HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μεγάλη συνέντευξη του Λεωνίδα Σπυρόπουλου, Διευθυντή του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων

Μάιος 2019: Νέα εποχή για το Χιονοδρομικό Κέντρο  και τον Τουρισμό στα Καλάβρυτα Ο τελευταίος ισολογισμός (2017-18) αποτυπώνει μια σ...

Μάιος 2019: Νέα εποχή για το Χιονοδρομικό Κέντρο 
και τον Τουρισμό στα Καλάβρυτα
Ο τελευταίος ισολογισμός (2017-18) αποτυπώνει μια σταθερή πορεία, με λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) σε συνέχεια της πορείας  και τα προηγούμενα χρόνια

Ένα υπαρκτό και μεγάλο δίλημμα θέτει ο γεν. διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, παραχωρώντας σήμερα στην «ΩτΚ» μια αναλυτική απολογιστική συνέντευξη, με αφορμή τη κερδοφόρα χρήση της χειμερινής περιόδου 2017-'18.
Η συνέντευξη του Λεωνίδα Σπυρόπουλου στην «ΩτΚ» δόθηκε στην πιο κρίσιμη ώρα: Μέσα στο Μάιο ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 25 εκατ. ευρώ περίπου (με ΦΠΑ)
για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του με ορίζοντα 20ετίας -τουλάχιστο- ενώ οι δημότες των Καλαβρύτων προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο δήμαρχο της πόλης, για την τετραετία 2019-2023.

Στις αρχές της 10ετίας τα χρέη για το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων ήταν πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι η μοναδική κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση στη χώρα, πρότυπο διαχείρισης, χωρίς να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης!
Λειτουργεί χωρίς ‘δεκανίκι’, χάρις στον αγώνα που δίνει η διοίκηση του εδώ και μια 5ετία για την παροχή ποιοτικών και ελκυστικών υπηρεσιών στους χιονοδρόμους. 
Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών το γεγονός ότι, τόσο κατά το α΄τρίμηνο του 2018 αλλά και κατά το α’ τρίμηνο του ‘19, διατηρεί τα Καλάβρυτα στην 1η θέση στους χειμερινούς προορισμούς στη χώρα και στην 6 θέση όλων των εγχώριων τουριστικών προορισμών!


Ο γεν. διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδας Σπυρόπουλος, παραχώρησε στην «Ωρα των Καλαβρύτων» και το «Kαλάβρυτα News» μια αναλυτική-απολογιστική συνέντευξη (η συνεντευξη δόθηκε στις 6 Μαΐου 2019).

