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, 1953, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.