Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 τα χάρτινα τιμολόγια, έρχονται τα ηλεκτρονικά

Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της φοροδιαφυγής είναι τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Σε κάθε έλεγχο της Εφορίας διαπιστώνεται εκατον...

Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της φοροδιαφυγής είναι τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Σε κάθε έλεγχο της Εφορίας διαπιστώνεται εκατοντάδες από αυτά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φιλοδοξεί σύντομα τα χάρτινα τιμολόγια να αποτελέσουν παρελθόν και να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Έτσι οι πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες θα έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά ενώ online θα ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους. Είναι κοινό συμπέρασμα ότι τα χειρόγραφα τιμολόγια αποτελούν για την αγορά, μία πραγματική αρρώστια, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι γεμάτη από εικονικά παραστατικά τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στα δημόσια έσοδα καθώς επηρεάζουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο εντοπισμός των εικονικών τιμολογίων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει και ολόκληρες εταιρείες-βιοτεχνίες για εικονικά τιμολόγια οι οποίες ιδρύονται στο όνομα ξένων που δεν μπορούν να εντοπιστούν και καταναλώνει τεράστιο ελεγκτικό χρόνο και μάλιστα εκ των υστέρων.

«Τελειώνουν» και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας με τα τιμιλόγια. Εκτός από τους δύο συναλλασσόμενους, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έτσι δεν είναι πλέον αναγκαία η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, η έκδοση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθίσταται πολύ πιο εύκολη όπως και η τήρηση των βιβλίων της εφορίας (είτε πρόκειται για απλογραφικά είτε για διπλογραφικά). Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Από τη στιγμή που τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές των επαγγελματιών και επιχειρήσεων -που μέχρι σήμερα γίνονται με τιμολόγια- θα λειτουργεί πάνω σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet. Η εφαρμογή θα περιέχει:
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
Ειδική φόρμα με στήλες όπου θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).
Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη. Το νέο σύστημα, από το 2020 θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλους και η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων της κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με αποτέλεσμα η διασταύρωση να είναι υπόθεση «ενός λεπτού» δίνοντας έμφαση στις ασυνήθιστες φορολογικές συμπεριφορές (απότομη μείωση του τζίρου μιας εταιρίες, εξωφρενικά αυξημένες δαπάνες κ.λπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.