Με αφορμή τη κερδοφόρα χρήση της χειμερινής περιόδου 2018-2019.
Στην οποία επισημαίνει ότι η κερδοφορία, λειτουργική και με καθαρά πλέον κέρδη, είναι ένα επίτευγμα που προήλθε μετά από αγώνα.
Με έμφαση στο μάρκετινγκ και τις προσφορές αλλά και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών στους λάτρεις της χιονοδρομίας με συνεχείς ελέγχους και συντήρηση στον καταπονημένο, λόγω των συνθηκών εξοπλισμό.   
Μιλά ακόμη για την έναρξη της μεγαλύτερης δημόσιας κρατικής επένδυσης (τα 20,1 εκα. ευρώ πλέον ΦΠΑ) που δίδονται μέσω του ΠΔΕ, για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού οι εγκαταστάσεις του οποίου είναι ήδη παλαιωμένες, μετά από 31 έτη συνεχούς λειτουργίας. Ηδη το έργο προχωρά με την έναρξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού μέσα στο μήνα για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, μέσω της Περιφέρειας. Μονόδορμος για να υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια μέσα στην επόμενη διετία είναι η επιχείρηση να παραμείνει πρότυπο διαχείρισης. 
Και εδώ τίθεται το δίλημμα: Υπάρχει σήμερα περιθώριο, για τα Καλάβρυτα και τον τουρισμό τους να μπει η επένδυση σε περιπέτειες με μια πολιτική πορεία επιστροφής στο χθες της διαχειριστικής αναξιοπιστίας από τους ‘νοσταλγούς’ της;  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Κύριε Σπυρόπουλε, τόσο η δημοτική αρχή όσο και εσείς αναφέρεστε συχνά στην προσπάθεια να αλλάξει η μορφή διαχείρισης με χρηστή διοίκηση και εξορθολογισμό δαπανών, προς όφελος και του Δήμου… 
-Για την ενημέρωση των δημοτών των Καλαβρύτων άλλα και όλων των εμπλεκομένων έμμεσα ή άμεσα με τη λειτουργία του Κέντρου μας, θέλω να κάνω έναν αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων της μέχρι σήμερα θητείας μου, καθώς και να αναφερθώ στους στόχους υλοποίησης του μεγαλύτερου και ιδιαίτερα απαιτητικού έργου που ξεκινάμε αυτό το μήνα, την ευρεία αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας, μια μεγάλη επένδυση που γίνεται με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
Τα έτη 2015-2019, την περίοδο κατά την οποία ασκώ τη διοίκηση του Κέντρου μας, σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο κ. Λαζουρά, που είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΧΚΚ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι μέτοχος του ΧΚΚ και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον οποίο συνεργαστήκαμε στενά για το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων- εκτιμώ ότι άνοιξε διάπλατα σήμερα ο δρόμος για την επόμενη μέρα. 
Τώρα, ο μήνας Μάιος που διανύουμε, είναι η κρισιμότερη ώρα, η περίοδος για να κερδίσουμε στα Καλάβρυτα το μεγάλο μας στοίχημα, ένα στοίχημα για το μέλλον του χιονοδρομικού μας αλλά και του χειμερινού τουρισμού ολόκληρης της περιοχής.

Ποια ήταν τα δεδομένα της εποχής κατά την οποία αναλάβατε τη διαχείριση λειτουργίας του Κέντρου; 
-Οπως είναι γνωστό, από το 2010 μέχρι και σήμερα, το Χιονοδρομικό, βάσει νόμου, απαγορεύεται να χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Καλαβρύτων και δεν έχει λάβει κρατική ή άλλη επιχορήγηση σε αντίθεση, με τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας! Η λειτουργία του και η συντήρηση του, θα πρέπει να καλύπτεται αποκλειστικά από τον κύκλο εργασιών της Ανώνυμης Εταιρείας.
Η επιχείρηση μας λοιπόν, από το 2010 μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως ΑΕ ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, καθαρά με τα δικά της έσοδα. Το 2010 ως ΑΕ ΟΤΑ, οι υποχρεώσεις που τη βάρυναν ήταν συνολικού ποσού 2.060.000 ευρώ και είχαν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό αυτό ήταν υπέρογκο, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ την εποχή αυτή ήταν στο 7% και 9%. 
Τα χρήματα αυτά το 2010, θα τα πλήρωνε ο Δήμος Καλαβρύτων από τα χρήματα των δημοτών του, ανεξαρτήτως εάν το Χιονοδρομικό Κέντρο θα συνέχιζε τη λειτουργία του ή θα την έπαυε... Κοινώς, εάν το χιονοδρομικό δεν δούλευε ξανά -μετά το 2010, με ότι αυτό σήμαινε για την οικονομία των Καλαβρύτων- όλα αυτά τα χρόνια, οι δημότες θα έπρεπε επίσης να αναλάβουν να αποπληρώσουν, μέσω των δημοτικών τελών και τα προηγούμενα χρέη. Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ήταν και παραμένει υπαρκτός κίνδυνος σε περίπτωση απουσίας λειτουργικής κερδοφορίας επί τρία συνεχόμενα έτη. 

