HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΤΑΝΗ: ΛΑΜΠΡΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 32ΟΥ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΟΣ

Γλυκό, απολαυστικό, με τρόπο που σε γεμίζει ευδαιμονία, σαν το παλιό καλό κρασί!!! Έτσι ήταν και φέτος το 32 ο Σκοταναιϊκο Συναπάντημα πο...


Γλυκό, απολαυστικό, με τρόπο που σε γεμίζει ευδαιμονία, σαν το παλιό καλό κρασί!!! Έτσι ήταν και φέτος το 32ο Σκοταναιϊκο Συναπάντημα που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού και πλαισιώθηκε με εκδηλώσεις  από τις 15 έως και τις 17 Αυγούστου 2019
            Ένας Θεσμός που κρατά 32 ολόκληρα συναπτά έτη  και κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζωηρός, πιο ζωντανός, πιο ουσιαστικός και πιο δυνατός, χάρη στην εθελοντική προσφορά και συμμετοχή των συμπατριωτών και φίλων μας.
            Με απόλυτη  επιτυχή οργάνωση, πλήθος Σκοταναίνων, αλλά και μεγάλος αριθμός φίλων από τα γύρω χωριά και άλλα μέρη, αντάμωσαν γλέντησαν, συνέφαγαν, χόρεψαν, ύμνησαν τους τοπικούς δημιουργούς-καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού και στήριξαν με κάθε τρόπο, το Σύλλογο μας.
            Αυτό αποδεικνύει ότι η προσπάθεια, ο κόπος  και η προσφορά που γίνεται από το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκοταναίων πιάνει τόπο, αναγνωρίζεται και οι συμπατριώτες μας και φίλοι ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο το σεβασμό και το καλό που δέχονται.
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεκίνησε την ημέρα της  Εορτής της Παναγιάς. Μετά το πέρας της καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας και αρτοκλασίας στον απαράμιλλο τέχνης Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη όλων των απανταχού Σκοταναίων, στην ηλιόλουστη πλατεία οι προσκυνητές, γεμάτοι χαμόγελα και  αγκαλιές ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά δέχτηκαν τα κεράσματα που τους προσφέρθηκαν από το Δ.Σ. όπως άρτος, γλυκά, τσίπουρο, αναψυκτικά  καθώς και φρεσκότατα λουκούμια, προσφορά της γιαγιάς-συμπατριώτισσάς μας κ. Νίκης  Χ. Χρονοπούλου.
 Την σκυτάλη για να ξεκινήσει η διασκέδαση πήραν οι μικροί μας φίλοι-Σκοταναίοι, την Παρασκευή το απόγευμα, 16 Αυγούστου.                         Με σημαντικά αυξημένο τον αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν στα παιχνίδια «ΑRΕΝΑ SURVIVOR»,  υπό την επιμέλεια και οργάνωση του Ταμία του Δ.Σ. κ. Διονυσίου Κ. Παπαδόπουλου, η  πλατεία του χωριού δεν άργησε να πάρει φωτιά από τις φωνούλες, τα τρεξίματα και τα γέλια τους, ενώ οι γονείς και οι παππούδες τους παρακολουθούσαν με χαρά και υπερηφάνεια.    
Στην συνέχεια, ακολούθησε η προβολή του DVD με τίτλο:
«ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ….ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ».
Όπως έχει ήδη σημειωθεί, «ο τόπος μας είναι δεμένος με τη γη και τη λαϊκή μας παράδοση. Κι έχουμε την τύχη να διαθέτει ανθρώπους που με ζήλο και με πάθος κρατούν το νήμα της παράδοσης που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Εμείς είμαστε, απλά ο κρίκος σ΄ αυτή την αλυσίδα».
Προβλήθηκε, ένα σημαντικό ερευνητικό έργο, για την ανάπτυξη του δημοτικού τραγουδιού στην περιοχή των Καλαβρύτων, το οποίο προκάλεσε συγκίνηση σ΄όλους τους παρευρισκομένους και  περιελάβανε μουσική με κλαρίνο, φλογέρα και τραγούδια, αλλά κυρίως προσωπικές συνεντεύξεις από τους τοπικούς δημιουργούς και τραγουδιστές και δη τους κ.κ. Γεώργιο Δαλιάνη, από τα Τριπόταμα,  Αλέκο Τερλέγκα  και  Βασίλειο Τερλέγκα, από το Πεύκο, Θεοδοσία Στίγκα – Διαμαντοπούλου, από την Αμυγδαλιά καθώς και τον συμπατριώτη μας Γεώργιο Χ. Κούνα, από την Σκοτάνη. Οι καλλιτέχνες συγκίνησαν με τις αναφορές τους για τις ρίζες τους, τον αγώνα και την πορεία τους, καθώς και για τη διασύνδεσή τους με την Γενέτειρά μας, τη Σκοτάνη. 
