Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


ΠΑΤΡΑ: Νέες καινοτόμες εξελίξεις παρουσιάστηκαν στον 7ο Φόρουμ Υγείας

Πεδίο ζωηρού διαλόγου  και παρουσίασης νέων καινοτόμων εξελίξεων στην Υγεία αποτέλεσε το 7ο Φόρουμ Υγείας, που  διοργάνωσε η εφημερίδα «Σ...

Πεδίο ζωηρού διαλόγου  και παρουσίασης νέων καινοτόμων εξελίξεων στην Υγεία αποτέλεσε το 7ο Φόρουμ Υγείας, που  διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»  και ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο το βράδυ, στον πολυχώρο Royal στην Πάτρα.
Το ενδιαφέρον των ασχολουμένων στον χώρο της Υγείας της  περιοχή μας ιδιαίτερα ζωηρό, μιας και  κάθε πενταετία ουσιαστικά αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα της αντιμετώπισης μιας σειράς ασθενειών.
Στους χαιρετισμούς, το Σάββατο το πρωί, ο εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»,Παναγιώτης Γιαλένιος, επεσήμανε και τον αναπτυξιακό ρόλο που έχει ο τομέας της Υγείας  στην περιοχή μας, ενώ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης,  Άννα Μαστοράκου δήλωσε πεπεισμένη ότι θα αλλάξει η σχέση ασθενούς και γιατρού, μιας και θα είναι εφικτή η διάγνωση και η χορήγηση αγωγής από απόσταση. 
Η Αμαλία Παπαδοπούλου, πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, επίσης συνδιοργανωτής, αναφέρθηκε στα διαδραστικά μέσα που θα παρέχονται από  εδώ και στο εξής για μια θεραπεία.
Χαιρετισμούς απεύθυναν η βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, που με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην υγεία στην περιοχή μας,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου, που αντέκρουσε την εικόνα αυτή με δικές του βιωματικές εμπειρίες, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, που κάλεσε όλους τους  φορείς σε συστράτευση για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας που σημείωσε ότι ζητούμενο αποτελεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη. Ακολούθως εκ μέρους του ΚΚΕ  ο Χρήστος Δαούλας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην υγεία μπορούν να ανακουφίσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης, Πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου  εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, δήλωσε προβληματισμένος επειδή μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φάρμακα και περίθαλψη.
Νέες τάσεις στην Υγεία 
Στην πρωινή συνεδρία, που  αφορούσε τις νέες τάσεις στην Υγεία και συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη, ο Ευστάθιος  Ευσταθόπουλος, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ποια είναι  τα πλεονεκτήματα των νανοσωματιδίων ως σκιαγραφικά μέσα και ο Ερνέστος Μπερούκας, Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος ανέφερε τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η  ταχύτητα και η ακρίβεια σε μια σειρά εξετάσεων.
Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για «Καινοτόμες μη φαρμακο-λογικές θεραπείες στην υπηρεσία του ασθενούς»  και παρουσίασε την συσκευή Thyratron Eyexia, που επουλώνει πολλές πληγές, ενώ ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Παν. Πατρών, παρουσίασε μια σειρά από μεθόδους που ακολουθούνται στην ογκολογία για τον περιορισμό διαφόρων μορφών καρκίνου.
Ο Ελευθέριος Μπουρνουζούσης, φυσικοθεραπευτής, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΣΦ & Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αττικής.  μίλησε για την βελτίωση της φυσικοθεραπείας μέσω της χρήσεως αισθητήρων και οπτικής ανατροφοδότησης.
Σε παράλληλο Workshop, η ιατρός  Άλκηστις Πρίνου, επιστημονικός συνεργάτης των  Dr.Prinou, μίλησε για την προληπτική ιατρική. 


