HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"O Aστερίξ και η Χιονοστιβάδα" του Ευθύμιου Βαζαίου

γράφει ο Ευθύμιος Βαζαίος Αναζήτηση στο διαδίκτυο με βάση τη λέξη «χιονοστιβάδα»: -15 Ιαν. 2019 - Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο σ...

γράφει ο Ευθύμιος Βαζαίος
Αναζήτηση στο διαδίκτυο με βάση τη λέξη «χιονοστιβάδα»:
-15 Ιαν. 2019 - Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο στην Αυστρία
-13 Ιαν. 2019 - Τραγωδία στις Άλπεις: Χιονοστιβάδα σκότωσε τρεις Γερμανούς- Αγωνία για έναν αγνοούμενο σκιέρ
-13 Ιαν 2019 - Χιονοστιβάδα 1 εκατ. τόνων «σάρωσε» το χιονοδρομικό Καλαβρύτων
-11 Ιαν 2019 - Τρόμος στο Μπάνσκο: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα - Αγωνία για Έλληνες τουρίστες
-11 Ιαν 2019 - Χιονοστιβάδα «έθαψε» ξενοδοχείο στην Ελβετία
-04 Ιαν 2019 - Μυστήριο με την εξαφάνιση (στη Νορβηγία) τεσσάρων τουριστών που έκαναν σκι - Τους παρέσυρε χιονοστιβάδα;

Σπέρνουν τον τρόμο οι χιονοστιβάδες στην Ευρώπη, με νεκρούς και υλικές καταστροφές. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είχαμε υλικές ζημιές, χάσαμε έναν αναβατήρα, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς ή απώλειες ανθρώπων. Στην Ευρώπη οι χιονοστιβάδες ήταν φυσικές και ήταν επιλογή των ανθρώπων, που ενεπλάκησαν, να κάνουν σκι εκτός πίστας, σε απάτητες χιονοπλαγές. Στη δική μας περίπτωση η χιονοστιβάδα προκλήθηκε τεχνητά, με σκοπό να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Χιονοδρομικού. Ήταν μια ενέργεια υψηλού ρίσκου για καλό σκοπό, αλλά απροσδόκητα μεγάλες δυσμενείς συνέπειες.
Η υπόθεση θυμίζει τους γραφικούς πειρατές των εικονογραφημένων περιπετειών του ΑΣΤΕΡΙΞ, που σπεύδουν να βουλιάξουν το καράβι τους προτού τους το βουλιάξουν οι Γαλάτες! Προλάβαμε την πιθανή καταστροφή που θα προξενούσε πιθανή φυσική χιονοστιβάδα, προκαλώντας τεχνητά την κατάρρευση τεράστιων όγκων χιονιού, με τελικό αποτέλεσμα να αχρηστευτεί για το υπόλοιπο της σεζόν ο πιο πολύτιμος αναβατήρας του Χιονοδρομικού, η ΣΤΥΓΑ. Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά…
Είναι δεδομένη επιχειρηματική πρακτική τέτοια περιστατικά, ακόμη και λιγότερο σοβαρά, να διερευνώνται όχι προς αναγόρευση ενόχων, αλλά γιατί αυτό βοηθά στη βελτίωση των ακολουθούμενων διαδικασιών και την αναβάθμιση των διαθέσιμων μέσων προς αποφυγήν επανάληψης. Η τεχνική πρόκλησης χιονοστιβάδας με κανόνι, που έχει υιοθετήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, είναι μια δόκιμη μέθοδος με πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και περιορισμούς. Σε τέτοιες ενέργειες ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί χιονοστιβάδα μεγαλύτερη από αυτή που είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε, πράγμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο προσωπικό, μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Γι' αυτό και οι σχετικές ενέργειες πρέπει να γίνονται βάσει πρωτοκόλλου με συγκεκριμένα σημεία ελέγχου.

Η ΣΤΥΓΑ είναι η κορωνίδα του Χιονοδρομικού, ο αναβατήρας που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Διαβάζουμε στο Trip Advisor:
-Η Στύγα από τις καλύτερες πλαγιές για σκι
-Η Στύγα και η δεξιά "άγκυρα" είναι από τις πιο όμορφες και μεγάλες πίστες που μπορεί να ευχαριστηθεί ένας σκιέρ
-Αξίζει έστω και βόλτα στη Στύγα για τη θέα και τον Αρίσταρχο


Το Χιονοδρομικό χωρίς τη ΣΤΥΓΑ μικραίνει, αφού μειώνονται χοντρικά κατά το 1/3 το μήκος των χιονοδιαδρόμων και η μεταφορική ικανότητα των αναβατήρων, δύο χαρακτηριστικά με βαρύνουσα σημασία στη συνολική αξιολόγηση ενός χιονοδρομικού. Ήδη, μετά το συμβάν, το εισιτήριο μειώθηκε οικειοθελώς κατά 20%. Με την αναπόφευκτη διαρροή επισκεπτών - κυρίως έμπειρων χιονοδρόμων που θα αναζητήσουν την εμπειρία της μεγάλης πίστας σε άλλα χιονοδρομικά - η συνολική μείωση του τζίρου θα ξεπεράσει το 25%. Με αυτά υπόψη, πολύ δύσκολο να πειστεί κανείς ότι η απώλεια της ΣΤΥΓΑΣ δεν θα έχει σημαντικό κόστος για το Χιονοδρομικό, αλλά και για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο της περιοχής.
Είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση αποκατάσταση της βλάβης, μέσα στο καλοκαίρι που έρχεται. Δεν θα μπορέσει το Χιονοδρομικό να αντέξει από οικονομικής σκοπιάς την απουσία της ΣΤΥΓΑΣ για δεύτερη σεζόν, και μεταξύ των χιονοδρόμων θα αρχίσει να παγιώνεται η εικόνα ενός χιονοδρομικού δεύτερης κατηγορίας. Δεύτερη χρονιά χωρίς ΣΤΥΓΑ θα έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στην καλή φήμη του Χιονοδρομικού και στην αίγλη της περιοχής γενικότερα. Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι, να καταρτιστεί η μελέτη, να ολοκληρωθούν τεύχη δημοπράτησης, να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο και τέλος να απαναπιστοποιηθεί η γραμμή του αναβατήρα, όλα σε χρόνο ρεκόρ. Το έργο πρέπει να γίνει φέτος!
Καλαβρυτινοί γρηγορείτε!

* Ο Ευθύμιος Βαζαίος είναι Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, τ. Διευθύνων Σύμβουλος Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.