Πως καλύφθηκαν τα χρέη; 
-Για να συνεχίσει τη λειτουργία της η επιχείρηση το 2010 ο Δήμος Καλαβρύτων πήρε αρχικά ένα δάνειο 800.000€ για λογαριασμό του Χιονοδρομικού, για να καλύψει άμεσα και ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΑΕ. Από το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1.260.000€) η επιχείρηση έχει επιτύχει να διαχειριστεί τις οφειλές της, να μην επιβαρύνει τον δημότη Καλαβρύτων ούτε με ένα ευρώ αλλά και να μειώσει την οφειλή της ΑΕ σε 600.000€ σήμερα, αποπληρώνοντας συνεχώς τα παλιά χρέη.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η κάλυψη παλαιών οφειλών και εξορθολογισμός των μελλοντικών χρήσεων έγινε σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, την ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων, τα capital control που ακολούθησαν από την Κυριακή 28 Ιούνιου του 2015, τις συνεχόμενες αυξήσεις ΦΠΑ (στο 11-13% την περίοδο 2010-2012 και στην συνέχεια τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση το 2015 με ΦΠΑ 23%, και σήμερα 24%).
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα έξοδα, μισθοδοσίες, προμηθευτές, χρέη, ρυθμιζόμενη οφειλή (ΙΚΑ), συντηρήσεις, πετρέλαια, ρεύμα, αποχιονισμούς δρόμων και πολλές φορές και το αλάτι, τα πληρώνει από τα κεφάλαια της, καθιστώντας την ΑΕ ΟΤΑ σήμερα πρότυπο διαχείρισης, κερδοφόρας και βιώσιμης λειτουργίας Χιονοδρομικού Κέντρου, αλλά και Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα κερδοφορίας σε επιχειρήσεις των υπόλοιπων δήμων της χώρας μας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί το ΧΚΚ να βρεθεί στην κορυφή, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο της επιχειρηματικότητάς των ΟΤΑ.


Ποιες είναι οι δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίστε;  
-Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και αλλαγές, πρωτόγνωρες για τη λειτουργία της επιχείρησης. Πρώτα από όλα, τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της επιχείρησης που προέκυψαν από τις ρυθμίσεις και τους διακανονισμούς του 2010 που τις εξυπηρετούμε ανελλιπώς  με αποτέλεσμα το χρέος να έχει μειωθεί στις 600.000€. Επιβαρύνσεις που εξακολουθούν να αντλούν ρευστότητα από τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης.
Μόνο από την αύξηση- διαφορά- του ΦΠΑ κατά 11% την τελευταία τετραετία, η επιχείρηση επιβαρύνθηκε περίπου 300.000€, ένα μεγάλο και σημαντικό ποσό για τα λειτουργικά έξοδα της, ένα ποσό πού είχαν στη διάθεση και διαχείριση τους οι προηγούμενες διοικήσεις, πριν το 2015. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν επιβαρύνθηκαν οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών της που παραμένουν ίδιες για μια 20ετία, από το 1999.
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε στις δυσκολίες που και εμείς αντιμετωπίσαμε, λόγω των μνημονίων που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, από την επιβολή των capital control. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που έπληξε τους Ελληνες είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις που απευθύνονται στον εγχώριο τουρισμό, όπως τα ελληνικά χιονοδρομικά.

-Μπορεί να γίνει σύγκριση με άλλα χιονοδρομικά κέντρα;
Τα Χιονοδρομικά λειτουργούν υπό διαφορετικά ιδιοκτησιακά και χρηματοδοτούμενα καθεστώτα.
➤Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού π.χ., από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση του με υπερσύγχρονους αναβατήρες και εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί κάνεις να αμφισβητήσει ότι μετά την αναβάθμιση του, το Χιονοδρομικό του Παρνασσού προσφέρει υποδομές σύγχρονες, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε με εγκαταστάσεις και υποδομές ηλικίας 31-40 ετών. Οι οποίες λειτουργούν ικανοποιητικά και με ασφάλεια λόγω των επισταμένων ελέγχων και της άρτιας συντήρησής που κάνουμε. 
Το Χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού έχει ήδη ολοκληρώσει την Α’ φάση των εργασιών εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του