Εθελοντισμός και Πρόληψη
Στην απογευματινή συνεδρία οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσονας Φωτήλας, τόνισαν ο καθένας από την πλευρά του ότι θα επιδιώξουν να καλυτερεύσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην Υγεία στην περιοχή μας, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα που εκπέμπει η κοινωνία. 
Στη συνεδρία  που  συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσσα Ράγιου ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,  τόνισε ότι το 1/3 των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, κάτι που ανακλάται σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
Ο Πέτρος Αχιλλεόπουλος, Διδάκτωρ Ωκεανογραφίας Παν. Πατρών, σημείωσε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που έχει επιπτώσεις και στην υγεία και για τις επερχόμενες αλλαγές έφερε ως παράδειγμα ότι οι κάτοικοι της Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Λάρισας θα υπόκεινται επιπλέον σε 20 ημέρες καύσωνα.
Η Μαρία Σκώκου, ψυχίατρος,  επεσήμανε ότι αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η ψυχική υγεία θεωρείται ακόμα δευτερεύουσα και μαστίζεται από υποχρηματοδότηση.
Η Ιουλία Συροκώστα-Σταθοπούλου, Επιμελήτρια Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, εξήγησε ότι το κύριο πρόβλημα των ατόμων με αναπηρία  είναι η είναι η αδυναμία πρόσβασής τους  στις υγειονομικές μονάδες,η έλλειψη ειδικών κλινών ακόμα και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, η έλλειψη εμπειρίας από το επιστημονικό προσωπικό.
Η Αθηνά Χριστοπούλου, Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος «Αγ. Ανδρέα», τόνισε την ευθύνη ενός ογκολόγου έναντι του ασθενή του, καθώς οφείλει να γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις δυνατότητες πρόσβασης στην καινοτομία και για τις προκλήσεις και  τις λύσεις που διαρκώς διευρύνονται στη μάχη κατά του καρκίνου.  
Στη συνέχεια  είχαμε  ουσιαστικές παρεμβάσεις από εθελοντικές δομές υγείας της πόλης, που έθεσαν τα ειδικότερα θέματα που  τους απασχολούν   ως πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ασθένειες που τους συλλογικοποιούν και τους ευαισθητοποιούν αλλά και γενικότερα  για το τι κάνουν στον τομέα της πρόληψης. Μίλησαν οι:
Θεοδώρα Μπούμπουκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου «Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας», διαχειριστής της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Γέφυρες Ζωής».
Αθανάσιος Α. Αργυρίου Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας(Παράρτημα Πατρών).
Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη πρόεδρος του Ομίλου «Αγκαλιάζω». 
Μαργαρίτα Καραγιώργου-Λάζαρη, πρόεδρος της ΕΕΑΣΚΠ (Ελληνική Ένωση Αντιμετώπισης ΣΚΠ, παράρτημα Δυτικής Ελλάδας.
Πάκυ Καραλή Αντιπρόεδρος Δ.Σ. «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας.
Άννα Πράπα φαρμακοποιός, εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος K.Y  Χαλανδρίτσας.
Χαράλαμπος  Μοσχόπουλος Γενικός Γραμματέας   του «Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας».
Ιωάννα Μποζιονέλου, μέλος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» .
Δρ Χρυσή Παπαδοπούλου, Γενική Συντονίστρια στο ΔΣ του συλλόγου ΕΛΕΑΝΑ και υπεύθυνη εθελόντρια για το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Ευαγγελία Μαλαμάκη-Ορφανίδη, Μέλος Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με την κα Μαίρη Καλύβα, Κοινωνική Λειτουργός του Πανελλήνιου Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας.
Νίκη Καρακάση, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αχαΐας-Ι.Φ.Ν.Ε. Αχαΐας.
Κυριακή Γκότσα πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας.

Από την όλη συζήτηση που διεξήχθη φάνηκε καθαρά η αναγκαιότητα περισσότερου συντονισμού των πρωτοβουλιών των εθελοντικών φορέων υγείας σε θέματα πρόληψης, θέμα που αναμένεται να έχει συνέχεια. 

Στο πλαίσιο  του 7ου Forum Υγείας πραγματοποιήθηκε  και μια ενδιαφέρουσα και με μεγάλη συμμετοχή κοινού παράλληλη ενημερωτική εκδήλωση (work Shop) από τα Dr. Prinou με Θέμα: «Προληπτική Ιατρική» και ομιλήτρια την κα Άλκηστη Πρίνου, Επιστημονικό Συνεργάτη Dr Prinou. 
To 7o Forum Υγείας υποστηρίχτηκε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων  με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και χορηγοί του ήταν οι:Θεραπευτήριο «Ολύμπιον» Γενική Κλινική Πατρών, CBL, Dr Prinou, nosmoke.team, Aplopolis, Unitype και www.holidayemotions.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια