Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του συνδυασμού "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών"

Το πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, έδωσε στην δημοσιότητα ο συνδυασμός "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών για τον Δήμο Καλαβρύτων" με επικ...

Το πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, έδωσε στην δημοσιότητα ο συνδυασμός "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών για τον Δήμο Καλαβρύτων" με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
Ο τόπος μας  χρειάζεται ένα καινούριο όραμα, με  άξονες τα δομικά στοιχεία της ύπαρξής του: την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τη μαρτυρικότητά του.
Απαιτείται  η διάσωση της καρδιάς της ιστορίας και του πολιτισμού με μια στροφή που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής μας. Γιατί πώς είναι δυνατόν να υπάρχει  ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας όταν  αποξενώνεται από τις πολιτισμικές της ρίζες.
Ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη, η διαφύλαξή της στο ακέραιο, η μεταφορά της στη νέα γενιά ώστε να αποτελεί για αυτήν στάση ζωής, αποτελεί για το συνδυασμό μας πρώτιστο καθήκον.
Ο πολιτισμός είναι η ψυχή της κοινωνίας. Η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς πάνω στη βία, του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη.                  Ο πολιτισμός ακυρώνει τη βαρβαρότητα.
Όταν μιλάμε για τον πολιτισμό των Καλαβρύτων, για τούτη τη γη, τη Μαρτυρική, την Iστορική, τη χιλιοκαμένη, την θρησκευτική, που κάθε φορά καταφέρνει και φυτρώνει μέσα στις στάχτες,  ο σχεδιασμός για την ανάδειξή του δεν μπορεί να έχει  ταβάνι.  Η στόχευση πρέπει να βλέπει ψηλά. Πολύ ψηλά. 
Το πολιτιστικό απόθεμα της Επαρχίας Καλαβρύτων, ως δήμου Καλαβρύτων πλέον, με τις ευρύτερες περιοχές της Αροανίας, της Κλειτορίας, των Καλαβρύτων και των Παϊων, είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιο  : 
➤Η 13η Δεκεμβρίου 1943
➤Η 25η Μαρτίου 1821
➤Η Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο και όλα τα μοναστήρια μας
➤Ο Μελάμποδας και τα σπήλαια των Λιμνών 
➤Οι αρχαιολογικοί χώροι Λουσών, Κλείτωρος, Ψωφίδας, Πάου, Λεοντίου.
➤Η λαογραφία & η παράδοση
➤Η αρχιτεκτονική κληρονομιά 
➤Τα ύδατα της Στυγός
➤Οι πολιτιστικοί σύλλογοι 
➤Οι θεατρικοί όμιλοι και εν τέλει,
➤Κάθε στοιχείο, πνευματικό και υλικό, διανοητικό και συναισθηματικό που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. 
Κάθε τι ¨που άγγιξε Καλαβρυτινό χέρι και σεβάστηκε ο χρόνος¨.
Γνωρίζουμε ότι η ΑΝΑΔΕΙΞΗ και αξιοποίηση αυτού του πολιτιστικού αποθέματος, της ισχυρής ιστορικής και πολιτιστικής ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ της περιοχής των Καλαβρύτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δεν μπορεί να είναι κάτι το στατικό. Κάτι που θα αποτυπωθεί άπαξ σε μια κόλλα χαρτί, σε ένα πρόγραμμα συνδυασμού. Είναι μια διαρκής προσπάθεια που απευθύνεται και αφορά όλους τους δημότες και που διαρκώς εμπλουτίζεται με ανθρώπους, με ιδέες, με προτάσεις, με δράσεις, με έργα. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Η  πάνδημη συμμετοχή σε διαρκή διάλογο. Η συμμετοχή όλων των συλλόγων, των  φορέων, κάθε Καλαβρυτινού, κάθε ανθρώπου που τον εμπνέουν τα Καλάβρυτα, στο διάλογο που έχει ήδη αρχίσει.                                                                

Και τα αρχικά αποτελέσματά του είναι οι προτάσεις μας:
➤Πρώτα – πρώτα να τολμήσουμε, ας μας επιτραπεί η έκφραση, μια ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ. Να δούμε δηλαδή, πως εμείς οι ίδιοι σεβόμαστε την πολιτιστική και ιστορική μας ταυτότητα.                                  Η καθημερινότητα μας , η εικόνα της πόλης μας και των χωριών μας, η συμπεριφορά μας, οι στόχοι μας , η διαρκής αναζήτηση του καλύτερου και η εξωστρέφεια,  να δείχνουν ότι γνωρίζουμε σε τι τόπο ζούμε. Ότι γνωρίζουμε την κληρονομιά μας και την ευθύνη του ιστορικού βάρους που κουβαλάμε.                                                                                                          Για να  νοιώθει  κάθε άνθρωπος που φθάνει στα Καλάβρυτα ποιον τόπο επισκέπτεται.  
➤Δημιουργία ¨Διαδρομής Ολοκαυτώματος  & Ελευθερίας.      Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το νεκροταφείο (κοιμητήριο) και ο τόπος της Εκτέλεσης επιθυμούμε και θα αποτελέσουν το νέο άξονα,  την αφετηρία και την απόληξη, της μεγάλης ιστορικής διαδρομής των Καλαβρύτων.                Της ιστορικής διαδρομής για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.                              Η συνεργασία με τους όπου γης Μαρτυρικούς Τόπους με την διοργάνωση εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων των ολοκαυτωμάτων, θα είναι μια διαρκή προσπάθεια για την ανάδειξη της Μαρτυρικότητας της περιοχής μας.
➤Επαναλειτουργία της ΔΕΠΑΠΟΖ ( Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ποιότητας Ζωής) Καλαβρύτων, η οποία με τη διοργάνωση συνεδρίων με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων και των φορέων πολιτισμού, καθώς και της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην πολιτιστική έκφραση και τη διάχυση της σε όλες τις κοινότητες του δήμου μας και θα συμβάλλει με λογής εργαστήρια της τέχνης, της μουσικής, του χορού και του θεάτρου,  στη δημιουργική μάθηση & διέξοδο των νέων αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών. 
➤Ανάδειξη, ενοποίηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων,  των αρχιτεκτονικών, των θρησκευτικών και των μνημείων της φύσης και γενικότερα του  «μνημειακού πλούτου» της περιοχής μας. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχαιολογικά ινστιτούτα θα προχωρήσουμε σε άμεσες και συστηματικές ανασκαφές και σε δράσεις  όπως εξασφάλιση της πρόσβασης,  φωτισμός,  κατάλληλη σήμανση με πληροφορικά μέσα και κείμενα, καθώς και την  ψηφιοποίηση και την ενιαία προβολή της «μνημειακής κληρονομιάς»  έχοντας ως στόχο τη διάσωση και την αξιοποίησή της.
➤Ολοκλήρωση και λειτουργία του κέντρου τεκμηρίωσης  (μουσείο παλαιοντολογικού, σπηλαιολογικού,  γεωλογικού & περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος)   του Σπηλαίου των Λιμνών.
➤Υποστήριξη και ανάδειξη των κέντρων λαογραφίας & παράδοσης που ήδη λειτουργούν, στο  Λειβάρτζι, στην Κλειτορία, στην Κέρτεζη, στη Σκοτάνη στους Καμενιάνους και δημιουργία νέων, στη Δάφνη που η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και σε κάθε χωριό που θα υπάρξει τοπικό ενδιαφέρον. 
➤Ολοκλήρωση και λειτουργία του Πολιτιστικού Πολυκέντρου στο οποίο πέραν των παραστάσεων των θεατρικών ομίλων της περιοχής μας, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και άλλους πολιτιστικούς φορείς, θα οργανώνονται τακτικές παραστάσεις ενώ συγχρόνως θα λειτουργεί και ως κινηματογραφική λέσχη. 
➤Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, στο οποίο οι εκδηλώσεις που θα οργανώνονται θα καταστήσουν την περιοχή μας πανελλήνιο πολιτιστικό κέντρο. 
➤Δημιουργία κέντρου Ιστορίας & έρευνας  που θα στεγάσει τις εικαστικές δημιουργίες και τη βιβλιοθήκη του Μουσείου και την πινακοθήκη Φάσσου, το οποίο μπορεί να συγχωνευτεί με τη Δημακοπούλειο βιβλιοθήκη και να αποτελέσουν την απαρχή ενός ερευνητικού ιστορικού κέντρου ολόκληρης της Επαρχίας Καλαβρύτων.
➤Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα, 200 χρόνια Παλιγγενεσίας.           Στήριξη & ανάδειξη του μουσείου και των εκθεμάτων της επανάστασης του 1821  στην Αγία Λαύρα και ανάδειξη της Ιστορικότητας της περιοχής μας και των αγώνων για ελευθερία ως δομικό στοιχείο της ύπαρξής μας.

Είπαμε: πρέπει να στοχεύσουμε ψηλά. Πολύ Ψηλά.                 Δεν επιθυμούμε να είμαστε απλοί διαχειριστές των υποθέσεων του δήμου. Έχουμε τη γνώση, τη θέληση και την αποφασιστικότητα, να  κινητοποιήσουμε κάθε υγιή κομμάτι της κοινωνίας μας σε μια προσπάθεια διάδρασης στην παραγωγή  πολιτισμού. 
Διαθέτουμε την εμπειρία, το ήθος και την τόλμη να πάμε τον Δήμο Καλαβρύτων μπροστά, στην επόμενη μέρα .
Γιατί τα Καλάβρυτα πάνω από όλα είναι ιδέα. Η ιδέα του ανθρώπου που αγωνίζεται για ιδανικά και αξίες. Του  ανθρώπου που δεν υποκύπτει, δεν συμβιβάζεται. Του ανθρώπου που αγωνίζεται για την ελευθερία.  Και αυτή η ιδέα δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν κάτι το μουσειακό με επετειακές και μόνο εκδηλώσεις. Είναι ευθύνη και χρέος μας αυτή η προσπάθεια να είναι καθημερινή και με εξωστρέφεια. Να εμπνέει και να κινητοποιεί κάθε άνθρωπο.
Έχουμε ένα όνειρο, και σας καλούμε όλους να αγωνισθούμε μαζί : να κάνουμε τον τόπο μας, το δήμο Καλαβρύτων, τον ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Γιατί αυτή η ιδέα, αυτό που συμβολίζουν τα Καλάβρυτα, είναι Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.