Το Χιονοδρομικό Παρνασσού, λειτουργεί υπό διαφορετικό καθεστώς και μπορεί να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι είναι ζημιογόνος επιχείρηση. Ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ που είναι κρατική, με σταθερή ροή χρηματοδότησης των εξόδων λειτουργίας τους (μισθοί, πετρέλαια, συντηρήσεις, κ.λπ.) ανεξαρτήτως εάν είναι πολύ ή λίγο ζημιογόνος επιχείρηση. Στην περίπτωση του Χιονοδρομικού των Καλαβρύτων, είναι μονόδρομος η κερδοφορία ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της και η συνέχιση της λειτουργίας της.
➤Αντίστοιχα παραδείγματα χιονοδρομικών κέντρων, που λειτουργούν υπό διαφορετικά ιδιοκτησιακά και χρηματοδοτούμενα καθεστώτα είναι η Βασιλίτσα και το Σέλι, η δε λειτουργία τους χρηματοδοτείται σταθερά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι ο ιδιοκτήτης. Στο ίδιο καθεστώς που ανήκει ο Παρνασσός, ανήκει και το Καιμάκτσαλαν. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρου Φαλακρού μέσω ανάθεσης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Για την υποστήριξη της λειτουργίας και τον εκχιονισμό του δρόμου πρόσβασης αναθέτει τα έργα αυτά σε εργολάβους. 
➤Χιονοδρομικό Κέντρο με την ίδια νομική μορφή με αυτή των Καλαβρύτων είναι αυτό στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας το οποίο έχει χρεοκοπήσει βρίσκεται υπό εκκαθάριση. 

Αντιμετωπίσατε άλλα σημαντικά προβλήματα κατά την 5ετή περίοδο ως διευθυντής;
-Πρέπει να αναφερθούμε στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 κατά την οποία λειτουργήσαμε για χιονοδρομία μόνο 34 ημέρες λόγω μη επαρκούς χιονοκάλυψης. Κατά περίοδο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου δημιουργήθηκε δυσκολία στην πρόσβαση των επισκεπτών μας στα Καλάβρυτα. Τα συνεχόμενα επίσης, μπλόκα των αγροτών είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό, με αρνητικές συνέπειες στην προσέλευση μεμονωμένων και οργανωμένων επισκεπτών.
Είχαμε το πρόσφατο πρόβλημα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη συνεχόμενη χιονόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους στις 10 και 11 Ιανουαρίου του έτους 2019,  που προκάλεσαν τη ζημιά στον πυλώνα «Νο 5» και σε τμήμα συρματόσχοινου του αναβατήρα Στύγα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για το υπόλοιπο της φετινής χιονοδρομικής περιόδου.  
Οι τεράστιες ποσότητες χιονιού που συσσωρεύτηκαν στην πλαγιά της Νεραϊδόραχης, το παγωμένο υπόστρωμα χιονιού που υπήρχε στη βάση των τότε υφιστάμενων διαφορετικών στρωμάτων χιονιού, καθώς και οι συνεχιζόμενες χιονοπτώσεις επέβαλαν την τεχνητή  πρόκληση χιονοστιβάδας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού, των χιονοδρόμων, των επισκεπτών, και η ασφαλής λειτουργία του κέντρου προς αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών.
Υστερα από την έγκαιρη αυτή παρέμβαση, προβήκαμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία του κέντρου.
Σύμφωνα με τον πλέον ειδικό, τον Γάλλο Sébastien Escande, οδηγό βουνού και συνεργάτη της ΑΝΕΝΑ, ειδικό σε θέματα εκτίμησης χιονοστιβάδας, και την αυτοψία του στην περιοχή όπου έπεσε η μεγάλη χιονοστιβάδα τον Ιανουάριο, λόγω της χιονοκάλυψης που σημειώθηκε από πολύ νωρίς τη φετινή σεζόν, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, διαμορφώθηκε ένα αδύναμο στρώμα χιονιού κοντά στη βάση της πλαγιάς. Το στρώμα αυτό, συνδυασμό με τον προσανατολισμό της πλαγιάς, τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χιονιού λόγω αέρα και των καιρικών συνθηκών, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες για πρόκληση μεγάλης επικινδυνότητας χιονοστιβάδας.  
 
