Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest


Τριήμεροι εορτασμοί για την επέτειο της "Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας" - Το πρόγραμμα

Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που εορτάζεται επισήμως για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά...

Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που εορτάζεται επισήμως για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την καθιέρωσή της ως επίσημη τοπική εορτή εθνικής σημασίας, προετοιμάζεται από τον Δήμο Αιγιαλείας και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης "Βοστίτσα 1821", την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί βραδινή πομπή στο κέντρο της πόλης με την παρουσία αγημάτων αναβιωτών διαφόρων περιοχών της πατρίδας, καθώς και έκθεση φωτογραφίας αναβίωσης, αρμάτων και φορεσιάς στο Παναγιωτοπουλέικο. Ανήμερα της επετείου, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά τη Θεία Δοξολογία θα γίνει μεταφορά της επιτύμβιας στήλης του Ανδρέα Λόντου στο προαύλιο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και θεατρικό δρώμενο, ενώ την Κυριακή 27 Ιανουαρίου θα ψαλεί Θεία Δοξολογία στον Παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης. Τις ίδιες μέρες θα παρουσιαστεί θεατρικό έργο με θέμα τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, στον κινηματογράφο "Απόλλωνα".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης "Βοστίτσα 1821":
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί βραδινή πομπή ως φόρος τιμής και μνήμης στους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού, στους συμμετέχοντες στην μυστική συνέλευση. Η πομπή θα ξεκινήσει από το Παναγιωτοπουλέικο όπου η παρουσία συλλόγων αρματωμένων και αγημάτων διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά την πρόσκλησή  μας, θα δώσει ένα ξεχωριστό και μοναδικό ύφος στην πομπή. Αξίζει να σημειωθεί πως το πολιτιστικό σωματείο ‘Άρατος, παράρτημα Νοτίου Ελλάδος’ και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων  Βασίλης Γεωργαντάς θα φέρουν τα άρματα των στρατηγών Πετμεζά και Ζαΐμη. Θα υπάρξει μια σύντομη τιμητική εκδήλωση στο Παναγιωτοπουλέικο προς τιμή των ηρώων. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας αναβίωσης της Ελληνικής Επανάστασης, υπό την διοργάνωση του σωματείου ‘Άρατος΄,καθώς και έκθεση αρμάτων και φορεσιάς του συλλόγου Ελληνομνήμονες  Καλαμάτας από την προσωπική συλλογή του προέδρου τους Σπύρου Κατσίρα. Την  εκδήλωση θα τιμήσουν τα χορευτικά της πόλης μας και η Φιλαρμονική Αιγίου όπου θα  λαμπρύνουν την βραδιά με την παρουσία τους στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό Φανερωμένης θα ακολουθήσει πομπή μεταφοράς της επιτύμβιας στήλης του Α. Λόντου από τον μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης στο Λαογραφικό μουσείο Αιγίου και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνου. Κατά τη πορεία προς το μουσείο θα πραγματοποιηθεί μικρό θεατρικό δρώμενο, υπό των οδηγιών του κυρίου Κ. Κλάγκου, με την παρουσία μελών του συλλόγου μας ο οποίος θα αποτελεί και το τιμητικό άγημα της πομπής. Στη συνέχεια έπεται λαμπρή παρέλαση επί της Μητροπόλεως. Όπως αρμόζει στη φιλόξενη πόλη μας, θα ακολουθήσει γεύμα στους προσκεκλημένους μας των αδελφών συλλόγων, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, στην αίθουσα της ΔΗΚΕΠΑ.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ο σύλλογος ιστορικής αναβίωσης ‘Βοστίτσα 1821’ θα παρευρεθεί στην δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης όπου θα τελεστεί δέηση εις μνήμην Α. Λόντου και θα αποδοθούν τιμές, καθώς ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου θεωρείται ένα από τα σημεία συνάντησης των συνέδρων στην μυστική συνέλευση. Σημειωτέον στο ιερό ναό θα παρευρίσκονται τα παράσημα του Α. Λόντου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κ. Κλάγκο και την κυρία Β. Μπεντεβή για την πρότασή τους να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στο θεατρικό έργο που ετοιμάζουν με θέμα τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας , το οποίο είναι ένα πόνημα πολλών μηνών έρευνας και προετοιμασίας. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον ‘Απόλλωνα’ το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ενώ την Κυριακή 27 Ιανουαρίου η παράσταση θα ανέβει στην Τέμενη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ "ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821"
Η παρουσίαση του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», που συστάθηκε με στόχο να μεταφέρει το Επαναστατικό πνεύμα στην νέα γενιά, μπρος στον κίνδυνo αυτό να ξεχαστεί, έγινε προ ημερών στο Αίγιο, από πρωτεργάτες που επιδεικνύουν αγάπη και θαυμασμό για τους Ηρωες, με δραστηριοποίηση σε εορτασμούς ιστορικών γεγονότων, εντός κι εκτός περιοχής.
Πρόεδρος του φορέα είναι ο Λάμπης Ψυχογιάννης, ο Δημήτρης Φράγκος α΄ αντιπρόεδρος και ο Γιώργος Παπαθανασίου β', ο Γιώργος Αλεξόπουλος γραμματέας και ο Γιώργος Μπόγδος ταμίας, με τα μέχρι τώρα ενεργά μέλη να φτάνουν τα 25. Ολα, πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν και γδάρθηκαν, για να υπάρχει σήμερα ελευθερία αντί σκλαβιάς.
Οι φορεσιές τους είναι πανάκριβες, ως πιστά αντίγραφα ιστορικών ντοκουμέντων, το ίδιο και τα άρματα (17ου-18ου αιώνα), με τα οποία θα εμφανιστούν και πάλι στις εκδηλώσεις εορτασμού της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας», μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, στο Αίγιο, ενώ θα παίξουν και σε θεατρική παράσταση.
Στο ενεργητικό του συλλόγου, με τον χαρακτηρισμό «Βοστιτσάνοι», είναι εκδηλώσεις, στην Εξοδο του Μεσολογγίου, σε Αμφισσα, Καρπενήσι, Καλάβρυτα, Τρίπολη, Ναύπλιο κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ History για τη ζωή του Κολοκοτρώνη.
filodimos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια