Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το Ορατόριο Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί στο Τρίτο Πρόγραμμα

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 ωρα 10πμ  θα μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα το Ορατόριο Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί μια συμπαραγωγή από την ...

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 ωρα 10πμ  θα μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα το Ορατόριο Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί μια συμπαραγωγή από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, το Αρχείο Ι. Ε. Σταμούλη, τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου και την ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΙΛΟΕΡΓΟΣ.



Το Ορατόριο
Οι οδυνηρές μνήμες της Κατοχής παρά το πέρασμα του χρόνου παραμένουν ζωντανές. Η Ναζιστική Γερμανία υπήρξε κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για το εύρος των καταστροφών και την ακραία αγριότητα που γνώρισε η χώρα μας την περίοδο της Κατοχής, 1941-1944, άλλοτε για να καμφθεί η Αντίσταση και άλλοτε γιατί οι στρατηγικές και τακτικές επιλογές των Ναζί σήμαιναν αδήριτα θάνατο και καταστροφή για τον Ελληνικό Λαό. Βία και καταστροφή που ακόμη περιμένει την δικαίωση και την αποκατάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις η βία ξεπέρασε κάθε όριο, αν και πολύ λίγα από τα φρικτά ιστορικά επεισόδια είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Η Κάνδανος (3/6/1941), το Κομμένο (16/8/1943), η Βιάννος (14-16/9/1943), τα Δερβενοχώρια (Οκτώβριος του 1943), τα Καλάβρυτα (13/12/1943), το Δίστομο (10/6/1944), ο Χορτιάτης (2/9/1944), και δεκάδες άλλες Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά, στιγματίστηκαν ανεξίτηλα από την καταστροφή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις κατοχής, εξολοθρεύοντας ανθρώπους και ισοπεδώνοντας ολόκληρους οικισμούς.

Το Ορατόριο «Ρέκβιεμ για τις Σφαγές των Ναζί», συναντά το τραύμα της μνήμης, αναζητώντας την κάθαρση και αντιπαλεύοντας τη λήθη.
Η πρώτη εκτέλεση του έργου έλαβε χώρα στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής στις 17 Δεκεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε σχέση με την θλιβερή επέτειο της καταστροφής των Καλαβρύτων (13/12/1943) η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα Της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος την τίμησε με την παρουσία του.

Το έργο έχει την μορφή του Ορατορίου και οι συντελεστές της εκτέλεσης στο Γ' Πρόγραμμα είναι οι εξής:
Μουσική σύνθεση: Κώστας Μουστάκας
Λιμπρέτο: Μάρκος Χαρίτος 
Μέτζο σοπράνο: Μαρίτα Παπαρίζου
Βαρύτονος: Πέτρος Σαλάτας 
Αφηγητής: Γιάννης Σταματίου 
Χορωδία της Τράπεζας της Ελλάδος
Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ευαγγελάτος 
Ορχήστρα της ΕΡΤ 
Μουσική Διεύθυνση Συνόλων: Γιώργος Αραβίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.