Τεράστιες ποσότητες χιονιού στην πλαγιά της Νεραϊδόραχης,
επέβαλαν την τεχνητή πρόκληση χιονοστιβάδας

Η διοίκηση του Χιονοδρομικού, διαπιστώνοντας έγκαιρα το πρόβλημα έπραξε το καλύτερο δυνατό, ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία και χρησιμοποιώντας τα μέσα που προβλέπονται, ώστε να παραμείνει το κέντρο ασφαλές. Οπως επισήμανε και ο Γάλλος οδηγός βουνού, έχοντας δουλέψει πάνω σε συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτει το Χιονοδρομικό (κανόνι βολής) ακολουθήθηκε η καλύτερη δυνατή διαδικασία, δεδομένου πως το ΧΚΚ δεν διαθέτει συστήματα παθητικής ασφάλειας.
Τέλος δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και τις αρνητικές συνέπειες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η επιχείρηση από την εγκατάλειψη και διάλυση του πέτρινου εστιατορίου στην καρδιά του Χιονοδρομικού, στη θέση Βαθειά Λάκκα, που από το 2007 σταμάτησε να λειτουργεί, με ανυπολόγιστο κόστος στην εικόνα της επιχείρησης αλλά και στα έσοδα της. Το κτίριο αυτό  θα επισκευασθεί και θα επαναλειτουργήσει, εκσυγχρονισμένο και ανανεωμένο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς, το έχουμε εντάξει στο έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων».


Το κτήριο αυτό  θα επισκευασθεί και θα επαναλειτουργήσει, 
μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

Εχοντας να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω λοιπόν, με τις υφιστάμενες υποδομές, πετύχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όσον αφορά την αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης, τον βαθμό ικανοποίησης των πελατών μας, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, κ.ά. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της Ανώνυμης Εταιρείας διατηρώντας σταθερή λειτουργική κερδοφορία όλα τα χρόνια (EBITDA).
Η σκληρή δουλειά, ο σωστός σχεδιασμός νέων εφαρμογών και παροχών, ο σωστός προγραμματισμός συντήρησης, η αναβαθμισμένη διαδικασία διαχείρισης, η αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας και των νόμιμων διαδικασιών, η διαφάνεια και η αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης, αύξησε την επισκεψιμότητα στο χιονοδρομικό και στη γύρω περιοχή και έφερε ως αποτέλεσμα την κερδοφορία της επιχείρησης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων μετά φόρων, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στις 9 Απριλίου 2019! Συγκεκριμένα, ο τελευταίος ισολογισμός της επιχείρησης έκλεισε με καθαρά κέρδη 64.920,93€ μετά φόρων και με 307.939.12€ προ φόρων και αποσβέσεων!

Γνωρίζουμε ότι εδώ και μια διετία το χιονοδρομικό έχει ανεβεί επίπεδο και βρίσκεται πλέον στην κορυφή της προτίμησης των fans του χειμερινού τουρισμού στη χώρα.
-Κοιτάξτε, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την αναγνώριση της προσπάθειά μας, με τα περυσινά στοιχεία του ΣΕΤΕ να φέρνουν τα Καλάβρυτα για τον χειμώνα του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στην υψηλότερη θέση ανάμεσα στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. 


Νέος Χάρτης, όπως μεγάλωσε το Χιονοδρομικό από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν λοιπόν τον Απρίλιο του 2018 από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), με τον οποίο συνεργάζεται για την έκδοση των στατιστικών ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδος, η αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, με προτίμηση τα Καλάβρυτα ήταν στο 25%. 

Η πρωτοποριακή δυναμικής πλατφόρμας all inclusive, σε δύο γλώσσες, έδωσε ευελιξία, αυτοματισμό και ταχύτητα στις κρατήσεις προσελκύοντας χιλιάδες νέους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια

Ιστορικό ρεκόρ αποτελεί, η 1η θέση ανάμεσα στους χειμερινούς προορισμούς για το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς και, η 6η θέση που εξασφάλισαν τα Καλάβρυτα στην προτίμηση των Ελλήνων για το 2018, μεταξύ όλων των προορισμών εντός των ελληνικών συνόρων που επιβεβαιώνουν τη συνεχή προσπάθεια μας και τη συμβολή μας στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.