Μετά το τέλος της προβολής, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γεώργιος Α. Σατολιάς έχοντας καταγράψει τους Σκοταναίους συμπατριώτες μας, οι οποίοι  είχαν ασχοληθεί με το δημοτικό τραγούδι, τελέστηκε στην μνήμη τους ένα «Μουσικό Μνημόσυνο» κάνοντας αναφορά στα ονόματά τους, αλλά και στους τίτλους των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών που συνήθιζαν να τραγουδούν στο χωριό μας.
       Αξίζει επίσης, να σημειωθεί, ότι το συγκεγκριμένο DVD έγινε με την επιμέλεια των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και δη της Προέδρου κ. Μαριάνθης Γ. Χρονοπούλου, του Αναπλ. Γεν. Γραμματέα κ. Ευάγγελου Β. Ζήκου και του Έφορου κ. Κωνσταντίνου Ν. Σατολιά.
Ακολούθησε η διανομή των παραδοσιακών γλυκισμάτων και πιτών, παρασκευασμένα από τις  ντόπιες κυρίες, στις οποίες διανεμήθηκαν συμβολικά δώρα προς τιμήν τους και η βραδιά ολοκληρώθηκε με  πολύ κέφι, χορό και μουσική.
Το αποκορύφωμα που επιστέγασε τις εκδηλώσεις, ήταν το 32ο Συναπάντημα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 στην πλατεία του χωριού.
Η Πρόεδρος  στον χαιρετισμό της, τόνισε ότι «Θα πρέπει να  συμβάλλουμε όλοι στην διατήρηση  αυτού του παραδοσιακού εθίμου,  που κρατά 32 ολόκληρα συναπτά έτη και είναι βαθιά ριζωμένο στις καρδιές μας, διότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, ένας άκοπος ομφάλιος λώρος με την καταγωγή και την προγονική μας ρίζα, τονίζοντας ότι αν αδρανήσουμε, οι επόμενες γενιές θα μεγαλώνουν χωρίς μνήμες, χωρίς ιστορία, χωρίς παράδοση. Διότι παράδοση είναι η μνήμη του παρελθόντος, ο οδηγός του παρόντος και η ελπίδα του μέλλοντος.»
Ευχαρίστησε θερμά τον συμπατριώτη-Ευεργέτη του Συλλόγου μας και πρώην Δήμαρχο Δραπετσώνας κ. Κωνσταντίνο Η. Χρονόπουλο και την σύζυγό του Λέτα Χρονοπούλου, οι οποίοι προσέφεραν το φαγητό της εκδήλωσης, στη μνήμη της αείμνηστης κόρης τους Αναστασίας, που έφυγε από κοντά μας, πριν από 8μήνες, καθώς και τους εθελοντές-συμπατριώτες μας  που με το μεράκι και τον κόπο τους για μια ακόμη φορά ήταν οι βασικοί συντελεστές για την επιτυχία και των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
          Το  γλέντι και ο χορός κράτησε μέχρι  τις πρώτες πρωϊνές  ώρες, καθώς για μία ακόμη φορά ο συμπατριώτης μας και εξαίρετος κλαρινίστας κ. Γεώργιος Χ. Κούνας  με τα τραγούδια και  την ορχήστρα του, συνετέλεσαν σε μια εκπληκτική χαρούμενη βραδιά, δίνοντας την υπόσχεση για ένα ακόμη καλύτερο Συναπάντημα του χρόνου, όπου όλοι οι Καλαβρυτινοί είναι ευπρόσδεκτοι!!!
Τις  εκδηλώσεις μας, τίμησαν με την παρουσία τους:
-Oι σεβαστοί συμπατριώτες μας ιερείς: Aνδρέας  Β. Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Β. Αποστολόπουλος, από την Λάρισα, Παναγιώτης Β. Ρηγόπουλος, Βασίλειος Π. Αποστολόπουλος, Σπυρίδων Δ. Οικονομόπουλος, από το Πεύκο.
-Οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρος  Π. Μουγγολιάς και  Γεώργιος Α. Σατολιάς.
-Ο συμπατριώτης μας και πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Κωνσταντίνος Η. Χρονόπουλος.
-Οι συμπατριώτες μας, από την Αυστραλία κ. Μάχη Σατολιά με τον σύζυγό της  και ο κ. Σπύρος Μπουζιώτης με την οικογένειά του.
-Η συμπατριώτισσά μας και Αντιδήμαρχος ΚΕΠ & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Γαλατσίου κ. Αγγελική Γ.  Ζήκου.
-Ο πρώην Γραμματέας της Κοινότητας Πεύκου κ. Αλέκος Τερλέγκας.
-Ο κ.  Νικόλαος  Δ. Μπουζιώτης, Πρόεδρος του Άνω Διακοπτού.
-Η Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής κ. Γεωργία Χ. Ζήκου.
-Τα πρώην μέλη Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Το Δ.Σ. εύχεται και του χρόνου και ευελπιστούμε ότι η αγάπη για την Γενέτειρά μας, θα μας τροφοδοτεί και θα μας ενδυναμώνει διότι ο Σύλλογος έχει  ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Όσους τόπους και αν γυρνάμε
μόνο Γη & Ύδωρ της Σκοτάνης, θα αναζητάμε!!!!



Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΑΝΘΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.