Η σελίδα facebook του κέντρου Χιονοδρομικό έχει 49.580 like εκ των οποίων οι 49.550 είναι ενεργοί ακόλουθοι, σε Ιnstagram, Twitter, YouTube, Rating Trip Advisor

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ τον Απρίλιο του 2019 (Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο του Insete Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό και την οικονομία για τον μήνα Απρίλιο 2019), το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρέμειναν τα Καλάβρυτα στην 1η θέση ανάμεσα στους χειμερινούς προορισμούς για το πρώτο τρίμηνο του 2019, και στην 7η θέση στην προτίμηση των Ελλήνων για το 2019, μεταξύ όλων των προορισμών εντός των ελληνικών συνόρων, με πρώτη την Αθήνα και δεύτερη τη Θεσσαλονίκη. 
Αξίζει να σημειώσουμε λοιπόν ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις δυσκολίες της φετινής χειμερινής περιόδου καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες του φετινού χειμώνα, να περιορίσουμε τις ζημιές και τις απώλειες για την επιχείρηση και τον τουρισμό της περιοχής, και να εξασφαλίσουμε τη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. 

Τι έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα;
-Επιγραμματικά και εν συντομία κατά την διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών ολοκληρώσαμε τα παρακάτω έργα:
Α) Εξασφάλιση διαφάνειας, της φορολογικής νομιμότητας και της διαλειτουργικότητας της επιχείρησης, μέσω της μηχανοργάνωσης και διασύνδεσης όλων των σημείων πώλησης (POS), μέσω των φορολογικών μηχανισμών, και on-line συστημάτων, βελτιώνοντας ουσιαστικά τα διαχειριστικά μας εργαλεία για την ανάπτυξη της εταιρίας. 
Β) Αύξηση δυναμικότητας στα λιφτ, από 7 σε 8 (εγκαθιστώντας νέο λιφτ αρχαρίων ειδικό για παιδιά που δουλεύει και ως transit (μεταφέρει τον κόσμο από τον Αχιλλέα στην Δάφνη και με αυτόν το τρόπο αποσυμφορεί τον τριθέσιο αναβατήρα στη βάση του κέντρου).
Γ) Αύξηση του συνολικού μήκους πιστών από 20km σε 25km, προσθέτοντας τέσσερις νέες πίστες: δύο νέες πίστες αρχαρίων, μία μετρίου επιπέδου, και μία νέα μαύρη πίστα προχωρημένων χιονοδρόμων, την δυσκολότερη πίστα σε ελληνικό Χιονοδρομικό.  
Δ) ‘Μελέτη, σχεδίαση και δημιουργία του καλύτερου και μεγαλύτερου Snowpark στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση του Χιονοδρομικού των Καλαβρύτων σε ‘freestyle’ υποδομές στην Ελλάδα. 
Ε) Δημιουργία εκδοτηρίων και κέντρο πληροφοριών στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων για την ενημέρωση των τουριστών, επισκεπτών και χιονοδρόμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους
ΣΤ) Δημιουργία της πρωτοποριακής δυναμικής πλατφόρμας allinclusive σε δύο γλώσσες, με επιλογές, ευελιξία, αυτοματισμό και ταχύτητα στις κρατήσεις, προσελκύοντας χιλιάδες νέους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. 
Ζ) Προβολή του Χιονοδρομικού Κέντρου στην τηλεόραση μέσα από όλα τα κανάλια εθνικής και τοπικής εμβέλειας, συνεχή και καθημερινή ραδιοφωνική προβολή και διαφήμιση σε σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδα μας και του e-shop σε fullyresponsive σελίδα για να παρέχεται άμεση και εύκολη πληροφορία όχι μόνο από PC, αλλά από κινητά και tablets, σε διάφορες γλώσσες. 
Η) Προσέλκυση και διοργάνωση πανελλήνιων και διεθνών αθλητικών οργανώσεων και events που εξασφάλισαν της ενίσχυση και επέκταση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Θ) Δημιουργία ραμπών για ΑΜΕΑ στο κεντρικό σαλέ του ΧΚΚ, για ένα Χιονοδρομικό Κέντρο προσβάσιμο σε όλους.
Ι) Δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην βάση του πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση νέας γενιάς υβριδικών οχημάτων-ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Κ) Αναβάθμιση υπηρεσιών του Chalet ‘1740’, καθώς και της καντίνας στην θέση ‘Βαθειά Λάκκα.
-Είναι βασικό ότι για τη νέα φυσιογνωμία και μορφή που θέλουμε να δώσουμε στην ΑΕ, έπρεπε να διαχειριστούμε ορθολογικά την υφιστάμενη κατάσταση, εγκαινιάζοντας με το λιγότερο δυνατό κόστος μια νέα εποχή εξωστρέφειας, με προβολή σε όλο τον κόσμο, διοργανώσεις πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και προβολή σε μεγάλα Ηλεκτρονικά Μέσα και τον Τύπο με τις ψηφιακές ενημερώσεις ΜΜΕ. Χωρίς φοβικότητα και με εμπιστοσύνη στις νέες δυνάμεις του τόπου, προωθήσαμε και εκσυγχρονίσαμε την επικοινωνία του Χιονοδρομικού και των επαγγελματιών των Καλαβρύτων μέσα από τα  υφιστάμενα Κοινωνικά Μέσα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Προσθέσαμε επίσης και νέα που χρειαζόταν η επιχείρηση, εκσυγχρονίζοντας και πολλαπλασιάζοντας τους ακόλουθους μας και βελτιώνοντας την βαθμολογία αξιολόγησης μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σελίδα facebook του κέντρου Χιονοδρομικό έχει 49.580 like εκ των οποίων οι 49.550 είναι ενεργοί ακόλουθοι, καθώς και instagram, Twitter, YouTube, RatingTripAdvisor. 
  

Ο αγώνας είναι πολύπλευρος αλλά η προτίμηση των χιονοδρόμων οπλίζει με δύναμη του ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την επιτυχία…  

Πάμε τώρα για την επόμενη μέρα που προφανώς θέλει και αυτή πολλή δουλειά, προσπάθεια και αγώνα…
-Είναι βασικό ότι για τη νέα φυσιογνωμία και μορφή που θέλουμε να δώσουμε στην ΑΕ, έπρεπε να διαχειριστούμε ορθολογικά την υφιστάμενη κατάσταση, εγκαινιάζοντας με το λιγότερο δυνατό κόστος μια νέα εποχή εξωστρέφειας, με προβολή σε όλο τον κόσμο, διοργανώσεις πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και προβολή σε μεγάλα Ηλεκτρονικά Μέσα και τον Τύπο με τις ψηφιακές ενημερώσεις ΜΜΕ. Χωρίς φοβικότητα και με εμπιστοσύνη στις νέες δυνάμεις του τόπου, προωθήσαμε και εκσυγχρονίσαμε την επικοινωνία του Χιονοδρομικού και των επαγγελματιών των Καλαβρύτων μέσα από τα  υφιστάμενα Κοινωνικά Μέσα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Προσθέσαμε επίσης και νέα που χρειαζόταν η επιχείρηση, εκσυγχρονίζοντας και πολλαπλασιάζοντας τους ακόλουθους μας και βελτιώνοντας την βαθμολογία αξιολόγησης μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σελίδα facebook του κέντρου Χιονοδρομικό έχει 49.580 like εκ των οποίων οι 49.550 είναι ενεργοί ακόλουθοι, καθώς και instagram, Twitter, YouTube, RatingTripAdvisor. 
Τώρα, σχεδιάζοντας το αύριο, πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουμε χωρίς ωραιοποιήσεις, πως το ΧΚΚ, αρχικά ως δημοτική επιχείρηση και εν συνεχεία ως ΝΠΙΔ, λειτουργεί πλέον 31 έτη. Με ορισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές να τοποθετηθήκαν σε αυτό ήδη μεταχειρισμένες. Με μεταχειρισμένους αναβατήρες (30-40 ετών), μεταχειρισμένους χιονοστρωτήρες (10-30 ετών), μεταχειρισμένα εκχιονιστικά, φορτηγά και αυτοκίνητα, παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια, παλαιό Η/Μ εξοπλισμό(20- 30 ετών). Σημειώνουμε πως με την πάροδο των ετών η παλαιότητα του εξοπλισμού μεγαλώνει και το κόστος συντήρησης του αυξάνεται γεωμετρικά. Αρκεί να αναλογιστούμε πως το 1998 ο εξοπλισμός ήταν 10 ετών, το 2010 ήταν 22 ετών, το 2015 ήταν 27 ετών και πλέον είναι 31. Είναι προφανές ότι για όλα τα μηχανήματα υπάρχει ημερομηνία λήξης.
Η επόμενη χειμερινή περίοδος 2019-2020 θα είναι ίσως η κρισιμότερη περίοδος για το μέλλον και την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, αλλά και το τουριστικό μέλλον της περιοχής των Καλαβρύτων. 
Για να μπορέσει το Χιονοδρομικό Κέντρο να λειτουργήσει κανονικά τον επόμενο χειμώνα θα πρέπει να επισκευασθεί ο αναβατήρας Στύγα. Να γίνουν η ετήσια συντήρηση και η συντήρηση 5ετίας όλων των αναβατήρων και να ολοκληρωθούν οι ετήσιοι έλεγχοι καθώς και οι έλεγχοι 5ετίας αυτών. 
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα χρονιά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων». 

Αυτό είναι πλέον το νέο όραμα για τα Καλάβρυτα;
-Είναι μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του ΧΚΚ, για το τουριστικό και αναπτυξιακό μέλλον των Καλαβρύτων. Η βέλτιστη, ορθολογική και τεχνοκρατική διαχείριση της ΑΕ ΟΤΑ Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων τα τελευταία χρόνια λειτούργησε ώστε το δικό μας όραμα και όλων των Καλαβρύτων για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΧιονοδρομικούΚέντρου να δρομολογηθεί και να γίνει μια νέα πραγματικότητα, μέσα μάλιστα στα επόμενα δύο χρόνια.
Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εχει ήδη γίνει η μεταφορά των χρημάτων από το ΠΔΕ για το 2019 προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που είναι ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου, και λειτουργεί ως πληρεξούσιος για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Το μέλλον του Χιονοδρομικού, του χειμερινού τουρισμού, της περαιτέρω ανάπτυξης των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Είναι κρίσιμη στιγμή για την ιστορία των Καλαβρύτων, οι εποχές έχουν αλλάξει, και η «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων» αποτελεί την μοναδική λύση για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Χιονοδρομικού Κέντρου καθώς και το τουριστικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων για τα επόμενα 20 χρόνια.
Γυρίζουμε σελίδα, κάνουμε μια νέα αρχή και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συγχαρώ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο της ΑΕ ΟΤΑ, Δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά, το Δ.Σ. της ΑΕ και το προσωπικό για την άριστη συνεργασία και τους στόχους που υπηρετούμε από τον Δεκέμβριο του 2014, όποτε και ανέλαβα τα Διευθυντικά καθήκοντα. Τέλος πρέπει να διαβεβαιώσω ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή, την οποία θεμελιώσαμε σε πνεύμα συνεργασίας, με επιμονή, με διορατικότητα και αποτελεσματικότητα. Εμείς μαζί καταφέραμε να εμφυσήσουμε, σε κάθε πρωτοβουλία, σε όλα τα τμήματα, τις δομές μας και σε όλους τους συνεργάτες, ένα νέο, σύγχρονο πνεύμα διοίκησης και λειτουργίας.
Μια νέα εποχή ξεκινά κατά τον μήνα που διανύουμε, εποχή αλλαγών και δημιουργίας, με βάσεις στέρεες πάμε να αποφύγουμε προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πισωγυρίσματα σε αδιέξοδα του παρελθόντος ενώ οι πολίτες  των Καλαβρύτων καλούνται να θέσουν τη δική τους μονογραφή για το μέλλον της πόλης τους. Επιλέγοντας να στηρίξουν τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν πραγματικά για το αύριο του τόπου τους! 
Για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
και την εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
Νίκος Κυριαζής
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.